Home Nieuws

Nieuws

Kwaliteitsbeleid

Implementatie samen beslissen moeilijker dan gedacht

Het gebruik van gezamenlijke besluitvorming kan beter in ziekenhuizen. Vooral de optie ‘niet behandelen’ aanbieden, blijkt nog lastig voor zorgverleners. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een implementatietraject van de NFK bij zes ziekenhuizen in de regio Utrecht.
Ggz

Zorgverzekeraars realiseren zich niet dat ze veel psychiaters in hun eer krenken’

NVvP, Damiaan Denys, zorgverzekeraars
Psychiater Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, vindt dat er meer begrip moet komen voor de professionele autonomie van de psychiaters.
E-health

Nieuw centrum Radboudumc voorkomt acute situaties

Het Radboudumc werkt aan een Centre for Remote Monitoring vanwaaruit alle patiënten bewaakt worden. Door de vitale functies continu te meten en vergelijken isde toestand van een patiënt te voorspellen. Bij een slechte voorspelling wordt meteen een speciaal team ingeschakeld.
Innovatie

Betaalbare exoskeletten komen binnen handbereik’

March III
De prijs van een exoskelet kan omlaag naar 25.000 euro. Dat zegt Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW naar aanleiding van de ontwikkeling van een nieuw type exoskelet, March III.
Personeel

Een op de zes jonge artsen heeft #MeToo-ervaring

seksuele intimidatie #MeToo
Van de jonge artsen heeft 16 procent wel eens te maken gehad met een situatie waarin zij of hij zich seksueel geïntimideerd voelde. In sommige gevallen hebben jonge hulpverleners door de #MeToo-ervaring hun studie onderbroken.
Toezicht

NZa gaat scherper letten op wachttijden

De NZa gaat samen met de inspectie de wachttijden van ziekenhuizen scherper in de gaten houden. Dat blijkt uit de Stand van de zorg. Om de problematiek rond de toenemende wachttijden op te lossen, wil de NZa best practices boven tafel krijgen en delen.
Duurzaamheid

Alle zorginstellingen klimaatneutraal in 2050

Green Deal Zorg
Met het ondertekenen van de 'Green Deal' beloven zorgorganisaties dat zij hun best doen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De Green Deal heeft gevolgen voor de inkoop, bouw, voeding- en voedselbeleid en werkklimaat van zorginstellingen.
Kwaliteitsbeleid

De Jonge: pak door met VIPP-programma

VIPP
Minister De Jonge wil dat de ziekenhuizen doorpakken met het VIPP-programma, dat patiënten betere inzage moet bieden in hun medische gegevens. Ook meldt hij eind van dit jaar een besluit te nemen over een grotere rol van de overheid bij de uitwisseling van patiëntdata.
Bekostiging

Bruins wil digitaal platform Juiste zorg op de juiste plek

Juiste zorg
Minister Bruins voor Medische Zorg wil een 'virtuele vindplaats' inrichten voor best practices in het kader van het programma De juiste zorg op de juiste plek. Dat meldt hij aan de Tweede Kamer.
E-health

Zorgvisie ict magazine nr. 5, 2018

Zorgvisie ict magazine nr. 5, 2018
In het nieuwste nummer van Zorgvisie ict magazine onder meer een interview met Bas Idzenga, Director Digital van Siemens Healthineers.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.