Home Nieuws

Laatste nieuws

Tech
data-analyse

Zorgmanagers maken opvallend weinig gebruik van data-analyse

Meer dan ooit hebben managers en bestuurders in de zorg toegang tot slimme systemen voor medische en financiële data-analyse. Maar hiervan wordt slechts in zeer beperkte mate gebruik gemaakt. De schade loopt in de miljarden. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Black Book.
Zorgvisie magazine nr. 1 2020

Zorgvisie magazine, nr. 1 2020

In het eerste nummer van 2020 dat vandaag verschijnt, onder meer een reportage over Humanitas Deventer waar ze niets merken van personeelstekorten in de zorg. Ook een artikel over de nieuwe cao-afspraken waarmee de sector meer personeel wil aantrekken. En in het interview vertelt Peter de Visser, Zorgmanager van het Jaar 2019, hoe het zorgbedrijf Incluzio van Facilicom verder bouwt aan zijn succes.
Bekostiging

‘Voortbestaan ambulante forensische zorg in gevaar’

De grootste aanbieder van ambulante forensische zorg de Waag heeft door nieuwe tariefstellingen komend jaar 10 procent minder budget te besteden. Dit zal volgens Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag Nederland, leiden tot meer personeelsuitval, meer recidive, meer slachtoffers en uiteindelijk mogelijk tot faillissement.
Preventie
Leefstijlgeneeskunde

‘Zorgbestuurders, leefstijlgeneeskunde vraagt om leiderschap’

‘Zorgbestuurders, kijk naar de kantine binnen uw eigen organisatie. Anders blijft u dweilen met de kraan open’, dat adviseert TNO-consultant Hanneke Molema. Onlangs verscheen de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’, gepubliceerd door het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde, ook bekend als Lifestyle4Health.
zorgbestuurder kleurt kartelverbod te donker in

‘Zorgbestuurder kleurt kartelverbod te donker in’

De huidige regelgeving van de ACM geeft zorginstellingen veel ruimte tot samenwerking. Je kunt je intussen zelfs afvragen of de ACM zich niet té toegeeflijk dreigt op te stellen.
Ouderenzorg
Humanitas Deventer

Waarom iedereen wil werken bij Humanitas Deventer

In deze tijd van grote arbeidstekorten in de zorg, gaat Humanitas in Deventer met wachtlijsten voor nieuwe medewerkers tegen de trend in. Iedereen wil er werken. Hoe dat kan? ‘Kom zelf maar kijken’, zegt bestuurder Gea Sijpkes, ‘beter dan dat kunnen we het niet uitleggen.’
Ouderenzorg
Wouter Bos

Commissie-Bos: maak één wettelijke regime voor zorg aan huis

Beperk de Wlz tot de intramurale zorg en hevel de Wlz-zorg aan huis over naar de Zvw en de Wmo. Dat is een van de 35 aanbevelingen van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen, onder leiding van oud-politicus en -zorgbestuurder Wouter Bos.
Verpleeghuiszorg

Kamer hekelt trage reactie minister op explosie vraag verpleeghuiszorg

Minister De Jonge (VWS) wil voor de zomer een beeld geven van de regionale vraag naar verpleeghuiszorg. Voor de kerst moeten gemeenten bovendien met plannen komen voor hoe zij aan de toenemende vraag gaan voldoen. Voor de Tweede Kamer is dit tijdspad te lang. Alle partijen willen dat de minister nu meer regie neemt op het probleem. Dat blijkt uit het debat woensdag over de wachtlijsten voor verpleeghuizen.
Verpleeghuiszorg
Josefien Kursten, NZa-directeur regulering

NZa: nieuwe minimumtarieven verpleeghuizen leggen bodem voor kwaliteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat in de nieuwe bekostiging voor verpleeghuizen minimumtarieven vaststellen. NZa-directeur regulering Josefien Kursten spreekt van een paradigmashift. ‘De tarieven garanderen de kwaliteit die is afgesproken in het kwaliteitskader.’