Home Nieuws

Nieuws

Kwaliteitsbeleid in de zorg

NVZ: ‘Geen taakherschikking zonder centraal beleid en brede visie’

Centraal beleid en een breed gedragen visie moeten ertoe leiden dat taakherschikking binnen de ziekenhuissector echt van de grond komt. Nu wordt het nog veel 'ad-hoc toegepast' en daarom is er behoefte aan een duidelijk idee, zegt NVZ-communicatieadviseur Corine Bakker.
Personeel

Zorgtechnologie staat te vaak in de kast’

Een netwerk van zorginstellingen in Zwolle heeft samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen een stichting opgezet om medewerkers bij te scholen op het gebied van technologie.
E-health

Zorgvisie ict magazine nr. 3, 2019

Zorgvisie ict magazine nr. 3, 2019
Vandaag is Zorgvisie ict magazine nr. 3 verschenen. Met daarin onder andere een interview met een AI-professor, een artikel over de waarde van online reviews en nieuwe toepassingen als een VR-cabine en sociale robot Alice 2.0.
Personeel

Doekle Terpstra: ‘Alle pijlen op het voorkomen van uitstroom’

Steeds meer zij-instromers en herintreders kiezen voor de zorg. Het CBS maakte donderdag 23 mei rooskleurige cijfers bekend over teruglopende personeelstekorten. Maar hoe zit het met de uitstroom? Laten we de pijlen daar juist op richten, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van de commissie Werken in de Zorg.

Wetsvoorstel medezeggenschap aangenomen door Eerste Kamer

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz2018) is op 21 mei zonder stemming aanvaard door de Eerste Kamer. De Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wordt nu verder uitgewerkt. De nieuwe wet gaat naar verwachting met ingang van 1 juli 2020 in. Dat meldt het Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ).
Wijkverpleging

Minister laat zich voor karretje zorgverzekeraars spannen’

VvAA-directeur Edwin Brugman
Minister Hugo de Jonge van VWS geeft zorgverzekeraars te veel macht in de wijkverpleging en zet kleine aanbieders op een zijspoor. Het verlagen van de tarieven voor niet-gecontracteerde zorg mag de vrije artsenkeuze niet beperken. Dat vindt Edwin Brugman, directeur van de VvAA, de vereniging van zorgverleners.
Verpleeghuiszorg

Zorgkantoren delen kritiek Rekenkamer op kwaliteitsplannen niet

verpleeghuiszorg, igj, humanitas, careyn
Zorgkantoren zijn tevreden over de ingediende kwaliteitsplannen voor verpleeghuiszorg, blijkt uit een recent rapport van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De Algemene Rekenkamer beweerde onlangs dat zorginkopers te weinig informatie zouden krijgen om de kwaliteit van zorg te beoordelen.
Ggz

Verschuif onderzoeksgeld van wetenschap naar zorgpraktijk’

Scheepers
Er zou minder geld naar instanties voor wetenschappelijk onderzoek zoals NWO en ZonMw moeten gaan. Deze fondsen zouden doelmatiger besteed worden als ze worden ingezet voor praktijkgericht onderzoek. Dit betoogde Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie in de ggz aan UMC Utrecht op het recente Samen Sterker Kennisfestival.
Wijkverpleging

ActiZ geeft voorzet voor samenwerking in wijkverpleging

wijkverpleging
Brancheorganisatie ActiZ schetst in een niet-openbare brief aan de leden enkele modellen van wijkgerichte zorginkoop van wijkverpleging in de avond, nacht en weekend (ANW) en de coördinatie van eerstelijnsverblijf (ELV).
E-health

Welterusten: Apple zet nieuwe stap in zorgtechnologie

slaaptechnologie
Apple heeft het patent gekocht voor een elektronische toepassing die het slaapritme meet. Het systeem staat los van iPhone, iPad en andere Apple-devices en lijkt een nieuwe stap in de transformatie van tech- naar zorgtechbedrijf.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.