Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zuyderland botst met radiologen om privékliniek

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De privékliniek Mitralis van de radiologen leidt vanaf de oprichting in 2008 tot veel gedoe tussen radiologen, het Zuyderland Ziekenhuis en huisartsen. Het ziekenhuisbestuur wil de bv kopen, maar een minderheid van de radiologen ligt dwars.
Zuyderland
Foto: Zuyderland

Het Zuyderland Ziekenhuis, het Limburgse fusieziekenhuis van Atrium MC en Orbis MC, hebben een hoogoplopend conflict met de radiologen. De kiem van het conflict ligt bij de oprichting van de privékliniek Mitralis in 2008. Het idee voor een privékliniek voor radiologische diagnostiek in de eerstelijnszorg, zonder wachtlijsten, is afkomstig van oud-Atrium bestuurder Eke Zijlstra, de huisartsen en de radiologen. De vrees was dat anders een andere partij dat zou doen. Van begin af aan is er echter gedoe over geld. Het geeft bij huisartsen scheve ogen dat de radiologen de touwtjes stevig in handen nemen. Volgens NRC bezitten de radiologen 80 procent van de aandelen van de bv en het ziekenhuis 20 procent. De huisartsen profiteren zo niet mee.

Aandelen Mitralis geven scheve ogen
Binnen de vakgroep radiologen van het Atrium ontstaan in 2014 problemen over de verdeling van de aandelen en de wijze waarop zij die onderling verhandelen. In dat jaar gaan de eerste radiologen met pensioen. Bij de verkoop van hun aandelen voelen andere radiologen zich benadeeld. De situatie wordt nog gecompliceerder als het Atrium fuseert met Orbis. De radiologen in de Orbis-maatschap hebben helemaal geen aandelen in Mitralis. Volgens NRC is de sfeer tussen de radiologen totaal verziekt. Er zou een cultuur heersen van ‘liegen, bedriegen en bedreigen’.

Bestuur Zuyderland zet Lamers op zijspoor
Dan grijpt het ziekenhuisbestuur in. De radiologen worden berispt en moeten meewerken aan een herstelplan, onder leiding van een interim-manager. Dat mislukt volgens NRC echter faliekant door het optreden van directeur Rob Lamers van Mitralis. Lamers is een vooraanstaand radioloog en initiatiefnemer van Mitralis. Ingewijden die anoniem willen blijven, omschrijven hem als een inhoudelijk kundige radioloog die in de omgang nogal bot kan zijn. Hij zou collega’s schofferen. Het ziekenhuisbestuur weigert hem in september 2015 toegang tot het ziekenhuis. Lamers stapt daarop naar de rechter en wint die rechtszaak. Medisch Contact maakte begin maart melding van die uitspraak. Die bevestigt het beeld van Lamers als een directeur die qua gedrag weinig tact vertoont, maar de rechter vindt dat hij een kans moet krijgen om beter te communiceren. Het ziekenhuis moet Lamers weer toelaten.

Bestuur Zuyderland wil Mitralis kopen
Het ziekenhuisbestuur verrast Mitralis door het contract op te zeggen, waardoor de bv in problemen komt. Vervolgens wil het Zuyderland volledig eigenaar worden van de bv. Het doet een bod op de aandelen van de radiologen. Die vinden dat echter te laag en weigeren. Het ziekenhuis zou 2,5 miljoen euro bieden, terwijl de radiologen 6 miljoen willen hebben. Het bestuur oefent druk uit op de radiologen en begin januari gaat een meerderheid akkoord. Een minderheid van de radiologen vecht die beslissing echter juridisch aan. Die zou niet rechtsgeldig zijn.

Reactie bestuursvoorzitter Zuyderland Cees Sterk
Cees Sterk, voorzitter raad van bestuur van Zuyderland, zegt op de eigen website Mitralis te willen kopen om de radiologen beter te laten samenwerken. Een andere overweging is de steeds intensievere samenwerking met de huisartsen, waarop het bestuur meer wil kunnen sturen. Patiënten merken volgens Sterk niets van het conflict.

Integrale bekostiging ziekenhuizen (MSB)
Door de invoering van de integrale bekostiging in 2015 zijn de maatschappen in de meeste ziekenhuizen opgegaan in een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB), een grote BV van vrijgevestigde specialisten in het ziekenhuis. Minister Schippers ziet MSB’s als tijdelijke constructies op weg naar volledige participatie. Zijn MSB’s vluchtheuvel of eindstation? >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.