Home Nieuws

Nieuws

Acute zorg

Gebruik sneldiagnostiek bij griep op de seh neemt vogelvlucht

grieptest
Steeds meer ziekenhuizen gebruiken een snelle grieptest op de seh. Zo bereiden ze zich voor op een eventuele griepgolf. Afgelopen jaar ontstonden capaciteitsproblemen in veel ziekenhuizen vanwege de griep.
Personeel

Doekle Terpstra wil personeelstekort elimineren

Doekle Terpstra: 'We willen de nul op de meter bij het personeelstekort.'
Alleen door intensieve regionale samenwerking tussen zorg, onderwijs en lokaal bestuur is het personeelstekort in de zorg op te lossen, stelt Doekle Terpstra. De commissie-Terpstra gaat alle regionale actieplannen doorlichten.
Personalia in de zorg

Godfried Barnasconi voorzitter raad van bestuur Cordaan

Godfried Barnasconi, bestuurder Cordaan
Op 1 maart 2019 wordt Godfried Barnasconi (61) de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van Cordaan. Samen met Ronald Schmidt vormt hij dan het bestuur van de Amsterdamse zorgorganisatie.
Bekostiging

Ondanks stijging zorgpremies stapt helft van mensen niet over

vng ondermijnt hoofdlijnenakkoord ggz
Ruim 52 procent van de mensen onderzoekt niet of een andere zorgverzekeraar of polis wellicht beter aansluit op hun behoeften. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Aan het onderzoek deden circa zesduizend mensen mee.

Zorgvisie ict magazine nr. 6, 2018

Zorgvisie ict magazine nr. 6, 2018
Zorgvisie ict magazine nr. 6 is verschenen. Het coverinterview is met Harm-Jan Wessels van Forcare.
Juridische zaken in de zorg

Joris Rijken winnaar verkiezing Topadvocaten Gezondheidszorg

Joris Rijken, winnaar Topadvocaten Gezondheidszorg 2018
Joris Rijken van AKD Advocaten is de winnaar van de verkiezing Topadvocaten Gezondheidszorg 2018. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Kwaliteitsbeleid in de zorg

Corinne Ellemeet: ‘Eigen regie voor mensen met een beperking is zeer belangrijk’

Ouders van kinderen met een beperking zetten soms zelf een huiselijke en kleinschalige woonvorm op waarin hun kinderen met zorg en ondersteuning kunnen wonen. De Tweede Kamer boog zich donderdag met minister De Jonge over deze woonvormen.
Acute zorg

Kernset Patiëntproblemen: eenheid van taal voor verpleegkundigen

Kernset Patiëntproblemen
De nieuwe Kernset Patiëntproblemen van V&VN maakt het mogelijk om het verpleegkundig zorgproces te standaardiseren en eenduidig te maken, en dus de overdracht te verbeteren. 
Dure geneesmiddelen

Bruins: ‘Behandeling patiënten weegt zwaarder dan transparantie medicijnprijs’

Bruno Bruins, farmaceuten, prijsonderhandelingen, medicijnen, dure medicijnen, geneesmiddelen, Orkambi, dure geneesmiddelen
Ondanks de besparing die de medicijnonderhandelingen tussen VWS en farmaceuten oplevert, blijft transparantie uit. Dat meldt minister Bruno Bruins.

Armand Girbes: ‘Symptoombestrijding (Ont)Regel de Zorg helpt niet’

De symptoombestrijding, waar (Ont)Regel de Zorg nu op inzet, geeft wellicht kortdurend wat verbetering, maar helpt uiteindelijk niet, zegt Armand Girbes, hoofd afdeling ICV VUmc. ‘Met alleen symptomen bestrijden, geneest de patiënt niet. We moeten ons richten op de oorzaak: de tirannie van het meten.’

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.