Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisies top-10 best gelezen artikelen 2018

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Met het nieuwe jaar voor de deur blikt Zorgvisie terug. Welke artikelen zijn het afgelopen jaar het best gelezen? De financiële gezondheid van ziekenhuizen, epd’s en cao-onderhandelingen deden regelmatig stof opwaaien. En verder? Bekijk de meest gelezen artikelen van 2018.
epd, buurtzorg, wnt
Foto: NordWood / Unsplash

1. BDO: ‘Veertien ziekenhuizen zijn financieel in gevarenzone’

Financieel gezonde ziekenhuizen presteren steeds beter. Dat concludeert BDO in de stresstest voor ziekenhuizen. Maar schijn bedriegt. Een groep van veertien ziekenhuizen zakt financieel steeds verder weg en is in de gevarenzone. ‘Ze worden overeind gehouden door zorgverzekeraars en banken. In het normale bedrijfsleven waren ze al lang failliet gegaan’, aldus Chris van den Haak, partner bij BDO. Tot de slechts presterende ziekenhuizen behoorden onder meer het recent failliet verklaarde MC Slotervaart en MC IJselmeerziekenhuizen.

Meer lezen >>

2. Vier procent extra loon in cao ouderenzorg en thuiszorg

De lonen in de ouderenzorg en thuiszorg gaan met vier procent omhoog. Dat zijn werknemers en vakbonden op 7 mei in een nieuwe cao vvt overeengekomen. De leerlingensalarissen en stagevergoedingen stijgen met 10 en 16 procent.

Meer lezen >>

3. Diakonessenhuis schrapt 100 kwaliteitsindicatoren

Het Utrechtse Diakonessenhuis stopt met het aanleveren van honderd kwaliteitsindicatoren aan het Zorginstituut Nederland. Het betreft kwaliteitsindicatoren die ziekenhuizen vrijwillig kunnen aanleveren. Het Diakonessenhuis is hiermee het eerste ziekenhuis dat nu met deze indicatoren stopt. ‘Het genereren van getallen waar we vervolgens niets mee doen en alleen maar naar kijken, maakt de zorg niet beter’, verklaart stafvoorzitter en MDL-arts Marc Verhagen.

Meer lezen >>

4. Leefstijlgeneeskunde: nodig voor fundamentele omslag in de zorg

De Tweede Kamer vergaderde begin april met minister Bruins over de ontwikkelingen in de curatieve zorg. De kersverse onderzoeksresultaten over de omkeerbaarheid van diabetes type 2 zijn voor 21 artsen, wetenschappers en publicisten aanleiding om leefstijlgeneeskunde onder de aandacht te brengen. Leefstijlgeneeskunde kan volgens schattingen jaarlijks 3 tot 10 miljard euro besparen.

Meer lezen >>

5. ‘Ziekenhuisbestuurders zijn onderbetaald’

De WNT bedreigt de kwaliteit van het ziekenhuisbestuur. Schaf msb’s af of integreer ze met het ziekenhuis. Voer winstuitkering in voor ziekenhuizen. Ziekenhuizen moeten kiezen voor een nieuw businessmodel dat gebaseerd is op krimp. Dat zegt Chris van den Haak in een interview over de BDO Benchmark Ziekenhuizen 2018. ‘Het verschil met het bedrijfsleven is te groot. Op deze manier houden we geen goede bestuurders meer over.’ De WNT zorgt in de ogen van Van den Haak voor onevenwichtigheid in de zorg.

Meer lezen >>

6. Het complete epd-overzicht: welk ziekenhuis heeft welke leverancier?

M&I/Partners heeft voor Zorgvisie een overzicht gemaakt van de epd-leveranciers van Nederlandse ziekenhuizen. De grootste leveranciers zijn ChipSoft (50 ziekenhuizen) en Epic (10 ziekenhuizen).

Meer lezen >>

7. Jos de Blok lyrisch over contract VGZ met BuurtzorgT

Ggz-aanbieder BuurtzorgT heeft voor het eerst een contract met een zorgverzekeraar voor het geven van gespecialiseerde ggz aan patiënten die in de wijk wonen. Het contract met VGZ is gebaseerd is gelijkwaardigheid en vertrouwen. ‘Dit is de manier waarop zorgverzekeraars en zorgaanbieders met elkaar horen om te gaan’, reageert Jos de Blok, medeoprichter van BuurtzorgT. De partijen hebben een partnership gesloten om samen doelen te bereiken en problemen op te lossen.

Meer lezen >>

8. LUMC beklaagt zich bij inspectie over ChipSoft

ChipSoft dwingt ziekenhuizen tot een update die leidt tot onveilige zorg. Dat zegt LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan. Hij heeft hierover een klacht ingediend bij de IGJ. Volgens het LUMC maakt ChipSoft misbruik van zijn dominante marktpositie.

Meer lezen >>

9. Drie ziekenhuizen zijn opvallend duur

Drie ziekenhuizen met veel marktmacht hanteren prijzen die 10 procent hoger liggen dan te verwachten is op basis van een wetenschappelijk model. Dat zijn de resultaten van een onderzoek van Misja Mikkers, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en directeur strategie van de NZa.

Meer lezen >>

10. Jos de Blok geeft openheid over bv’s

Jos de Blok heeft geen premiegeld gebruikt voor private doelen. Dat zegt hij in een exclusief interview met Zorgvisie. Bij de oprichting zou hij juist zelf geld gestopt hebben in Buurtzorg Nederland.
In 2015 concludeerde de Belastingdienst dat Buurtzorg te weinig vennootbelasting had betaald. Het te vorderen bedrag liep op tot acht miljoen euro. In een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst is echter vastgesteld dat Buurtzorg dit bedrag toch niet hoeft te betalen. De bv-structuur is vereenvoudigd en er zijn waarborgen opgenomen om belangenverstrengeling tegen te gaan. De Blok vertelt dat hij financieel niet wijzer is geworden van Buurtzorg.

Meer lezen >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.