Tech

Tech
Virtueel Ziekenhuis

LUMC, Alrijne en Groene Hart bouwen virtueel ziekenhuis

LUMC, Alrijne en Groene Hart Ziekenhuis gaan een ‘virtueel ziekenhuis’ bouwen. Met onder andere monitoring kijken artsen straks op afstand mee bij een diagnose of eerste behandeling. De ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Gouda voeren dit vanaf begin volgend jaar geleidelijk in voor drie à vier zorgpaden.
Ziekenhuiszorg

Ziekenhuizen laten kansen liggen door ontbreken datastrategie

De waarde van data groeit al jaren bij organisaties en binnen ziekenhuizen is dit niet anders. Maar in welke mate wordt het potentieel van data daadwerkelijk benut, en zijn ziekenhuizen hierop voldoende georganiseerd? Uit ons onderzoek zien wij een mogelijke tweedeling ontstaan in hoe de Nederlandse ziekenhuizen zich hierop organiseren.
Ziekenhuiszorg
Digitalisering

‘Mate van digitalisering ziekenhuizen stelt teleur, tijd voor wettelijke plicht’

Digitalisering van de zorg is een speerpunt van veel organisaties. Toch valt de mate waarin de ziekenhuizen gedigitaliseerd zijn enorm tegen. Dat zegt Rube van Poelgeest, die dinsdag promoveert aan de Universiteit Utrecht.
Tech

Onwillige houding ecd-leveranciers frustreert aanbieders ouderenzorg

Zeven bestuurders van zorgorganisaties die avond-, nacht- en weekendzorg (anw) aanbieden, hebben een brandbrief opgesteld. Daarin roepen ze de ict-leveranciers op om in actie te komen, want hun onwillige houding zet de samenwerking tussen de organisaties de voet dwars.
Tech
AI, dementie, AI dementie, zorgtechnologie, onderzoek, wetenschap,

AI voor mensen met dementie: ‘Co-design is key’

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, tijd voor reflectie. In Het jaar van blikken bestuurders en experts uit verschillende zorgbranches terug op 2022. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar en directeur van het Expertise Centrum Dementie & Technologie, bijt het spits af. Hij vertelt over nieuw onderzoek naar persoonsgerichte dementiezorg middels kunstmatige intelligentie. ‘Warme technologie heeft in 2022 een groeispurt gemaakt.’
Ziekenhuiszorg

De agenda van Jurgen Sernee: ‘Thuismonitoring vraagt om een andere kijk op zorgverlening

Alle handtekeningen, waaronder die van bestuurder Jurgen Sernee, zijn de afgelopen tijd gezet onder de uitvoeringscontracten voor nieuwbouw fase 1 van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. In het nieuwe gebouw starten ook nieuwe digitale en logistieke werkwijzen, zoals het scheiden van patiëntenvervoer en bezoekersstromen.
Tech
Innovatieve technologie in het ziekenhuis

AI draagt alleen onder voorwaarden bij aan passende zorg

Implementatie van artificiële intelligentie (AI) kan passende zorg bevorderen, maar alleen als dit bijdraagt aan een beter zorgproces of significant betere uitkomsten voor de patiënt. Die conclusie trekken adviseurs van Berenschot na onderzoek.
Tech
Gijs van Steenbergen

Catharina Ziekenhuis bespaart kosten én levens door slimme data-analyse

Routinematig data analyseren kan zowel de uitkomsten als de kosten van een behandeling spectaculair verbeteren. Ook kan het de druk op huisartsen en SEH’s verminderen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Gijs van Steenbergen. Het Catharina Ziekenhuis gaat zijn methode ziekenhuisbreed inzetten.
Tech

‘Epd in de cloud past bij de omslag naar netwerkgeneeskunde’

Informatiesystemen in de cloud zijn in de toekomst meer regel dan uitzondering. Dat verwacht Willem Wiegersma, bestuursvoorzitter van Basalt. Zijn organisatie was twee jaar geleden het eerste ziekenhuis dat het epd in de cloud zette.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Philips

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.