Tech

Tech

St Jansdal sluit als eerste aan op beelduitwisselsysteem Twiin

Het Twiin-systeem om landelijk digitale beelden en verslagen uit te wisselen, trapt deze week af. Ziekenhuis St Jansdal sluit er als eerste op aan. Als het aan de initiatiefnemers ligt, is dat het begin van het einde voor informatie-uitwisseling per dvd.
Tech

Hoe tablets op de seh de helft aan beschermingsmateriaal besparen

Ook Máxima MC kampt met schaarste aan beschermingsmiddelen, zelfs nu de piek van coronapatiënten achter de rug is. Het ziekenhuis lost dit (deels) op door te experimenteren met inpandig beeldbellen. 'Ik zie dit als een verkenningsonderzoek naar digitale zorg.'
Tech
Niels Chavannes

Niels Chavannes: ‘De koudwatervrees over beeldbellen is voorbij’

Door de coronacrisis hebben bepaalde vormen van e-health in de zorg een vlucht genomen. Wat zijn daarvan de minder gewenste gevolgen? Deel 1 van een serie: Niels Chavannes van het National eHealth Living Lab (NeLL). 'Onze taak is het kaf van het koren te scheiden.'
Tech
Jan Christiaan Huijsman

Column: Niet de gebouwen maar telehealth als basis

De echte uitdaging van opschaling van digitale zorg is de reductie van grote hoeveelheden vierkante meters, functies, installaties, faciliteiten, gebouwen en middelen.
Tech
Robotchirurgie

Robotchirurgie zit in een negatief frame

Ondanks de aantoonbare voordelen voor de patiënt zit de robotchirurgie in een negatief frame. Het zou geldverslindend zijn.
Tech

Driekwart huisartsen gebruikt meer e-health

In vrijwel alle zorgsectoren is de coronacrisis een versneller voor e-health. Ook huisartsen zijn door de coronacrisis veel meer en intensiever gebruik gaan maken van e-health-toepassingen.
Tech
Tabletgebruik mensen met dementie

Intiuïtief beeldbellen met de tablet

Mensen met dementie lijken niet goed overweg te kunnen met nieuwe technologie. Ruud Dirkse van innovatiebureau DAZ legde een link tussen intuïtie en het gebruik van een tablet door mensen met dementie. Met zijn handreiking lukt beeldbellen ineens wel.

Ambities zorgverzekeraars blijven staan

Midden in de coronacrisis moesten zorgverzekeraars hun inkoopbeleid voor 2021 presenteren. En hoewel hun focus nu vooral op de zorg ligt, laten ze de langetermijnambities niet los. Een rode draad is waar het beleid kan inzetten op digitale zorg.
Ggz

Van face to face naar zorg op afstand

Door de coronacrisis heeft online behandelen in de ggz een hoge vlucht genomen. Niet iedereen juicht dit toe. Uit het veld komt kritiek op de digitale vormen van zorg.
Tech

Sms-systeem voor patiënten zorgt voor veilige wachtkamers

Hoe start je de reguliere zorg op in de anderhalve meter-samenleving? Het Reinier de Graaf is gestart met SMART Welcome: een systeem om met sms’jes de patiëntenstromen in het ziekenhuis te sturen. ‘De patiënt moet weten wanneer hij het ziekenhuis in mag’, zegt teamleider Anja Schmits.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.