Home 2019

Laatste blogs

De sleutel tot een slagvaardige ziekenhuisorganisatie

Actuele ontwikkelingen in de medisch specialistische zorg vragen om meer patiënt- en zorgtype georiënteerde ziekenhuisstructuren. Dat schrijven Frans Spijkers en Hemmo Huijsmans, beide partner en organisatieadviseur bij DamhuisElshoutVerschure organisatieadviseurs.
Tech

IT in de zorg: geen dilemma maar een uitdaging

Onder de noemers 'Big Data' en 'Artificiële Intelligentie' wordt veel gezegd en geschreven over de mogelijkheden en beperkingen van IT in de zorg. Deze mogelijkheden en beperkingen worden vaak afgeschilderd als dilemma’s. Is dat wel terecht?
Innovatie
Frank van Berkel

Ziekenhuizen: schiet eens op met samenwerken

Om de groeiende zorgvraag en de snelle ontwikkelingen van digitalisering het hoofd te kunnen bieden, zullen de ziekenhuizen haast moeten maken. De slimste manier om dat te doen, is volgens Frank van Berkel, door veel samen te werken.
Tech

Met innovatie van binnenuit valt winst te behalen

Te veel instellingen zweven rond de nullijn en dat is ongezond, schrijft Jan Christiaan Huijsman, strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis. Organisaties zijn volgens hem gevangenen geworden van ict-systemen die alleen de status-quo ondersteunen. 'Het is haalbaar om een nettomarge van 3 à 4 procent te realiseren door je bedrijfsvoering aan te pakken.' 
Bart Kiers

Blog: Jongste bediende op de SEH

‘We gaan een noodlanding maken. Neem jij de stuurknuppel over?’, zegt de ervaren gezagvoerder tegen de co-piloot op zijn eerste vlucht. Die situatie is ondenkbaar in de luchtvaart, maar op de spoedeisende hulp van menig ziekenhuis doet de jongste bediende het meest complexe werk. Dat schrijft Bart Kiers, senior redacteur Zorgvisie. 
Tech

Ict kan zorg in Nederland naar hoger niveau brengen

Ict is niet meer weg te denken uit de zorg. Dat schrijft Eddy van de Werken, productmanager bij Centric en voorzitter van OIZ, in Zorgvisie ICT magazine.
Tech
Berend de Vries

Voorkom ongewenste profilering, beveilig je informatie

Berend de Vries waarschuwt voor datalekken, hacks en phishing. ‘Tegen illegaal profileren via lekken kunnen we ons alleen maar beschermen door onze informatiebeveiliging zo goed mogelijk te krijgen.’ 
Tech

Staat patiënt voorop bij keuze voor medische technologie?

In sommige gevallen blijkt het beter om een al bestaande technologie voor een nieuwe toepassing te gebruiken, schrijft technisch geneeskundige Emile d’Angremont.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

De Jonge kan leren van regionalisatie in het verleden

Ik hoop dat De Jonge het containerbegrip regionalisatie per ervaren gezondheidsvraagstuk en per sector verschillend invult. Want anders loopt regionalisatie vast in de karresporen uit de jaren vijftig en tachtig van de vorige eeuw. 

In vijf stappen meer focus op behoud van personeel

Zorgorganisaties besteden te weinig aandacht aan het behoud van personeel. Focus op behoud is een complexe uitdaging, waar veel over gezegd maar weinig écht aan gedaan wordt. Om organisaties te helpen bij het behoud van medewerkers, ontwikkelde Berenschot de pragmatische STAY-aanpak®.