Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek Investico: jongeren te laat in jeugd-ggz

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Jongeren met grote psychiatrische problematiek krijgen te laat of geen hulp aangeboden. Dat blijkt uit een onderzoek van Investico over de jeugd-ggz. Hoofdoorzaak is onvoldoende budget van gemeenten.
Euthanasie
Foto: AdobeStock

Investico voerde samen met De Groene Amsterdammer en het AD onder 390 gemeenten en 120 participerende professionals in de jeugd-ggz een onderzoek uit. Circa 60 procent van de medewerkers geeft te kennen dat zij aan het einde van het jaar soms geen nieuwe intakes kunnen houden wegens een budgettekort. Volgens zo’n driekwart van het ondervraagde ggz-personeel zijn de groeiende wachttijden te wijten aan ontoereikende organisatiecapaciteiten van de gemeenten.

Chaos

Door de groeiende wachtlijsten en het budgettekort starten behandelingen laat of niet, waardoor het gevaar bestaat dat de geestelijke gezondheid van een jongere met psychische problemen achteruitgaat. Zorgprofessionals maken zich zorgen over de gevolgen.

Het AD meldt dat ouders door deze tendens wanhopig zijn en dat het aantal (geslaagde) suïcidepogingen toeneemt. Investico concludeert dat de Jeugdwet is ontaard in chaos. Zo zouden ambtenaren kinderen weg houden van dure zorg en krijgt de ene gemeente per kind meer budget dan de andere. Een derde van de zorgprofessionals in de jeugdzorg merkt dat huisartsen in hun gemeente beperkingen worden opgelegd bij het doorverwijzen van een jongere naar een specialist.

Hoge werkdruk

Niet alleen de jeugd is de dupe van het huidige beleid. Volgens 87 procent van de geënquêteerden zijn de werkdruk en administratieve lasten opgelopen sinds de overheveling van jeugdzorg aan de gemeente. De helft van de zorgmedewerkers geeft aan dat ze onvoldoende tijd hebben voor het stellen van de juiste diagnose. Een op de vijf medewerkers neemt in overweging om te stoppen met de behandeling van kinderen.

De Jonge

Uit het onderzoek blijkt dat weinig medewerkers (13 procent) vertrouwen hebben in een oplossing voor dit urgente vraagstuk. Minister Hugo de Jonge erkende vorige week in een Kamerdebat dat bij een aantal gemeenten knelpunten bestaan. Een analyse moet de exacte oorzaken van de budgettekorten blootleggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.