Tech

Tech
Elver

Nieuw zorgdossier Elver: primaire proces is rode draad

Gehandicaptenorganisatie Elver ontwikkelde een nieuw elektronisch zorgdossier dat volledig zorggericht is. Bestuurder Irma Harmelink maakte zich hier persoonlijk sterk voor.
Tech

‘Zorginstellingen betalen snel voor gegijzelde gegevens’

Zorginstellingen zijn eerder geneigd om losgeld te betalen voor gegijzelde data dan partijen in andere sectoren. Dat stelt cyberbeveiliger BlackBerry Cylance in zijn jaarlijkse dreigingsrapport. Het maakt de zorg extra aantrekkelijk voor aanvallen met ransomware.
Tech

Column: Belasting betalen? Eerst betalen!

Sinds de Belastingdienst gebruikmaakt van eHerkenning moeten bedrijven een account aanschaffen om belastingaangifte te kunnen doen. Eddy van de Werken signaleert in het komende Zorgvisie tech magazine een trend en maakt een vergelijking met ‘faciliteiten in de zorg’ zoals het Landelijk Schakelpunt.
Tech
Aidence

Waarom AI onmisbaar is bij de detectie van longkanker

De Nederlandse start-up Aidence timmert aan de weg met een oplossing voor vroegtijdige detectie van longkanker. In Groot-Brittannië loopt een programma in tien regio’s, in Nederland betalen radiologen er zelf aan mee. 
Tech

Zo maakt u digitale innovatie tot een succes

Ziekenhuizen in heel Nederland zetten zich dagelijks in om zorg te verplaatsen, te voorkomen of te vervangen. Digitale innovaties kunnen daaraan een grote bijdrage leveren. Maar hoe? Uit gesprekken met projectleiders, programmamanagers en een Chief Medical Information Officer van verschillende ziekenhuizen komen zeven succesfactoren.
Tech

Hoe Vivantes uit het dal klom

Het ging niet goed met ouderenzorgorganisatie Vivantes. Met hulp van het overheidsprogramma Waardigheid en trots wist bestuurder Karin Veltstra het tij te keren. ‘Eerst moet de basis op orde zijn, dan pas ontstaat er ruimte om andere onderwerpen op te pakken.’
Tech
VIPP 5

De valkuilen en kansen van VIPP 5

Er gaat 400 miljoen euro naar het VIPP-programma voor een betere digitale communicatie tussen zorginstellingen en de patiënt. Wat is de meerwaarde van dit programma? En wat zijn de kansen en mogelijkheden van het onlangs gelanceerde programma VIPP 5?
Tech
Bart van Pinxteren

Waarom je als huisarts e-health moet aanmoedigen

Veel huisartsen bieden digitale communicatie aan, maar het loopt nog niet storm. 'Dat het bij e-health om een normale vorm van zorg gaat, moet je in de spreekkamer benadrukken. Anders kun je wachten op een wonder tot iemand het gebruikt', zegt huisarts Bart van Pinxteren. 
Tech

AI leidt tot nuttige inzichten maar blijft een belofte

Informatie-architect John van Rooij begrijpt de hypes rond Artificiële Intelligentie (AI) en big data. Maar de ontwikkeling en toepassing ervan vereisen volgens hem de nodige natuurlijke intelligentie, tijd en inspanning.
Tech
Mark Van Houdenhoven, bestuursvoorzitter Sint Maartenskliniek. Genomineerde Zorgmanager van het Jaar 2018

Hackers houden topman Maartenskliniek wakker

Hebben ziekenhuizen te weinig oog voor ict-risico’s? Of stelt de digitale revolutie in de zorg ziekenhuizen voor een onmogelijke opgave? Bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven van de Maartenskliniek: 'De mogelijkheden in de zorg groeien exponentieel, maar daarmee ook de dreigingen en dus de maatregelen die je moet nemen.' 

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.