Tech

Tech

Hoe een blog leidde tot een doorbraak in de OK van…

Cardiothoracaal chirurgen van het Erasmus MC kunnen hun operaties voortaan beter voorbereiden dankzij Virtual Reality in combinatie met kunstmatige intelligentie. Ook hoeven ze minder gezond longweefsel te verwijderen bij een operatie.
Tech
e-health, technologie

Onderzoek Philips: deze e-health-inzichten leverde de pandemie jonge artsen op

De pandemie heeft jonge artsen bewuster gemaakt van het belang van zorgtechnologie. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Philips onder 500 artsen.
Tech

‘In ieder zorgbestuur moet iemand met AI-expertise zitten’

Er zijn veel mooie initiatieven met Artificial Intelligence (AI) in de zorg, maar het is moeilijk om de volgende stap te zetten. Dat blijkt uit de Inventarisatie AI-toepassingen in gezondheid en zorg in Nederland van KPMG.
Tech

‘Digitale Patiëntreis biedt naadloze overgang zorg naar ziekenhuis’

Meander Medisch Centrum biedt patiënten voortaan de mogelijkheid om eenvoudiger meer digitale informatie over hun afspraak in te zien. Het ziekenhuis heeft daartoe de ZorgDomein Digitale Patiëntreis ingevoerd. De betrokken partijen delen hun visie op de ontwikkeling van en keuze voor deze digitale stap.
Tech
BeterDichtbij

‘De pgo’s kunnen iets leren van Fitbit’

Ondanks hoge bijdragen van het ministerie van VWS vlot het nog niet met de persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) die de regie in de zorg meer bij de patiënt moeten leggen. Leveranciers van consumentenproducten zoals Fitbit, slagen er wel in met functionaliteiten te komen die mensen omarmen.
Tech

Digitale tool monitort en stimuleert beweeggedrag van patiënt Maastricht UMC+

Om het beweeggedrag van patiënten inzichtelijk te maken en bewegen te stimuleren, maakt Maastricht UMC+ sinds kort gebruik van een digitale tool. De eerste resultaten zijn positief, constateert promovenda Hanneke van Dijk-Huisman. ‘Als artsen en verpleegkundigen straks ook inzicht krijgen, kunnen we beweging multidisciplinair aanpakken.’
Tech
Digitalisering van de zorg

Zelfs coronatest.nl niet toegankelijk genoeg voor mensen met beperking

Van de 7000 geanalyseerde overheidswebsites, onder meer van regionale GGD’en, persoonlijke gezondheidsomgevingen en portals van zorgaanbieders, is slechts 1 procent aantoonbaar toegankelijk voor mensen met een beperking. Dit geldt zelfs ook voor het platform waar een coronatest aangevraagd kan worden.
Tech

TNO start consortium voor privacy-infrastructuur gezondheidsdata

Het is nu bijna onmogelijk voor patiënten en burgers om opgeslagen personal health data te controleren of eigenaarschap te claimen, waardoor de privacy moeilijk te waarborgen is. Een consortium onder leiding van TNO gaat werken maken van een privacybestendige infrastructuur voor preventieve gezondheidsdata.
Tech

De geleerde lessen uit digitale dossierinzage in de geboortezorg

Verloskundigenpraktijken in de regio Rijnmond bieden al langer digitale inzage in het dossier aan, iets waar per 1 juli zorgaanbieders wettelijk toe verplicht zijn. De ervaringen zijn overwegend positief, blijkt uit een onderzoek van studenten geneeskunde vanuit het Erasmus MC.
Vastgoed

Radboudumc bouwt ziekenhuis van morgen met meer dan stenen

Wat betekent de coronacrisis voor zorginstellingen die grote bouwprojecten onder handen hebben? Kijk wat praktisch inpasbaar is, maar houd op hoofdlijnen de rug recht, adviseert bouwdirecteur René Bleeker van Radboudumc.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.