Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zorgprofessionals zetten mes in regelgekte zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuisbrede kwaliteitskeurmerken, IFMS, de 5-minutenregistratie in de wijkverpleging en ROM in de ggz hebben hun langste tijd gehad, als het aan zorgprofessionals ligt. Zeven beroepsgroepen hebben in totaal 62 schrappunten opgesteld.
regeldruk schrappunten
Foto: iStock

Apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, psychiaters en wijk- en ziekenhuisverpleegkundigen hebben op dinsdag 27 maart 62 concrete ‘schrappunten’ overhandigd aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport. Met het aanbieden van de schrappunten doen de zorgverleners een dringende oproep aan alle stakeholders in de zorg om de regeldruk een halt toe te roepen.

62 schrappunten

De 62 schrappunten zijn het resultaat van de ‘schrap- en verbetersessies’ die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden in het kader van (Ont)Regel de Zorg, een initiatief van VvAA en huisartsenactiegroep Het Roer Moet Om. Honderden zorgprofessionals uit de zeven beroepsgroepen hebben tijdens deze sessies vastgesteld welke regels binnen hun vakgebied kunnen worden geschrapt. Samen met zorgverzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders hebben ze bekeken wat er nodig is om dat te realiseren. Het gaat volgens de VvAA om realiseerbare plannen die direct verschil maken voor de patiënt en de zorgverlener. Per beroepsgroep is een schrapkaart opgesteld met daarop vijf tot tien schrappunten. Als die worden gerealiseerd, kan de administratieve lastendruk met 50 procent omlaag, stelt de VvAA. ‘Het gaat om wensenlijst van zorgprofessionals’, zegt een VvAA-woordvoerder. ‘We begrijpen dat die niet van vandaag of morgen zijn te realiseren. Voor elk punt komt er binnenkort een actieplan om te kijken wie met wie aan tafel moet om de plannen uit te voeren.’

Specialisten willen af van ziekenhuisbrede keurmerken

Als de wensenlijsten worden gerealiseerd, zullen de gevolgen ingrijpend zijn. Medisch specialisten en verpleegkundigen zullen niet meer mee werken aan ziekenhuisbrede keurmerken. Medisch specialisten schrappen de registraties voor externe partijen die komen bovenop de routinematige verslaglegging. Specialisten kondigen ook aan te willen stoppen met collegiale beoordeling van specialisten (IFMS) in zijn huidige vorm.

Psychiaters: stoppen met ROM

Psychiaters willen de verplichting schrappen om indicatoren voor de benchmark ROM aan te leveren. Ze willen ook stoppen met de jaarlijkse contractering door zorgverzekeraars. Daarnaast willen ze niet meer meedoen aan de inhoudelijke aanvullende eisen die zorgverzekeraars stellen aan een verwijsbrief. Ook willen ze af van de belemmeringen om ongecontracteerde zorg via het digitale platform Vecozo te declareren.

Wijkverpleegkundigen: stoppen 5-minutenregistratie

Wijkverpleegkundigen gaan stoppen met de 5-minutenregistratie. Mits ‘de tijd die aan de zorg is besteed overeenkomt met wat vooraf is vastgelegd’, zo valt te lezen op de schrapkaart. Wijkverpleegkundigen willen ook de verplichting schrappen om een cliënt elke wijziging van het zorgplan te laten ondertekenen. Verder willen ze stoppen met het rapporteren dat de zorg conform zorgplan is verleend. Ook de verplichting om twee keer per jaar evaluatiegesprekken met cliënten te houden verdwijnt in de prullenbak, als het aan de wijkverpleegkundigen ligt. Dat geldt ook voor het standaard invullen van de halfjaarlijkse risicosignalering en het standaard invullen van de arbochecklist bij iedere cliënt.

Radicale wensen

‘De wensen zijn radicaal’, zegt Kees Kraaijeveld, mede-oprichter van de Argumentenfabriek, die de schrapsessies heeft begeleid. ‘De ambitie is hoog, want anders krijg je geen beweging. Zorgprofessionals hebben we uitgedaagd om groot te denken. Ze hebben nu het gevoel dat het schrappen kan. Zorgverzekeraars en toezichthouders hebben meegedaan. Met de steun van VWS gaat dat ook lukken.’

VWS steunt schrapsessies

Het ministerie stelt zich nadrukkelijk achter het initiatief van zorgprofessionals om meer tijd voor patiënten en meer plezier in het werk te krijgen. Minister Bruins zegt in een reactie: ‘Er is hard gewerkt door professionals in de zorg. Er liggen tientallen concrete ideeën om het werken in de zorg eenvoudiger te maken zodat de patiënt de tijd kan krijgen die deze verdient. Het is nu aan alle betrokkenen, van toezichthouder tot het ministerie en van brancheorganisatie tot zorgverzekeraar om de ideeën van papier te krijgen en in resultaten om te zetten zodat de zorgverlener en de patiënt het verschil echt merken. Zolang dat niet het geval is, is het werk niet af.’ In mei komt VWS met een Programmaplan (Ont)regel de zorg, de uitkomsten van de schrapsessies van de beroepsgroepen zijn daar een onderdeel van.

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In mei 2018 zal de wet AVG van kracht worden. Deze wet zal de eventuele vrijgekomen ruimte weer opvullen. Alle inspanningen van het “roer moet om” ten spijt geeft dit de nodige bureaucratische druk op de zorginstellingen en huisartsen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.