Tech

Tech

Bestuurders zijn positief over toekomst en kritisch over eigen zorginstelling

Nederlandse ziekenhuizen lopen voorop met e-health en zorg op afstand. Dat blijkt uit de jaarlijkse Future Health Index van Philips. 'Van onze 2000 covid-patiënten wordt 10 procent thuis behandeld. Anderhalf jaar geleden had niemand je geloofd.' Opmerkelijk genoeg hebben bestuurders verder een groot vertrouwen in het nationale zorgstelsel maar relatief weinig vertrouwen in het eigen ziekenhuis. En het thema duurzaamheid is nog een beetje wennen.
Tech
Jan Christiaan Huijsman

Column: Creatieve destructie is nodig voor transformatie

We hebben een van de allerbeste zorgstelsels ter wereld, maar die is nu niet gereed voor de toekomst. Dat schrijft Jan Christiaan Huijsman in zijn column in Zorgvisie tech magazine. 'Tot nu toe blijft het overgrote deel van ‘transformaties’ helaas beperkt tot pilots en initiatieven bij een aantal vakgroepen.'
verbinding

Karen Raateland: ‘Een transfersysteem voor de toekomst’

Gebruik van één transfersysteem vermindert de registratielast voor (transfer)verpleegkundigen en verbetert de communicatie binnen de driehoek ziekenhuis, vvt en huisarts.
Tech

Virtueel wordt de realiteit

Training van zorgmedewerkers, pijnbestrijding, revalidatie, traumatherapie… De lijst van VR-toepassingen lijkt eindeloos. De technologie rukt op van ziekenhuis tot verpleeghuis, van ggz-instelling tot revalidatiekliniek en naar mensen thuis. Sinds kort is er zelfs een speciale appstore voor zorg-VR.
Ziekenhuiszorg
radioloog

Radiologen worden chef-kok in eigen restaurant

De vraag naar radiologisch onderzoek neemt toe, bestanden kunnen makkelijker digitaal gedeeld worden en dus kunnen ziekenhuizen de interpretatie van beelden uitbesteden. Vijf radiologie-maatschappen spelen in op deze trend en starten een eigen expertisecentrum: ‘Nederlandse verslagen zijn immers beter en goedkoper.’
Tech

Blog: Ransomware en de zorgsector: een kwestie van leven en dood

Elke vorm van cybercrime is een regelrechte nachtmerrie, maar cybercrime binnen de zorg kan een dodelijke cocktail zijn. De zorgsector moet daarom alles op alles zetten om het ransomwaregespuis buiten de deur te houden.
Tech
Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

Blog: Maak iedereen digibeter

Eddy van de Werken verbaast zich erover dat er nog steeds digibeten werken in de zorg. Hij bepleit daarom dat op scholen voor zorgonderwijs ict een serieuze plaats dient te krijgen.
Tech

Stapje voor stapje digitale vaardigheden van zorgmedewerkers verbeteren

Zorgorganisaties zijn door het tekort op de arbeidsmarkt genoodzaakt voorzichtig te werk te gaan wanneer ze de digitale vaardigheden van werknemers willen verhogen. Met kleine stapjes probeert de coalitie Digivaardig in de zorg medewerkers te helpen.
Tech

Corona Opt-in legt behoefte aan gegevensuitwisseling pijnlijk bloot

Coronapatiënten kunnen niet altijd toestemming geven voor het inzien van hun gegevens door zorgverleners. Dit is geregeld met een noodoplossing. Deze Corona Opt-in werkt zo goed dat de vraag rijst hoe deze noodoplossing kan worden omgezet voor alle patiënten. Minister Van Ark is, samen met het zorgveld en de Autoriteit Persoonsgegevens, op zoek naar een permanente oplossing.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.