Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zorgvastgoed als kans om te ondernemen

Mark van Dorresteijn
Het collectieve zorgstelsel moet op de schop. Het huidige stelsel is onbetaalbaar en dat brengt de toegankelijkheid van de zorg in gevaar.
Zorgvastgoed als kans om te ondernemen

Het is onrealistisch om te veronderstellen dat de overheid met dé oplossing voor de stijgende zorguitgaven zal komen. Marktwerking is niet meer terug te draaien, hoe luid de verkiezingsretoriek ook klinkt. De blik van de zorgbestuurders moet daarom verschuiven van Den Haag naar de zorgvrager. Het komt nu aan op ondernemerschap.

Rendabel maken

Zorgvastgoed biedt mogelijkheden om maatregelen te nemen. Een aantal zorginstellingen zit met onrendabel vastgoed in de maag. Een ondernemer moet proberen onrendabele delen rendabel te maken, door ze in te vullen met nieuwe diensten die aansluiten bij de vraag van de klant. Voor zorginstellingen kun je hierbij denken aan therapie-, ontspannings- of sportvoorzieningen. Als het maar rendeert. Als dat niet lukt, is er nog de mogelijkheid tot herbestemming of afstoting van vastgoed.

Prijs doorberekenen

Een andere, voor de hand liggende, maatregel is om de verantwoordelijkheid voor een betere benutting van het zorgvastgoed neer te leggen bij de feitelijke gebruiker. Dit gebeurt al bij maatschappen in een ziekenhuis. Het doorberekenen van een huurprijs die overeenstemt met de ruimtelijke bezetting, afgezet tegen een bijbehorende productie, leidt tot een beter evenwicht tussen inkomsten en kapitaallasten. Het maakt afnemers van ruimte kostenbewust, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn de benodigde ruimte optimaal te benutten.

Grijp uw kans

Het hart van een ondernemer gaat sneller kloppen wanneer hij constateert dat de vraag naar zijn diensten groeit. Waarom dan niet de groeiende vraag naar zorg zien als een kans? Zorginstellingen moeten hun toekomst niet laten bepalen door de politiek, maar de kans grijpen om zelf geschiedenis te schrijven.

Rianne Scott-Verhoef en Paul Boluijt werken bij de adviesgroep gezondheidszorg bij PRC, dochteronderneming van ARCADIS

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Wij krijgen veel aanbiedingen om onze woonvormen waarin men levensloop bestendig (in gezinsverband) kan wonen ook elders te realialiseren. Op dit moment is er geen bank die mee wil doen aan de fianciering van nieuwe locaties terwijl toen we 7 maal kleiner waren en men nog niet kon zien wat we er van waar zouden maken de financiering helemaal geen probleem was.
    We zoeken finaciers die genoegen willen nemen met een rendement van 6,5 %.
    Dan kunnen we verder.
    Mr P(aul) A. W. Bijleveld

  2. Lees alle reacties
  3. Het huidige bezit beter benutten en de huuropbrengst meer in lijn brengen met de productie of de omzet is een prima suggestie. Maar wat moet er dan gebeuren met al die verouderde gebouwen waar die nieuwe diensten niet meer in verleend kunnen worden. En wat met al die locaties waar te veel intramurale capaciteit beschikbaar is, terwijl vooral zelfstandig wonen gevraagd wordt. Herontwikkelen dus. Én én wat mij betreft.

  4. Goed om zo’n positief geluid te vernemen. De vraag bepaalt de activiteit, en de benodigde ruimte daar zijn experts als Paul Boluijt voor, die de ontwikkeling ervan perfect kunnen doen aansluiten aan de wensen van de gebruikers. Win-win situatie toch !!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.