Home Nieuws

Nieuws

E-health

Websites ziekenhuizen krijgen een rapportcijfer 6,5

Onderzoek E-sites websites ziekenhuizen
De websites van de Nederlandse ziekenhuizen scoren een voldoende, maar het kan beter. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau E-sites.
Financieel management

Mantelzorgers laten miljoenen euro’s liggen

Mantelzorgers doen zo weinig beroep op het mantelzorgbudget dat er in totaal miljoenen euro’s onuitgegeven blijven. Als alle mantelzorgers hun waardering zouden incasseren, zou dit leiden tot een overschrijding van het totale mantelzorgbudget met 227 procent.
Acute zorg

In het OLVG worden de meeste patiënten behandeld

De meeste patiënten ontving vorig jaar het OLVG in Amsterdam.
Dure geneesmiddelen

Oppositie wil met initiatiefnota farmaceuten aanpakken

Groen Links, SP en PvdA hebben een initiatiefnota opgesteld om ‘de macht van de farmaceutische industrie te doorbreken.’
Dure geneesmiddelen

EMA komt naar Amsterdam

Amsterdam huisvest vanaf 2019 het Europees Geneesmiddelenagentschap, EMA. Een maandenlange lobby onder leiding van oud-minister Wouter Bos en premier Mark Rutte heeft zijn vruchten afgeworpen.
Thuiszorg

Ieder(in): Aanvragen van zorg leidt tot veel frustratie

Ieder(in)
Mensen met een levenslange beperking of een chronische ziekte voelen zich vaak niet serieus genomen als ze zorg of voorzieningen aanvragen. Dit blijkt uit onderzoek van belangenorganisatie Ieder(in).
Juridische zaken

Verzorgende verdacht van moord in verpleeghuis

Rehter-juridische zaken
Een 21-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht als verzorgende van een verpleeghuis in de gemeente Binnenmaas een bewoonster om het leven te hebben gebracht. Ook wordt hij verdacht van twee pogingen tot moord, in andere verzorgingshuizen.
Personeel

Vacatures: ‘De zorg komt 10.000 mensen tekort’

Personeelstekort
Het aantal vacatures in de zorg is dit jaar met 80 procent gestegen. Gemiddeld gaat het om bijna 10.000 banen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft dagblad Trouw.
Zorginkoop

Ab Klink: ‘Zorginstellingen mogen zelf profiteren van opbrengsten innovatie’

Ab Klink: 'Minder administratieve lasten'
‘De administratieve lasten van zorgverleners kunnen absoluut omlaag. En als verzekeraar moeten we daar een bijdrage aan leveren.’ Dat zegt VGZ-bestuurder Ab Klink.
Bekostiging

NZa wil waardegedreven bekostiging van zorg

VBHC, waardegedreven bekostiging zorgen bekostiging
De NZa wil de bekostiging van zorg baseren op toegevoegde waarde voor patiënten. Daarvoor moet er meer transparantie komen over kwaliteit van zorg. In de Wlz moet er een benchmark komen.

Meest gelezen

Websites ziekenhuizen krijgen een rapportcijfer 6,5

14

Mantelzorgers laten miljoenen euro’s liggen

51

In het OLVG worden de meeste patiënten behandeld

87

Oppositie wil met initiatiefnota farmaceuten aanpakken

68

EMA komt naar Amsterdam

43

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Een greep uit de zorgtrends: transparantie over de uitkomsten van behandelingen, shared decision making, ambulantisering van de zorg, krimpende instellingen, netwerkvorming, preventie, zorg op afstand. Een greep uit de maatschappelijke...
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.