Tech

Tech

St Jansdal sluit als eerste aan op beelduitwisselsysteem Twiin

Het Twiin-systeem om landelijk digitale beelden en verslagen uit te wisselen, trapt deze week af. Ziekenhuis St Jansdal sluit er als eerste op aan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, is dat het begin van het einde voor informatie-uitwisseling per dvd.
Tech
Robotchirurgie

Robotchirurgie zit in een negatief frame

Ondanks de aantoonbare voordelen voor de patiënt zit de robotchirurgie in een negatief frame. Het zou geldverslindend zijn.
Tech

Driekwart huisartsen gebruikt meer e-health

In vrijwel alle zorgsectoren is de coronacrisis een versneller voor e-health. Ook huisartsen zijn door de coronacrisis veel meer en intensiever gebruik gaan maken van e-health-toepassingen.
Tech
Tabletgebruik mensen met dementie

Intiuïtief beeldbellen met de tablet

Mensen met dementie lijken niet goed overweg te kunnen met nieuwe technologie. Ruud Dirkse van innovatiebureau DAZ legde een link tussen intuïtie en het gebruik van een tablet door mensen met dementie. Met zijn handreiking lukt beeldbellen ineens wel.
Tech

Sms-systeem voor patiënten zorgt voor veilige wachtkamers

Hoe start je de reguliere zorg op in de anderhalve meter-samenleving? Het Reinier de Graaf is gestart met SMART Welcome: een systeem om met sms’jes de patiëntenstromen in het ziekenhuis te sturen. ‘De patiënt moet weten wanneer hij het ziekenhuis in mag’, zegt teamleider Anja Schmits.
Tech

Blog: Van wie zijn onze medische data eigenlijk?

Het is duidelijk dat data een lucratieve business vormen voor talrijke ondernemingen binnen en buiten de zorg, schrijft vaatchirurg en zorgondernemer Allan Vafi. Hij beschrijft de verschillen tussen Amerika en Nederland op dit gebied. 

Dreigend tekort aan verpleeghuisplekken dwingt ouderenzorg tot innovatie

De geplande uitbreiding van verpleeghuiscapaciteit is bij lange na niet voldoende. In 2025 zijn er 14.000 extra verpleeghuisplekken, terwijl er volgens TNO 30.000 nodig zijn. Meer ouderenwoningen met technologie in huis en slimme combinaties tussen professionele zorg en informele zorg thuis moeten volgens ActiZ soelaas bieden.
Tech
Robotchirurgie in Amphia ziekenhuis

Robotchirurgie kan levens redden

Jaarlijks worden verspreid over een kleine dertig ziekenhuizen zo’n negenduizend robotoperaties uitgevoerd. Wat kan er al met behulp van deze technologie, welke mogelijkheden komen er nog aan en moeten we dat allemaal wel willen?
Tech

Zo organiseert het Reinier de Graaf virtueel bezoek

Coronapatiënten hebben vaak te kampen met gevoelens van angst, eenzaamheid en isolatie doordat ze geen bezoek mogen ontvangen. Ziekenhuis Reinier de Graaf ontwikkelde samen met de TU Delft een systeem voor virtueel bezoek. ‘Als de aantallen afnemen, kunnen we dat ook inzetten voor patiënten die bijvoorbeeld door een verminderd immuunsysteem geïsoleerd liggen’, zegt arts Mesut Savas, initiatiefnemer van het tabletproject.
Tech
Sensire

Dit corona-hulpmiddel maakt van Sensire een betere werkgever

Vvt-organisatie Sensire ontwikkelde samen met Philips een corona-screener voor de medewerkers. Bestuurder Maarten van Rixtel is tevreden over de toepassing ervan. Met als bonus dat er tot nu toe geen extra besmettingen zijn ontdekt.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.