Home Nieuws

Laatste nieuws

genetic choir, kunst dementie, kunst zorg,

Kunst in het verpleeghuis: ‘Empathie zit niet in een taak of…

Wanneer dementie verbale vaardigheden aantast, is het voor familie en zorgmedewerkers lastig om betekenisvol contact te onderhouden. Bij Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) laat het Genetic Choir zien wat muziek hierin kan betekenen.
Tech

Deloitte: Versnippering speelt broodnodige opschaling Medische Service Centra parten

Medische Service Centra kunnen een belangrijke rol spelen thuismonitoring in de zorg toekomstbestendig te maken. MSC moeten actief worden aangejaagd, onder meer met gerichte financiering schrijft Deloitte in een verkenning in opdracht van de NVZ en ZN.
Financiën
Coronabonus

VWS: coronasteunmaatregelen hebben hun werk gedaan

Het ministerie van VWS concludeert dat de coronasteunmaatregelen ‘hun werk hebben gedaan’. Als zorgorganisaties al te veel geld hebben ontvangen, gaat VWS dat niet zelf terugvragen, maar loopt dat via de gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars.
Ggz
Het gaat steeds slechter

WRR-expert: ‘Kwaliteit jeugdzorg en ggz onder minimumnorm gezakt’

‘De kwaliteit van delen van de jeugdzorg en de ggz in Nederland is onder de minimumnorm gezakt.’ Dat zegt Marianne de Visser, voorzitter van de projectgroep die een halfjaar geleden het WRR-rapport ‘Kiezen voor houdbare zorg’ heeft geschreven.
Tech
Marktmacht epd-leveranciers

Hoge winstmarges en gesloten systemen creëren ophef over zorg-ict

De Autoriteit Consument & Markt besloot tot een onderzoek naar de markt voor elektronische patiëntendossiers (epd's) om de marktmacht van de leveranciers en de gevolgen daarvan in kaart brengen. De conclusies zijn fors: verouderde en gesloten systemen tegen ondoorzichtige en hoge prijzen.
David Ikkersheim

KPMG: vernieuw zorgcontractering wijkverpleging, niet de bekostiging

Experimenteer in de wijkverpleging met uitkomstcontractering. Dat levert meer op dan een nieuwe bekostiging wijkverpleging via cliëntprofielen. Dat concludeert adviesbureau KPMG.
Tech
tanteLouise, Jan-Kees van Wijnen

Deze technologie werkt bij tanteLouise als arbeidsbesparend tijdbommetje

Om de toekomstige zorgvraag en arbeidstekorten aan te kunnen, zet tanteLouise stevig in op tijdbesparende technologie. Van heupairbagd tot slimme bedsensoren en van smart glasses tot een softwareprogramma dat dubbele medicatiecontroles overneemt. ‘Deze technologie leidt tot een significante tijdsbesparing, meer rust voor medewerkers en meer kwaliteit voor bewoners’, vertelde Jan-Kees van Wijnen tijdens het congres Ouderenzorg op de juiste plek.
Tech
Digitaal opleiden

Podcast: Digitaal opleiden als oplossing voor het personeelstekort

Er zijn tal van losse initiatieven om moderne technologie, zoals XR en simulatoren, in te zetten voor het opleiden en trainen van zorgpersoneel. Een consortium van ziekenhuizen, start-ups en technische universiteiten wil het groter aanpakken en vraagt daarvoor 300 miljoen euro aan het Groeifonds. Redacteur Sytse Wilman verdiepte zich in het onderwerp en vertelt erover in een nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg.