Tech

Tech
Maurice Vd Bosch 660x440

Maurice van den Bosch: ‘Dit is hoe we in de Nederlandse zorg moeten innoveren’

Het OLVG maakt sinds deze week gebruik van Pacmed Critical, een AI-model dat werd ontwikkeld in het Amsterdam UMC. De zes andere Santeon-ziekenhuizen volgen later. OLVG-bestuursvoorzitter Maurice van den Bosch hoopt daarmee het goede voorbeeld te geven voor meer samenwerking tussen umc’s, topklinische ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen om innovaties te implementeren en op te schalen.
Tech

Innovatie in de zorg: geen ‘nice-to-have’ maar een ‘musthave’

“Met het Innovatielab kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe technologieën volledig functioneren voordat we deze implementeren,” zegt Tim van de Geijn, programmamanager innovatie binnen Sevagram.
Tech
beter een functioneel dan een goedgevuld pgo

Beter een functioneel dan een goedgevuld pgo

Vaak heeft juist de patiënt of de mantelzorger een goed beeld over de benodigde zorg. Een informatief en functioneel pgo kan daarbij helpen en daarmee de zorg verbeteren en wellicht werk uit handen nemen van zorgprofessionals.
Tech

‘Na de opt-in is toestemming voor gegevensuitwisseling een heikel punt’

Sinds in april de tijdelijke regeling uit de coronatijd is komen te vervallen, worstelen zorgaanbieders met de toestemming van patiënten om medische gegevens uit te wisselen. Huisartsencoöperatie West-Brabant lanceerde onlangs een regionale tool om daarmee te helpen, terwijl VZVZ nog voor de zomer een landelijke oplossing wil presenteren.
Tech

De revolutie van goedkope MRI-scans begint bij een vvt-instelling

Bij vvt-organisatie QuaRijn testen onderzoekers van UMC Utrecht, Amsterdam UMC en Erasmus MC of ouderen met een nieuwe gebruiksvriendelijke MRI een hersenscan willen maken om zo dementie op te sporen. In de nabije toekomst is de ‘Scan2go’ zelf te bedienen, stil en bruikbaar zonder personeelsinzet. Een MRI-scan kost dan nog maar 25 euro.
Tech
digitaal dossier

Kuipers wil met wettelijke dwang pgo’s uit de grindbak halen

Het gebruik van persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s), waarin patiënten zelf over hun medische gegevens kunnen beschikken, moet nu toch echt op gang komen. Wettelijk afdwingen dat zorgverleners data ontsluiten en een aanbesteding voor pgo’s zijn twee van de meest opvallende maatregelen die minister Ernst Kuipers noemt in een brief aan de Tweede Kamer.
Tech

Chatbot geeft empatischer antwoord dan dokter

De opkomst van virtuele zorg en de potentie van chatbots in de zorg zijn onmiskenbaar. Een reden tot ongerustheid is het mogelijke gebrek aan menselijkheid, maar een nieuwe studie suggereert het omgekeerde: de antwoorden van een chatbot zijn empatischer dan die van een menselijke arts.

Aansluiting zoeken bij het leven van ouderen

In het nieuwe 'kwaliteitskompas' voor de ouderenzorg is de personeelsnorm niet terug te vinden. Dat geldt ook voor een aantal andere cijfermatige manieren om kwaliteit te meten. De kritiek die grote partijen hebben op het kompas zijn gedeeld met Zorginstituut Nederland. 
technologie in de gehandicaptenzorg

Innovatie in de ghz: opleggen werkt niet, uitleggen wel

Om technologie in de zorg te laten landen, is meer nodig dan alleen goede techniek. Communicatie speelt een grote rol. ‘Je moet iemand in huis hebben die het belang kan uitleggen’, zegt ­Marie-José Redeker, die als communicatieadviseur de invulling van innovatieve zorg bij Middin begeleidt.
Tech

Gesprekstraining met deepfake, AI en ChatGPT

Gespreksvaardigheden trainen op elk moment van de dag en op elke locatie: dat kan in een online omgeving op de mobiele telefoon. Met deepfake lijkt het rollenspel ook nog eens levensecht.

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Philips

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.