Tech

Tech

NVZ stapt in BeterDichtbij: ‘Leden zeiden volmondig ja’

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wordt voor 20 procent partner van BeterDichtbij. Dit moet het digitale communicatieplatform in staat stellen om de komende jaren door te groeien naar een miljoen gebruikers en meer sectoren naast de ziekenhuiszorg.
Tech

Huisartsen dreigen te bezwijken onder informatie-overload

Huisartsen worden in toenemende mate overspoeld met gegevens. Om niet kopje onder te gaan, moet het ict-gebruik in de eerste lijn radicaal beter. Dat stelt het CMIO Netwerk Eerste Lijn in een manifest. Voorzitter Mariëtte Willems legt uit.
Tech

Investeren in AI: kosten voor zorgaanbieder, baten voor verzekeraar

Wat staat er in de weg om de enorme potentie van artificial intelligence (AI) in de zorg te benutten? Een maatschappelijke kosten-batenanalyse in opdracht van VWS laat zien dat de scheve verhouding tussen zorgaanbieder en –verzekeraar een groot deel van het probleem is.
Tech

Blog: Samenwerking op het gebied van digitalisering is onvoldoende de norm

Digitalisering blijft in de zorg achter, stelt ’s Heeren Loo-bestuurder Ernst Klunder. ‘Om resultaten te realiseren is het van belang om de inzet van digitalisering en technologie als niet-concurrentieel te bestempelen en hier op collectief niveau binnen de sectoren (en wellicht zelfs erboven) mee aan de slag te gaan. Dit vraag lef en leiderschap van bestuurders van zorginstellingen, maar ook een duidelijke stimulering en facilitering vanuit zorgverzekeraars, zorgkantoren, gemeenten en andere stakeholders.’
Tech

Patiëntverwijzingen tussen ChipSoft- en Epic-epd van start in Friesland

De Friese ziekenhuizen Tjongerschans en Medisch Centrum Leeuwarden wisselen bij patiëntverwijzingen de behandelgegevens digitaal met elkaar uit. Dat terwijl ze werken met een ander elektronisch patiëntendossier. De concurrerende leveranciers Epic en ChipSoft hebben een brug geslagen tussen hun systemen.
E-health

Ouderen zijn best te porren voor e-health

Heupairbags, bewegingssensoren en smartwatches. Deze bestaande technieken kunnen ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Maar staan ouderen hiervoor open? Care Innovation Center, het Bravis ziekenhuis, Groenhuysen en tanteLouise onderzochten die vraag.
Tech

VGZ: ‘Telemonitoring is de toekomst’

De doelstelling die Coöperatie VGZ met haar partners had voor 2020 was om telemonitoring op te zetten voor twee patiëntgroepen: hartfalen en COPD. Het zijn meer dan veertien patiëntgroepen geworden. Nathalie van de Louw, innovatiemanager bij Coöperatie VGZ, licht toe wat daarbij komt kijken.
Tech

Blog: Beeldschermzorg heeft zichzelf dubbel en dwars bewezen

Tijdens de eerste coronagolf ontdekten zorgprofessionals de voordelen van videoconsulten. Zaak is nu om dat vast te houden. Een webcamconsult zou net zo normaal moeten worden als een fysiek consult, bepleit Milan Tjioe, dermatoloog in het Bravis ziekenhuis.
Tech
Jan Hazelzet

‘Landelijke regie voor digitale gegevensuitwisseling ontbreekt’

Het zorginformatielandschap is hopeloos gefragmenteerd en verouderd. De nieuwe minister van VWS moet een ambitieus tijdpad opstellen, deadlines stellen, handhaven en desnoods boetes uitdelen, vindt Jan Hazelzet. ‘Veldpartijen doen al tien jaar niets.’
Tech

Zorgtechnologie staat bij Triade Vitree hoog in het vaandel

Zichzelf aanmelden voor een activiteit, informatie zoeken en na een uitje de foto’s bekijken op het digitale planbord. Hiermee krijgen cliënten met beperkingen bij Triade Vitree meer regie over hun eigen leven. ‘Eigen regie sluit naadloos aan op onze visie,’ zegt bestuurder Didier Dohmen. ‘En het past goed in ons innovatieve beleid waarin we de zorg toekomstbestendig willen maken met digitale toepassingen, automatisering en robotisering.’

Over tech

Wat is tech?

Patiënten en cliënten zijn dankzij technologie in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Andere thema’s zijn bijvoorbeeld implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Blijf op de hoogte

Ontvang eens per week een update met het laatste tech nieuws. Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en mis niets.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Partners

Zorgvisie Tech wordt mede mogelijk gemaakt door onderstaande partners.

Neem een abonnement

Elk kwartaal presenteert Zorgvisie tech magazine innovatieve cases, trends, marktcijfers, onderzoeken en interviews met koplopers.

Wekelijks krijgt u de ook Zorgvisie tech nieuwsbrief, waarvoor u zich ook kan inschrijven zonder Zorgvisie abonnement.