Home Nieuws

Laatste nieuws

Tech

Zorgbestuurders geloven in AI maar stuiten op scepsis op de werkvloer

De inzet van kunstmatige intelligentie is allang geen nieuwigheid meer in de zorg. Alle zorgbestuurders die deelnamen aan de Future Health Index hebben AI-toepassingen geïmplementeerd in hun organisatie. Ze zijn ook allemaal van plan om dat de komende jaren meer te gaan doen.
Foto van Josefien Kursten, bestuurder van UMC Utrecht

Josefien Kursten: ‘Duurzaamheid geeft purpose en energie’

Als jong meisje op het Brabantse platteland zag Josefien Kursten dat het door overbemesting de verkeerde kant op ging met de natuur. “Hetzelfde geldt voor de zorg. Als je kijkt naar alle disposables, dan weet dat het anders kan en moet.” Tijdens het Zorgvisie-congres Duurzame en circulaire zorg deelt de bestuurder van het UMC Utrecht haar geleerde lessen om integraal te vergroenen.
Passende zorg

Ab Klink wil passende zorg op een voetstuk

"Wanneer het Zorginstituut al die good practices die zo evident beter zijn voor de patiënt, direct etaleert, weet je als politiek, patiënt en verzekeraar welke instellingen er een programma van maken en een voorsprong verdienen", aldus de oud-VWS-minister en hoogleraar zorg.
Kwaliteit

Transparantie over kwaliteit medisch-specialistische zorg staat zo goed als stil

Er wordt nauwelijks vooruitgang geboekt op het gebied van transparantie over de kwaliteit van de medisch-specialistische zorg. Partijen die eigenaar zijn van de data werken onvoldoende mee aan meer openbare informatie over de resultaten van behandelingen. 
Personeel

Btw-vrijstelling bij regionale personeelsuitwisseling tussen zorgsectoren blijft onmogelijk      

Het is demissionair minister Helder niet gelukt om btw-vrije uitwisseling van personeel te regelen in de zorg. De btw-heffing is een van de grootste knelpunten bij het samenwerken tussen verschillende zorgorganisaties en de invulling van het ‘regionaal werkgeverschap’.
Leiderschap

Nieuwe staatssecretaris Langdurige Zorg is gedreven politica met duidelijk PVV-profiel

In het vorige kabinet kreeg de langdurige zorg met Conny Helder (VVD) als minister een bekend gezicht uit het veld. De beoogd nieuwe staatssecretaris voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg Vicky Maeijer (PVV) is het tegenovergestelde: iemand zonder noemenswaardige ervaring in de zorg maar met een politieke carrière als een komeet.

Burgemeesters: Agema moet daad bij woord voegen bij behoud regionale ziekenhuizen

In een brief aan de beoogde minister van VWS, Fleur Agema, vraagt het netwerk Gemeenten met een Regionaal Ziekenhuis (GRZ) om nu actie te ondernemen tegen het sluiten van regionale ziekenhuizen en spoedeisende hulpen, zoals in Friesland en Heerlen.
Leiderschap

Nieuwe staatssecretaris Jeugd is kroonprins van VVD

Vincent Karremans wist als ondernemer met soms studentikoze campagnes, de VVD in Rotterdam een belangrijke partij te maken. Als lid van het kabinet krijgt hij de kans om zich landelijk te profileren.

Handvatten voor een zachtere landing in het verpleeghuis

De overgang van thuis naar het verpleeghuis wordt door veel ouderen en mantelzorgers als abrupt en traumatisch ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van Lindsay Groenvynck. “Partnerschappen met zorgverleners en betrokkenheid van de casemanager tijdens de gehele verhuizing verbeteren de ervaringen van ouderen en mantelzorgers.”
Nieuwsbrief Abonneren