Home Nieuws

Nieuws

Epd

Nieuwe standaard voor uitwisseling patiëntgegevens tussen ziekenhuizen

HL7 CDA
Het uitwisselen van patiëntgegevens tussen ziekenhuizen wordt naar verwachting binnenkort eenvoudiger dankzij de nieuwe standaard HL7 CDA.
Wijkverpleging

Jos de Blok: ‘Hoofdlijnenakkoord wijkverpleging mager’

wijkverpleging
De reacties op het hoofdlijnenakkoord wijkverpleging zijn wisselend. Jos de Blok van Buurtzorg mist een toekomstvisie met aandacht voor de ontwikkeling van wijkverpleegkundigen zodat de zorg op een heel andere manier geregeld wordt. De beroepsvereniging V&VN is hier juist wel enthousiast over, maar mist concrete doelen om de personeelstekorten op te lossen.
Acute zorg

AMC en Cordaan starten miniziekenhuis in de wijk

wijkkliniek
Het AMC en zorgorganisatie Cordaan beginnen een wijkkliniek, een miniziekenhuis in Amsterdam-Zuidoost voor kwetsbare ouderen. Het experiment moet leiden tot 20 procent minder seh-bezoek, 25 procent minder heropnames en 90 procent uitstroom naar huis.
Patiëntveiligheid

Huidige normen chirurgie slokdarm- en maagkanker niet nageleefd’

Hoofdlijnenakkoord medisch specialisten ziekenhuizen zbc's
De huidige normering bij slokdarm- en maagoperaties volstaat niet meer. Sommige ziekenhuizen halen zelfs deze normen niet, maar er zijn geen pressiemiddelen beschikbaar. Alleen door het volume fors op te hogen en regionale samenwerking te organiseren, is verandering mogelijk.
Epd

St. Anna Zorggroep verlengt epd-contract met Nexus

St. Anna Zorggroep
De Brabantse St. Anna Zorggroep, waarvan het St. Anna Ziekenhuis deel uitmaakt, verlengt de samenwerking met epd-leverancier Nexus. Daarmee neemt het ziekenhuis een minderheidspositie in op de Nederlandse epd-markt.
Personeel

Zorgvisie magazine nr. 6, 2018

Cover Zorgvisie magazine, nr. 6-2018
Zorgvisie magazine nr. 6 is vandaag verschenen. Behalve het coverinterview met Jolanda Buwalda van Omring in het juninummer een interview met IGJ-inspecteur Ian Leistikow. De focus behandelt deze maand de arbeidsmarkt.
Juridische zaken

Helpdesk AVG voor vragen over privacy in de zorg

AVG-helpdesk
De nieuwe AVG-helpdesk voor Zorg en Welzijn helpt zorgverleners bij vragen over privacy in het algemeen en de AVG in het bijzonder.
Gehandicaptenzorg

Gehandicaptenbeleid heeft dringend visie nodig’

gehandicaptenbeleid Gehandicaptenzorg begroting
PerSaldo, KansPlus en Ieder(in) verzoeken VWS-minister Hugo de Jonge met een plan van aanpak voor het gehandicaptenbeleid te komen.
Wijkverpleging

Wijkverpleging krijgt 435 miljoen euro extra

435 miljoen euro wijkverpleging hoofdlijnenakkoord
Maar het geld wordt wel verdeeld over vier jaar. Hier komt jaarlijks 5 miljoen euro bij voor kwaliteitsverbetering. Er zullen meer zorgaanbieders worden gecontracteerd en zorgverzekeraars mogen straks ook ongecontracteerde aanbieders controleren.
Zorginkoop

Kwaliteitsplannen verpleeghuizen moeten concreter

Kwaliteitskader verpleeghuizen moet concreter
De kwaliteitsplannen van verpleeghuizen moeten de komende jaren concreter worden gemaakt. Dat concludeert Zorgverzekeraars Nederland op basis van een analyse van adviesbureau KPMG, die een grote variatie in de kwaliteitsplannen laat zien. 

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.