Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisies best gelezen premium-artikelen in 2018

Redacteur Zorgvisie
Met 2019 voor de deur blikt Zorgvisie terug. Welke premium-artikelen zijn het meest gelezen? De regeldruk, de Wmo en de kwaliteit van ziekenhuizen waren onderwerpen die regelmatig passeerden. En verder? Bekijk de meest gelezen premium-artikelen van 2018.
Fotolia 93839385 Subscription Yearly Xxl.jpg
© [M] jannoon028 / Fotolia

1. Ziekenhuisbestuurders zijn onderbetaald

Ziekenhuisbestuurders verdienen steeds minder. De Wet normering topinkomens (WNT), ingevoerd in 2013, had als doel de inkomensontwikkeling van zorgbestuurders te matigen. Volgens Chris van den Haak, partner bij BDO, bedreigt de WNT juist de kwaliteit van het ziekenhuisbestuur.

Meer lezen >>

2. Buurtzorg en Menzis sluiten meerjarencontract van zeker 150 miljoen

Buurtzorg Nederland en zorgverzekeraar Menzis sluiten een meerjarencontract van 150 à 200 miljoen euro. De looptijd is drie jaar. Ze gaan samen inzetten op preventie, e-health, buurtnetwerken en zelfredzaamheid. ‘Dat sluit aan bij de agenda van de juiste zorg op de juiste plek. Minder zorg in het ziekenhuis, meer in de buurten’, vertelt Joris van Eijck, bestuurder van Menzis. ‘De afspraken passen ook bij ons programma ‘Menzis Samen Gezond’. De investeringen in gezondheid moeten op een gegeven moment wel weer terugkomen bij Menzis. We hebben daarom ambitieuze doelstellingen over doelmatigheid afgesproken.’

Meer lezen >>

3. Bestuurlijke zwaargewichten gaan regeldruk verminderen

De Regiegroep (Ont)Regel de Zorg, met daarin bestuurders uit alle zorgsectoren, verzekeraars en inspectie, gaat op initiatief van minister Bruno Bruins de administratieve lasten terugnemen. Ze worden ondersteund door een team van tien VWS-ambtenaren. Ook komt er een website waarop goede voorbeelden staan, overbodige regels geplaatst kunnen worden en een barometer waarmee bekeken kan worden of de administratieve druk is afgenomen. Het doel van de regiegroep is volgens Bruins dat zorgverleners ervaren dat er minder regels zijn.

Meer lezen >>

4. Radboudumc schrapt honderd kwaliteitsindicatoren

Het Radboudumc doet samen met het UMC Groningen en Rijnstate Ziekenhuis het experiment Zinvolle Registratie (ZIRE). Het doel is de registratielast op de werkvloer te verminderen. De afdeling intensive care (ic) van het Radboudumc gebruikt nog maar 15 van de 122 kwaliteitsindicatoren om te sturen op kwaliteit.

Meer lezen >>

5. ‘Gemeenten maken een puinhoop van Wmo’

‘De Wmo 2015 is een prima wet. Maar gemeenten maken een puinhoop van de uitvoering’, zegt jurist Kevin Wevers. Sinds de Wmo 2015 inging, heeft hij honderden bezwaarzaken tegen gemeenten gewonnen. Wevers had verwacht dat het aantal rechtszaken na drie jaar Wmo 2015 wel zou afnemen, maar niets is minder waar. Hij merkt dat de onvrede onder burgers over gemeenten onverminderd groot is. Ze vinden het niet te verteren dat ze minder uren huishoudelijke hulp krijgen.

Meer lezen >>

6. ‘Zilveren Kruis was zeer coulant voor Slotervaart’

Niet Zilveren Kruis maar ziekenhuisbestuurders zijn primair verantwoordelijk voor het faillissement van MC Slotervaart. Zij kennen de cijfers en moeten op tijd schakelen, vindt Eelco Damen, bestuursvoorzitter van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. ‘Een ziekenhuis gaat nooit van ene op de andere dag failliet. Als bestuurder ken je de financiële situatie en weet je wat er speelt. Je moet wel op tijd schakelen. Maak het ziekenhuis onderdeel van een groter geheel of bereid een sluiting voor als die onvermijdelijk is.’

Meer lezen >>

7. ‘Grote ziekenhuizen roven kleine ziekenhuizen leeg’

Kleine ziekenhuizen moeten steeds meer hoogcomplexe zorg afstaan aan academische en topklinische ziekenhuizen. Maar de grote ziekenhuizen weigeren de basiszorg af te stoten aan regionale ziekenhuizen, stelt VGZ-topman Ab Klink op het congres ‘Betere zorg, netwerkzorg’ op 2 november 2018 van het Radboudumc.

Meer lezen >>

8. DSW noemt ‘idiote’ eisen volumegroei ‘ongepast’

Het hoofdlijnenakkoord zou onuitvoerbaar zijn, zo klinkt het hier en daar. Zorgverzekeraars melden dat ziekenhuizen de prijsonderhandelingen veel te hard ingaan, terwijl in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat de medisch specialistische zorg volgend jaar gemiddeld maar 0,8 procent mag groeien. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW merkt dat het dit jaar erger is dan vorige jaren. ‘Ik heb het nog nooit eerder zo sterk gezien. In vorige jaren waren er vaak een paar ziekenhuizen die meer groei vroegen. Nu speelt het over de hele breedte.’

Meer lezen >>

9. ‘Invoering msb’s was overbodig’

De invoering van de medisch specialistisch bedrijven (msb’s) was niet nodig. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad zijn vrijgevestigde medisch specialisten gewoon ondernemers. ‘De hele polonaise van de invoering van msb’s was overbodig, maar heeft wel 40 miljoen euro gekost.’

Meer lezen >>

10. Ziekenhuizen verrassen verzekeraars met ‘waanzinnige’ volumegroei

Zorgverzekeraars zijn verrast door de inzet van ziekenhuizen bij de zorginkoop 2019. Ze zien zich geconfronteerd met eisen voor 15 procent volumegroei. Dat blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs zorgverzekeraars.

Meer lezen >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.