Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Zorgsparen voorkomt explosie AWBZ-premie’

Als de ouderenzorg niet anders wordt gefinancierd, loopt de AWBZ-premie op van 12,65 procent nu tot 27 procent in 2060. De ouderenzorg lijkt daarmee nog een grotere kostenpost voor het sociaal stelsel dan de pensioenen.
'Zorgsparen voorkomt explosie AWBZ-premie'

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) pleit er daarom voor geleidelijk een systeem van zorgsparen in te voeren, waarmee iedereen spaart voor de zorgkosten op zijn oude dag.

Zorgsparen

In het systeem dat het AG heeft bedacht, stijgt de premie in eerste instantie nog tot 18 procent. Dat komt omdat AWBZ en zorgsparen nog een tijdje naast elkaar blijven bestaan. In 2060 daalt de premie echter tot minder dan 15 procent.

Alternatieve plan

In het alternatieve plan, dat het AG aan de Sociaal-Economische Raad heeft aangeboden, is al rekening gehouden met een stijging van de levensverwachting. Eerder hebben onder meer zorgverzekeraars voorstellen gedaan voor vormen van zorgsparen.

6 REACTIES

  1. Zorgsparen is niet uitvoerbaar, want de jongeren zouden dan dubbel moeten bijdragen: sparen voor de eigen zorgkosten op de oude dag, en betalen voor de zorgkosten van de huidige generatie ouderen. Want die hebben geen tijd gehad om te zorgsparen.
    Next?

  2. Lees alle reacties
  3. en dat alles met dank aan de generatie die sinds iig de 70’s aan de macht is (onze ‘democratie’ heeft zich ontwikkeld tot dictatuur van de grootste groep: de baby-boomers) en sindsdien/nogsteeds de jongere en toekomstige generaties bestelen en klem zetten.
    wat dat betreft is een verplichte pil van Drion nog best rechtvaardig…

  4. Lekker stel die actuarissen. Stellen je voor het oplossen van het probleem een sigaar uit eigen doos voor: Ofwel de premie stijgt van 12,65 tot 27% ofwel spaar jezelf voor je oude dag. Want dat is het gewoon: sparen voor je oude dag omdat er tegen die tijd op AOW en pensioen flink beknibbeld is en de overheid de geldkraan voor de stijgende zorgkosten dichtdraait. En trouwens, hoe wil je sparen als het inkomen is bevroren, de premies stijgen, en de kosten voor het dagelijks levensonderhoud exponentieel stijgen. Als dit alle creativiteit is die de rekenmeesters hebben, dan staat ons nog wat te wachten. Het wachten is op het tegenvoorstel vanuit de gemeenten: de verplichte pil van Druon. Ofwel hoe een beschaafd land in hoog tempo afglijdt naar een wel heel bedenkelijk niveau van “stik er maar in”.

  5. waarom het bestaande verzekeringsstelsel vervangen door een nieuw, met een andere naam. dat we in ons werkende leven voldoende kunnen sparen om tot op hoge leeftijd zowel in ‘Zwitserlevenstijl’ te kunnen leven als zelf de noodzakelijke zorg te betalen, is een illusie. pensioenverzekeraars slagen er steeds weer en beter in de echte risico’s van de vergrijzing op de overheid af te wentelen. maar die is er helaas uitsluitend op gespitst de geprognotiseerde zorg betaalbaar te houden voor de belastingbetalers en legt zo de kosten volledig terug bij mensen die op zorg zijn aangewezen. zorgsparen wordt niet meer dan een nieuwe vorm van belastingheffing, die geëxploiteerd kan worden door financiële instellingen. wanneer leren we daar van?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.