Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverlener cruciaal bij melding ouderenmishandeling

Redacteur KinderopvangTotaal
In 2012 zijn er 1027 meldingen van ouderenmishandeling geregistreerd. De meeste meldingen zijn afkomstig van professionals. Dat blijkt uit een factsheet van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO). Vanaf 1 januari 2013 zijn professionals verplicht te werken volgens de Wet meldcode huiselijk geweld.
Zorgverlener cruciaal bij melding ouderenmishandeling
Foto: ANP

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling steeg in 2012 met 3 procent. Ruim de helft van meldingen werd gedaan door professionele zorgverleners. In de meeste situaties is de pleger een kind of kleinkind (35 procent), partner (24 procent) of een ander familielid (24 procent). In slechts één procent van de gevallen ging het om een beroepskracht. Opvallend is, aldus het LPBO, hoe weinig geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers de fout in gaan – beide 0,2 procent.

Factsheet

Het landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO)  – onderdeel van kenniscentrum MOVISIE – heeft in een factsheet de feiten over ouderenmishandeling in 2012 op een rij gezet. Psychische mishandeling (35 procent) kwam het meest voor. Daarna lichamelijke mishandeling (28 procent) en financiële uitbuiting (20 procent). Seksueel misbruik wordt het minst gemeld (2 procent).

Meldcode

Professionals zijn vanaf 1 juli 2013 verplicht te werken volgens de Wet  meldcode huiselijk geweld, waarin ook ouderenmishandeling is opgenomen. De wet voorziet in een stappenplan dat elke professional moet aflopen als hij of zij signalen krijgt van mishandeling. De Steunpunten huiselijk geweld van de gemeenten bieden hierbij ondersteuning en advies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.