Duurzaamheid

Duurzaamheid

Coronacrisis confronteert ziekenhuizen met plasticberg

Het Landelijk Netwerk Groene OK zet in op hergebruik van plastic op de OK. ‘De OK produceert 20 tot 30 procent van al het ziekenhuisafval.’
Duurzaamheid
man krijgt eten

‘Duurzame en gezonde voeding is je morele plicht als arts’

Het eten dat patiënten krijgen moet duurzaam en gezond zijn, en aansluiten op het hersteltraject van de specifieke patiënt. Toch blijkt dit nog niet een breed gedragen besef onder medici, laat onderzoek van Eten+Welzijn zien. En waar dit besef er wel is, zien bestuurders niet hoe ze dit kunnen implementeren. 
Duurzaamheid

Duurzame zorg: minder vlees, lager energieverbruik en plastic scheiden

Minder vlees, beter onderhoud van verwarmingsinstallaties en het scheiden van plastic afval. Het zijn drie wegen die de zorgsector kan bewandelen om te verduurzamen. Onder aanvoering van inkoopcoöperatie Intrakoop gaan binnenkort drie pilotprojecten van start om hier handen en voeten aan te geven.
Duurzaamheid
Jan Christiaan Huijsman

Column: Vitaler uit de crisis

Never waste a bad crisis. De kans om een doorbraak te realiseren van ziekenzorg naar gezondheidszorg was nog nooit zo groot. De bouwblokken staan al klaar, nu nog wel in elkaar zetten.
Tech

Ziekenhuizen maken heruitgifte dure medicijnen met sensor mogelijk

Binnenkort starten vier ziekenhuizen een proef om medicijnverspilling tegen te gaan. Door kankermedicijnen te verzegelen en te laten vergezellen van temperatuursensoren, kunnen de ongebruikte geneesmiddelen opnieuw uitgegeven worden. Met het project kan een half miljoen euro worden bespaard.
ouderen eten

Woonzorg Flevoland betrekt bewoners bij ontwikkeling van menu’s

Het ministerie van VWS en Stichting Eten+Welzijn beogen een gezondere en duurzamere voedingsketen. Barteld Oppers, manager Gastvrijheid en Welzijn, werkte aan een menucyclus uit waarbij de bewoners van Woonzorg Flevoland meer keuzevrijheid, maar vooral lekker, voedzaam eten voorgeschoteld krijgen.
Duurzaamheid

Commissaris krijgt de regie

De RVS adviseert een commissaris acute zorg die als onafhankelijk ROAZ-voorzitter het publieke belang van toegankelijkheid bewaakt. Jan Kremer, voorzitter van de RVS-commissie: 'Het moeten publieke bestuurders zijn. Zij kennen de partijen in de regio en ze hebben hun vertrouwen.'
Kwaliteit
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Blog: Houtskoolschets acute zorg: een recensie

Op 3 juli publiceerde minister Van Rijn de lang verwachte Houtskoolschets acute zorg. Gezondheidseconoom Guus Schrijvers schreef een recensie.
Voedingsbedrijven lopen omzet mis door coronacrisis

Voedingsbedrijven zoeken nieuwe wegen in post-coronazorg

Voedingsbedrijven in de zorgsector staan als gevolg van de coronacrisis onder druk. De moederconcerns hebben hun inkomsten uit horeca en evenementen zien verdampen, terwijl ook in de zorgsector sprake is van vraaguitval dan wel een sterk aangepaste vraag. Alle reden om nieuwe wegen te verkennen, vindt FoodforCare-directeur Siebe Geerdsema:  ‘De coronacrisis toont het belang van goede voeding aan’.

‘Duurzaamheid brengt zorgbestuurder in verlegenheid’

Duurzaam denken en doen komt in de Nederlandse zorgsector maar langzaam op gang. Wel zijn er voortrekkers die het goede voorbeeld geven en impact maken.

Over duurzaamheid

Maatschappelijk verantwoord zorg aanbieden

Bij het thema duurzaamheid in de context van gezondheidszorg kun je denken aan uiteenlopende zaken. Tegengaan van verspilling in de zorg, omgaan met medisch afval, energieneutraal bouwen, levensbestendig wonen, flexibel en dus toekomstbestendig zorgvastgoed, duurzaam personeelsbeleid, duurzame voeding en ‘healing environment’ zijn ontwikkelingen die geassocieerd worden met duurzaamheid in de gezondheidszorg.

Lees meer

Al deze vormen van duurzaamheid zijn te scharen onder de term maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verbeteringen op het gebied van duurzaamheid in deze brede betekenis van het woord leiden niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot meer kwaliteit van zorg en dus tevredenheid onder cliënten en medewerkers.

