Home Nieuws

Laatste nieuws

Sociaal domein

Musea pionieren met ‘inclusieve samenleving’

Rondleidingen waarbij bezoekers kunst mogen aanraken, speciale audiotours, grotere teksten of andere verlichting. Stichting Accessibility, onderdeel van Bartiméus, werkt met diverse musea aan het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking.
Ggz

Door ambulante nazorg is verhuizing EPA-patiënten succesvol

Thuis herstellen van een psychische ziekte is een mooie filosofie, maar wat te doen als een patiënt zo lang in de ggz-kliniek heeft gewoond dat dát voelt als zijn of haar thuis? Verhuizen naar beschermd wonen kan dan juist een trigger zijn voor een terugval. Daarom ontwikkelde Mentrum een nazorgprogramma vanuit de kliniek.
Ggz
Pieter Koolwijk

Wie heeft er last van ADHD? Het kind of de omgeving?

Het kinderboek Gozert, dat dit jaar de Gouden Griffel won, lokte veel reactie uit bij de jeugd-ggz. Terwijl de dingen die hoofdpersoon Ties meemaakt allemaal uit de grote duim van schrijver Pieter Koolwijk komen. ‘Ik dacht telkens: hoe kan ik het zo absurd mogelijk maken? Wie denkt dat dit de jeugd-ggz is, moet toch echt bij zichzelf te raden gaan.’

‘Wanneer de zorg in het gedrang komt, staat de Nationale Zorgreserve…

De Nationale Zorgreserve faciliteert de inzet van zorgreservisten. 'Zorginstellingen weten tijdens de coronacrisis hun weg echter nog niet goed te vinden naar deze professionele tijdelijke zorgondersteuners’, stelt programmamanager José Geertsema.
Tech

Gezamenlijk ingericht epd van MST en ZGT gaat live

De Twentse ziekenhuizen MST (Enschede) en ZGT (Hengelo en Almelo) bereiken vrijdag een unicum in Nederland: een gezamenlijk ingericht elektronisch patiënten dossier in twee verschillende ziekenhuizen. De samenwerking biedt veel mogelijkheden voor de toekomst, maar ook op de korte termijn kunnen de ziekenhuizen er de vruchten van plukken, bijvoorbeeld als er (corona-)patiënten moeten worden verplaatst.
Sociaal domein
Illya Soffer, Ieder(in), gehandicaptenzorg, handicap, chronische ziekte,

Illya Soffer: ‘2021 was een rotjaar voor de rechtspositie van mensen…

In onze nieuwe reeks 'Het jaar van blikken' bestuurders uit verschillende zorgbranches terug op afgelopen jaar en werpen zij een blik op 2022. Ieder(in)-directeur Illya Soffer bijt de spits af. 'De toegankelijkheid voor mensen met een beperking is in covidtijd achteruit gehold. Eigenaarschap, urgentie en doorzettingsmacht ontbreekt bij de verantwoordelijke bewindspersonen. Daar lig ik wakker van.’
Tech

Exergaming in de zorg: wat een virtueel fietstochtje oplevert

Bewegen stimuleren met behulp van computergames levert mensen met dementie vooral veel verbeteringen op sociaal en cognitief vlak op. Dat blijkt uit onderzoek van Joeke van Santen, die vrijdag op het onderwerp promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze noemt een aantal criteria voor succesvolle implementatie van de technologie. ‘Als je iedereen erbij betrekt, kun je angsten wegnemen en aansluiten bij de behoefte van alle betrokkenen.’
Personeel

‘Coronacrisis biedt ruimte voor post-traumische groei’

De coronacrisis trekt een enorm zware wissel op zorgpersoneel. Maar een deel van de medewerkers komt juist sterker uit de crisis.
Tech

SDB Groep in podcast Voorzorg: ‘Siri voor de zorg komt eraan’

Om zorgtechnologie tot wasdom te laten komen, is het nodig dat alle lagen in een zorgorganisatie, de patiënten en de leveranciers strategisch samen gaan werken. Dat zeggen Sander van Tilburg, chief technology officer bij software-ontwikkelaar SDB Groep, en Sam Schoch, bestuurder van zorgorganisatie Middin, in de podcast Voorzorg. Als dat gebeurt, is het onder meer mogelijk de administratielast van medewerkers te verlagen en ze te helpen met een digitale assistent.