Home Nieuws

Nieuws

Fusie en samenwerking

Meer samenwerking geboortezorg Utrecht

Mijn Zorg Log
Door vakanties en personeelstekort moet de samenwerking rondom de geboortezorg tussen drie ziekenhuizen in de regio Utrecht geïntensiveerd worden.
Innovatie

Hoopgevend resultaat bij lokalisatie van hersentumor met mixed reality

neuronavigatie
Neurochirurgen van het Erasmus MC hebben tijdens operaties van patiënten met hersenaandoeningen geëxperimenteerd met de Hololens van Microsoft. Deze Hololens kan met een navigatiesysteem helpen bij het lokaliseren van hersentumoren. ‘De resultaten zijn hoopgevend’, aldus de chirurgen.
E-health

Onderzoek: verpleegkundigen twijfelen aan e-health competenties

e-health verpleegkundigen onderzoek promotieonderzoek
Verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken, zijn onzeker over hun e-health competenties. Dat blijkt uit een deelstudie van verpleegkundedocent Thijs van Houwelingen.
Personalia

Peter de Zwart nieuwe bestuurder Stichting PAMM

Peter de Zwart zorgbestuurder Stichting PAMM pathologie
Peter de Zwart is per 1 augustus 2018 benoemd tot bestuurder van Stichting PAMM. Samen met huidig bestuurder Wim Bruinenberg vormt hij de raad van bestuur.
Thuiszorg

BTN: ‘Gemeenten blijven achter met tariefverhoging HHT’

btn, gemeenten blijven achter met tariefverhoging huishoudeliijke hulp
Het merendeel van de Nederlandse gemeenten blijft achter met de verhoging van tarieven in de huishoudelijke hulp. Westerwolde, Weert en Zutphen verhogen de tarieven wel. Hiermee volgen de gemeenten de nieuwe cao VVT.
Fusie en samenwerking

ACM wil NL Healthcare Clinics en Bergman Clinics niet laten fuseren

ACM nader onderzoek fusie Bergman Clinics, NL Healthcare Clinics
De ACM wil nader onderzoek doen naar de fusie tussen Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics. Dat laat de Marktautoriteit vandaag weten. ACM is bang voor hogere tarieven.
Personalia

Bert van der Hoek wordt bestuursvoorzitter Trimbos-instituut

Bert van der Hoek, bestuursvoorzitter Trimbos-instituut
Bert van der Hoek volgt waarnemend bestuurder Roelof Jonkers op die in oktober zijn werkzaamheden zal overdragen aan de nieuwe bestuursvoorzitter. Van der Hoek begint op 1 oktober bij het Trimbos-instituut.
Bekostiging

NZa staakt invoering nieuw verdeelmodel Wlz

NZa staakt invoering nieuw verdeelmodel Wlz
Er komt voorlopig geen nieuw, objectief model voor de verdeling van de Wlz-contracteerruimte over de zorgkantoorregio’s. De consequenties voor met name de gehandicaptenzorg zijn te groot. Daarom voert de NZa het voorgestelde verdeelmodel niet in.
Innovatie

UMC’s ontvangen miljoen subsidie voor onderzoeken plastische chirurgie

subsidie borstkanker onderzoek MUMC+
Plastisch chirurgen van het MUMC+, Radboudumc en het UMCU ontvangen ongeveer 1 miljoen euro subsidie van ZonMw. De gelden worden ingezet om een effectievere behandeling bij lymfoedeem en zenuwbeknelling bij diabetespatiënten te onderzoeken.
Persoonlijk zorgdossier

Onderzoek Patiëntenfederatie: huisarts belangrijkste bron voor PGO

PGO
Patiënten kiezen een persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO) op basis van privacy, functionaliteiten, gebruiksgemak, toegankelijkheid en kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. De huisarts wordt beschouwd als de belangrijkste bron van informatie.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.