Home Nieuws
Laatste nieuws
Van onze partner
Samen met de patiënt beslissen over het behandelplan
Patiënten met gemetastaseerd hormoonsensitief prostaatcarcinoom (mHSPC) kunnen profiteren van steeds meer behandelopties. Dat leidt tot een langere overleving, maar ook tot een complexer behandellandschap en een toename in praktijkvariatie. Bovendien is van die nieuwe behandelopties nog veel onbekend over de klinische effectiviteit in de dagelijkse praktijk, de impact op kwaliteit van leven en het zorggebruik. […]
Kunst in het verpleeghuis: ‘Empathie zit niet in een taak of…
Wanneer dementie verbale vaardigheden aantast, is het voor familie en zorgmedewerkers lastig om betekenisvol contact te onderhouden. Bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) laat het Genetic Choir zien wat muziek hierin kan betekenen.
Deloitte: Versnippering speelt broodnodige opschaling Medische Service Centra parten
Medische Service Centra kunnen een belangrijke rol spelen thuismonitoring in de zorg toekomstbestendig te maken. MSC moeten actief worden aangejaagd, onder meer met gerichte financiering schrijft Deloitte in een verkenning in opdracht van de NVZ en ZN.
Van onze partner
‘Standaardisatie is nodig voor maatwerk’
‘Ik pleit dan ook voor het toepassen van zoveel mogelijk standaardisatie in systemen, zodat zorgverleners op basis van professionele standaarden maatwerk kunnen leveren aan de cliënt,’ aldus Aniek Fikken. ‘Naast professionele standaarden & richtlijnen dragen ook standaard processen hieraan bij. In de zorg werken vele disciplines samen rondom een cliënt. Met standaardprocessen maak je dingen […]
VWS: coronasteunmaatregelen hebben hun werk gedaan
Het ministerie van VWS concludeert dat de coronasteunmaatregelen ‘hun werk hebben gedaan’. Als zorgorganisaties al te veel geld hebben ontvangen, gaat VWS dat niet zelf terugvragen, maar loopt dat via de gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars.
WRR-expert: ‘Kwaliteit jeugdzorg en ggz onder minimumnorm gezakt’
‘De kwaliteit van delen van de jeugdzorg en de ggz in Nederland is onder de minimumnorm gezakt.’ Dat zegt Marianne de Visser, voorzitter van de projectgroep die een halfjaar geleden het WRR-rapport ‘Kiezen voor houdbare zorg’ heeft geschreven.
Hoge winstmarges en gesloten systemen creëren ophef over zorg-ict
De Autoriteit Consument & Markt besloot tot een onderzoek naar de markt voor elektronische patiëntendossiers (epd's) om de marktmacht van de leveranciers en de gevolgen daarvan in kaart brengen. De conclusies zijn fors: verouderde en gesloten systemen tegen ondoorzichtige en hoge prijzen.
KPMG: vernieuw zorgcontractering wijkverpleging, niet de bekostiging
Experimenteer in de wijkverpleging met uitkomstcontractering. Dat levert meer op dan een nieuwe bekostiging wijkverpleging via cliëntprofielen. Dat concludeert adviesbureau KPMG.
Deze technologie werkt bij tanteLouise als arbeidsbesparend tijdbommetje
Om de toekomstige zorgvraag en arbeidstekorten aan te kunnen, zet tanteLouise stevig in op tijdbesparende technologie. Van heupairbagd tot slimme bedsensoren en van smart glasses tot een softwareprogramma dat dubbele medicatiecontroles overneemt. ‘Deze technologie leidt tot een significante tijdsbesparing, meer rust voor medewerkers en meer kwaliteit voor bewoners’, vertelde Jan-Kees van Wijnen tijdens het congres Ouderenzorg op de juiste plek.
Podcast: Digitaal opleiden als oplossing voor het personeelstekort
Er zijn tal van losse initiatieven om moderne technologie, zoals XR en simulatoren, in te zetten voor het opleiden en trainen van zorgpersoneel. Een consortium van ziekenhuizen, start-ups en technische universiteiten wil het groter aanpakken en vraagt daarvoor 300 miljoen euro aan het Groeifonds. Redacteur Sytse Wilman verdiepte zich in het onderwerp en vertelt erover in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.