Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZorgSaam gaat ziekenhuisafval efficiënter verwerken

Mark van Dorresteijn
ZorgSaam start als tweede ziekenhuis in Europa met de aanleg van Pharmafilter. De installatie zet afval om in biogas en zuivert afvalwater van medicijnresten.
ZorgSaam gaat ziekenhuisafval efficiënter verwerken
Foto: ZorgSaam

Al het afval in het ziekenhuis wordt vanaf eind dit jaar op de afdeling vermalen en via het riool afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie. In deze installatie wordt het organische afval omgezet in biogas dat gebruikt wordt voor de energie en warmte van de installatie. De installatie zuivert het afvalwater van medicijnresten. Met Pharmafilter wordt er minder energie en water gebruikt en minder afval afgevoerd. Resultaten bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, waar het systeem nu twee jaar draait, tonen grote voordelen op het gebied van efficiënter werken en milieu.

Duurzaam ondernemen

ZorgSaam gaat het beproefde systeem toepassen in Terneuzen. De voorbereidingen voor de bouw van de installatie (19 x 20 m. groot en 5,5 m. hoog) zijn deze week begonnen. ZorgSaam is trots dat het met de implementatie van het Pharmafilter concept voorop loopt met duurzaam ondernemen in de zorg. Diverse algemene en academische ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in Pharmafilter. ZorgSaam heeft als voorloper de intentie om actief samen te werken met deze ziekenhuizen, onder meer bij de gezamenlijke inkoop van disposables.

Resultaten Reinier de Graaf Gasthuis

Onafhankelijk onderzoek toont volgens het ziekenhuis aan dat de medicijnenresten die in het afvalwater worden gevonden na verwerking door Pharmafilter beneden de detectielimiet liggen. Een belangrijke mijlpaal omdat ziekenhuizen verantwoordelijk zijn voor 20 tot meer dan 45 procent van de medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in het Nederlandse afvalwater. De vermaler Tonto op de afdeling zorgt dat het personeel minder contactmomenten heeft met potentieel besmette voorwerpen en daardoor hygiënischer en sneller kan werken. Biologisch afbreekbare po’s, gemaakt van aardappelschillen, vervangen de stalen po’s. Na gebruik worden deze eenmalig te gebruiken bedpannen samen met ander ziekenhuisafval zoals etensresten, naaldenbekers, gebruikt verbandgaas en bloedproducten in de vermaler gedeponeerd. Het bestaande rioolsysteem voert het afval af naar de installatie van Pharmafilter. Het organische afval en de bioplastics worden  vergist en omgezet in biogas, het conventionele afval gedecontamineerd en afgevoerd.
Pharmafilter levert het Reinier de Graaf de volgende besparingen en milieuvoordelen op: 550.000 liter warm water per jaar, geen heffing afvalwater, 50 procent afvalkosten, 50.000 liftbewegingen, 3 containers vrachtwagentransport per week.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.