Home Nieuws

Nieuws

Ouderenzorg

Mosae Zorggroep Maastricht wil snel fuseren

hbo gezondheidszorg ouderenzorg
De Mosae Zorggroep in Maastricht wil op korte termijn fuseren of een samenwerkingsverband om de toekomst veilig te stellen. “Binnen een half jaar moet er duidelijkheid komen”, zegt Rienk Goodijk, voorzitter van de raad van toezicht.
Juridische zaken in de zorg

Wet zorg en dwang: ‘Te weinig aandacht voor goede en zinnige zorg’

In aanloop van de Wet zorg en dwang (Wzd) wordt teveel gesproken over de positie van de professional en de organisatie, in plaats van over goede zorg voor de cliënt, zo stelt ethicus Hans van Dartel.
Personeel

Bruins trekt Wet BIG II desnoods in

Minister Bruins voor Medische Zorg: 'Het beeld dat iedereen de schoolbanken in moet wil ik heel graag wegnemen' Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis
Formeel is het wetsvoorstel Wet BIG II nog niet van tafel, maar minister Bruins voor Medische Zorg is wel bereid het in te trekken.

Zorgvisie magazine, augustus 2019

Zorgvisie magazine, nr. 5 2019
In het vijfde nummer van Zorgvisie magazine, dat vorige week is verschenen onder meer een gesprek met Relinde Weil over de toekomst van MC Zuiderzee. Verder  artikelen over ‘positieve’ dementiezorg, FACT-teams nieuwe stijl bij GGZ NHN, en de voortdurende strijd tegen regeldruk.
Personeel

‘Wet BIG II is geen doel op zich’

Henk Bakker: 'We hadden zowel de overgangsregeling als de beroepsprofielen gewoon voor moeten leggen aan de leden. Dat hebben we toen niet gedaan en daar heb ik spijt van.'
V&VN-voorzitter Henk Bakker betuigt spijt. ‘We hadden zowel de overgangsregeling als de beroepsprofielen gewoon voor moeten leggen aan de leden.’
E-health

Werknemers vertrekken bij zorgtak Apple uit onvrede over koers

Jeff Williams
Het health team van Apple kampt met het vertrek van vooraanstaande medewerkers. Volgens hen richt het techbedrijf zich teveel op gemakkelijke oplossingen voor gezonde klanten en te weinig op reële problemen voor bijvoorbeeld mensen met chronische ziekten.
Bekostiging

Zorgaanbieder Vrijwaard: ‘ACM brengt faillissement dichterbij’

geld
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) brengt een faillissement van zorginstelling Vrijwaard in Den Helder dichterbij. De ACM zegt dat er nader onderzoek nodig is voor een fusie met zorginstelling Omring, maar Vrijwaard heeft een financieel kwetsbare positie, wat een van de redenen is om te fuseren.
Transitie

David Jongen: ‘Congruent beleid van verzekeraars is cruciaal’

David Jongen, bestuursvoorzitter Zuyderland, positief resultaat
De afspraken uit het hoofdlijnenakkoord zijn wel degelijk haalbaar, stelt NVZ-vicevoorzitter David Jongen, maar dan moet er nog veel gebeuren. 'Het ombuigen van de volumegroei moet in de regio, met congruent opererende verzekeraars en met maximale toekenning van looncompensatie en transformatiebudgetten, vorm krijgen.'
Bekostiging

‘Hoofdlijnenakkoord ziekenhuizen is niet haalbaar’

Wim Groot: 'Substitutie komt maar heel magertjes van de grond'
Eerder dan andere jaren botsen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over omzetplafonds en doorleverplicht. ‘De beperkte groei in het hoofdlijnenakkoord ziekenhuiszorg is niet realistisch en onhaalbaar’, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot.
E-health

Communicatieplatform zorgt voor betere afstemming in eerste lijn

ict-ziekenhuizen-benchmark
In de eerstelijnszorg in de regio Noord-Holland verspreidt het communicatieplatform ZichtopZorg zich 'als een olievlek'. De totale tijd die men besteedt aan telefoontjes halveerde er bijna door. Bovendien is de afstemming in de zorg sterk verbeterd, zegt huisarts en initiatiefnemer Sipke Smits. 

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Bij het verbeteren van kwaliteit staan vooral uitkomstindicatoren in de belangstelling van zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars.
Financieel management omvat alle managementonderwerpen op financieel gebied.
Er werken ruim 1,3 miljoen mensen in de zorg- en welzijnssector. Het grootste deel daarvan werkt in de ouderenzorg, gevolgd door de ziekenhuiszorg en de gehandicaptenzorg. Voor al deze zorgprofessionals maken brancheorganisaties en werknemersverenigingen afspraken die worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s).
Alles over e-health: apps, big data, berichtenverkeer en e-consults.