Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars eisen aanpassing MPT

Mark van Dorresteijn
Het Modulair Pakket Thuis (MPT) is een papieren tijger en de wettekst rond het MPT is onduidelijk, zo stelt Zorgverzekeraars Nederland. Zij pleiten voor een jaar uitstel en een aantal noodzakelijke aanpassingen.
Zorgverzekeraars eisen aanpassing MPT
Foto: Roos Koole

Voor mensen met een ernstige beperking die toch graag thuis willen wonen, introduceerde de staatssecretaris recentelijk het modulair pakket thuis (MPT). Via dit pakket kunnen mensen zelf een mix samenstellen van de zorg en ondersteuning die zij nodig hebben. ZN snapt de wens tot het introduceren van het MPT, maar het lukt zorgkantoren niet om dit nieuwe pakket voor 2015 operationeel te hebben. Het MPT vraagt namelijk meer uitwerkingstijd en zorgvuldigheid dan in de huidige AWBZ-situatie. Van belang is dat het volledig pakket thuis, het MPT en het PGB gelijkwaardige alternatieven zijn, waarbij de cliënt ook bewust kan kiezen.

Zorgvuldigheid

Een zorgvuldige invoering vraagt inregeltijd, stelt ZN. Daarvoor moet voldaan worden aan een aantal noodzakelijke aanpassingen. Zij willen daarvoor met VWS en veldpartijen om tafel om afspraken te maken over de in- en uitvoering van het MPT. Daarnaast zou de Wlz moeten regelen dat zorgkantoren mogen beoordelen of de zorg doelmatig en verantwoord geleverd kan worden. Bij een MPT dient er sprake te zijn van een (integraal) zorg(leef)plan voor de cliënt. Ook bij zorglevering door meerdere zorgaanbieders. Uitgangspunt is de cliënt, waarbij de verschillende zorgleveranciers in samenhang en in samenwerking met elkaar de zorg leveren.