Verspilling in de gezondheidszorg

Alleen al door verspilling tegen te gaan, verbetert een zorgorganisatie haar duurzaamheid, realiseert besparingen en bevordert het welzijn van haar cliënten. Een belangrijk onderwerp is medicatie. In ieder medicijnkastje bevindt zich wel een bijna volle tube zalf of halfvolle pillenstrip die daar vaak blijft liggen tot de houdbaarheidsdatum ruim overschreden is. Begin 2017 bleek uit onderzoek van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en apothekersorganisatie KPMG voor Omroep Max dat huisartsen en apotheken overgebleven medicatie soms ter beschikking stellen aan patiënten met een krappe portemonnee. Ook overbehandeling, onnodige röntgenfoto’s en mri-scans vormen een bron van verspilling en ongewenste belasting van de patiënt of cliënt.

Duurzame afvalverwerking

Zorginstellingen, laboratoria en apotheken produceren grote hoeveelheden afval. Deels is dat gevaarlijk afval oftewel specifiek ziekenhuisafval (sza) dat alleen door vergunninghouders mag worden beheerd. Ook voor het als afval de zorginstelling verlaat, is het werken met gevaarlijke stoffen een belangrijk aspect van duurzame bedrijfsvoering. Verder worden in zorginstellingen natuurlijk grote hoeveelheden wegwerpmateriaal gebruikt; denk alleen al aan incontinentiemateriaal. Verschillende bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de duurzame verwerking van dat afval.

Duurzaam (ver)bouwen

In 2020 moeten alle lidstaten van de Europese Unie eisen geformuleerd hebben voor het energiegebruik van nieuwe gebouwen. Met het oog daarop heeft SBRCURnet, het kennisnetwerk voor de bouw, de nZEB-tool om een nearly Zero Energy Building te realiseren. Ook zorginstellingen, die doordat ze 24/7 in bedrijf zijn veel energie gebruiken, zullen aan deze eisen moeten voldoen. Begin dit jaar bracht de Technische Universiteit Eindhoven een rapport uit over het project nZEB Hospital Buildings dat zij samen met Royal HaskoningDHV uitvoert. Als de energieprijzen stijgen, gaat duurzaamheid bovendien hand in hand met een directe besparing in de kosten. Bij nieuwbouw en renovatie zijn vele mogelijkheden voorhanden. Verschillende partijen bieden ondersteuning en advies. Zo heeft stichting Urgenda verschillende initiatieven ontwikkeld om de zorg te verduurzamen. Het Kenniscentrum Wonen-Zorg van Aedes-Actiz heeft het programma Duurzaam Thuis ontwikkeld om renovaties te bevorderen die een woning tegelijkertijd energieneutraal als levensbestendig maken. Het Milieuplatform Zorg, branchevereniging van intramurale zorginstellingen voor kennisuitwisselingen en kennisopbouw voor een duurzame bedrijfsvoering, stelt een tool ter beschikking om te meten hoe goed een zorginstelling scoort op duurzaamheid: de milieuthermometer. Ook stichting Stimular, de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen, heeft twee tools ontwikkeld voor het meten van duurzaamheid: MVO-balans (gratis) en de Milieubarometer (gratis proefjaar). Daarnaast zijn er adviesbureaus die zich gespecialiseerd hebben in verduurzaming van zorgvastgoed.

Duurzame bedrijfsvoering

De stichting MVO Nederland heeft als missie bedrijven en organisaties te inspireren om samen ‘klimaatneutrale, circulaire en inclusieve bedrijfsmodellen’ te realiseren. De stichting heeft een apart netwerk voor de zorg MVO Netwerk Zorg dat met bijeenkomsten, een kennisdossier en allerlei andere initiatieven de sector helpt bij duurzaamheid.

Duurzaam personeelsbeleid

De personeelstekorten in de zorg versterken het belang van duurzaam personeelsbeleid. De brancheorganisaties besteden hier dan ook aandacht aan. Zo biedt Actiz haar leden de hr-tool Seniorkracht voor duurzaam inzetbaarheidbeleid en organiseerde de VGN verschillende webinars voor strategisch personeelsbeleid. Ook de CNV draagt haar steentje bij met haar initiatief Sterk in je werk, zorg voor jezelf.

Duurzame voeding

Stichting Diverzio is een van de partners van MVO Nederland Netwerk Zorg en bevordert de inkoop van duurzaam geproduceerd eten en drinken in de sectoren zorg en welzijn, overheid en onderwijs. Ook is er tegenwoordig veel aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Een van de voorlopers op dit gebied is de Maartenskliniek.

Uitgelicht congres

Advanced Program Zorgmanagement

Nyenrode Business Universiteit

Congres Mentale nazorg in crisistijden

De Werelt