Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZZG zorggroep verwijtbaar bij sterfgeval onrustband

Structurele tekortkomingen in de organisatie van ZZG zorggroep hebben in november 2009 ertoe geleid dat een oudere cliënt van het Wijchense verpleeghuis De Weegbree verstrikt is geraakt in een onrustband. Dat meldt het regionale dagblad De Gelderlander op basis van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
ZZG zorggroep verwijtbaar bij sterfgeval onrustband

Er is géén sprake van verwijtbaar handelen door medewerkers, zo staat in De Gelderlander. Volgens het IGZ-rapport is wel vast komen te staan dat de man nooit opgenomen had mogen worden in het verpleeghuis onder de voorwaarden zoals die er toen waren. “Zijn gedragsproblematiek oversteeg de mogelijkheden van De Weegbree in verband met de aanwezige kwaliteit (deskundigheid) en kwantiteit van het personeel”, erkent ZZG zorggroep zelf. “Als gevolg van zijn agressie liepen hijzelf en zijn omgeving het risico van letsel”, vult de inspectie aan in het rapport.

Onrustig

De cliënt was achttien dagen eerder opgenomen, omdat hij wegens ‘boosheid en nachtelijke onrust’ niet meer was te handhaven bij zijn partner thuis. Op de vijfde dag werd een Zweedse band in gebruik genomen, omdat hij ook bij De Weegbree veelvuldig onrustig was. Bekend was dat hij tijdens de fixatie veel ‘rommelde’ in bed.

Onrustband

Bij dit soort patiënten geldt het voorschrift dat vaker gecontroleerd moet worden aan bed, juist omdat ze door draaien verstrikt kunnen raken in de onrustband. Dit is een bekend euvel bij dit soort banden. Volgens de inspectie stond de noodzaak voor geregelde bedcontroles wel in het medisch dossier, maar niet in het dossier dat de verzorgenden gebruikten.

Scholing

Daarnaast is volgens de inspectie De Weegbree nalatig gebleken door de laatste jaren geen scholing meer aan te bieden aan de verzorgenden over hoe om te gaan met gedragsproblemen. De Weegbree en de andere verpleeghuizen van ZZG hebben inmiddels als beleid dat cliënten zo min mogelijk worden vastgebonden. Dat wordt per 1 januari 2012 overigens ook bij wet vastgesteld beleid. Verder zijn er maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schikkingsvoorstel Atrium wegens doden door Zweedse band

IGZ: Steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Bestuur moet Zweedse band verbieden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.