Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverzekeraars: ‘Slechts twee hoofdlijnenakkoorden nodig’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vijf sectorale hoofdlijnenakkoorden willen de ministers en staatssecretaris van VWS gaan afsluiten. Wat de zorgverzekeraars betreft, zijn er helemaal niet zoveel hoofdlijnenakkoorden nodig. Twee is genoeg.
Zorgverzekeraars willen minder hoofdlijnenakkoorden
iStock

Op het moment zijn de partijen in de zorg druk met verkenningsgesprekken over de hoofdlijnenakkoorden. Een delegatie van de zorgverzekeraars heeft bij de bewindslieden op VWS de standpunten duidelijk gemaakt.

Hoofdlijnenakkoorden

Georgette Fijneman, voorzitter van Zilveren Kruis. ‘Wij verwachten niet dat er voor paramedische zorg en huisartsenzorg een hoofdlijnenakkoord nodig is. Ook niet voor de ggz, want daar hebben we al zoveel afspraken met elkaar gemaakt dat een hoofdlijnenakkoord niet echt iets toevoegt. Wat ons betreft, hoeven er alleen voor de medisch specialistische zorg en de wijkverpleging hoofdlijnenakkoorden te worden afgesloten.’

Substitutie van zorg

Zorgverzekeraars willen meer werk maken van substitutie van zorg uit de ziekenhuizen, naar de eerste lijn en thuis. Hoofdlijnenakkoorden kunnen contraproductief werken. ‘Het is heel lastig om sectoraal afspraken te maken als je een beweging wilt maken in de keten’, vertelt Fijneman. ‘We willen dat ziekenhuizen en medisch specialisten hun steun uitspreken voor de transitie van zorg van het ziekenhuis naar de eerste lijn en naar huis. Daar moet committment op komen.’ Naast het hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg zou ook een hoofdlijnenakkoord wijkverpleging zinvol kunnen zijn, omdat de verplaatsing van de ziekenhuiszorg juist hier effecten zal hebben. Bovendien wil de overheid graag dat ouderen langer veilig thuis kunnen blijven wonen.

Betaalbaarheid zorg

Die steun van zorgaanbieders betekent ook dat zij hun bijdrage leveren om de zorg betaalbaar te houden. Fijneman: ‘In de vorige hoofdlijnenakkoorden zijn er maximumgroeipercentages afgesproken met als gevolg dat iedereen in de sector dat maximum er ook uit wilde halen. Terwijl dat natuurlijk niet een recht is.’ Voor garantiebudgetten is wat Zilveren Kruis betreft geen plek meer in de hoofdlijnenakkoorden. Fijneman:  ‘Dat kan gewoon niet meer uit.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.