Home Nieuws

Nieuws

Juridische zaken

KNMG: medische gegevens in nieuwe Sleepwet beter beschermd

Sleepwet
Na het referendum over de Sleepwet komt het kabinet met enkele beloofde aanpassingen. De KNMG, een van de criticasters van het oorspronkelijke wetsvoorstel, is hier tevreden over.
Bekostiging

Lezers Zorgvisie: behandeling obesitas volledig blijven vergoeden

obesitas
Ruim 170 Zorgvisie-lezers reageerden online op de vraag ‘wat zou u doen bij obesitas?’ Een duidelijke meerderheid vindt dat ziekten die aantoonbaar verband houden met obesitas volledig vergoed moeten blijven.
Bekostiging

Wat zou u doen bij de total body scan?

Recent boog een burgerforum zich over de vraag welke behandelingen in aanmerking komen voor vergoeding in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgvisie nodigt u uit mee te denken over een concrete casus. Wat zou u doen bij de total body scan?
Juridische zaken

Topadvocaten gezondheidszorg 2018: doet u mee?

Topadvocaten gezondheidszorg 2018: doet u mee?
Zorgvisie begint volgende week weer met haar verkiezing van de topadvocaat gezondheidszorg van het jaar. In 2017 stond Mieke de Die op nummer 1. Dit jaar kan de stemming heel anders uitvallen.
Epd

Eerste revalidatiecentrum haalt VIPP-doelstelling

Rijnlands Revalidatiecentrum
Het Rijnlands Revalidatiecentrum heeft als eerste zorginstelling buiten de ziekenhuizen de A-1 doelstelling van het VIPP-programma gehaald. Dit programma heeft als doel gegevensuitwisseling met patiënten te optimaliseren.
Toezicht

NZa: verzekeraars moeten duidelijker zijn over kosten niet-gecontracteerde zorg

niet-gecontracteerde zorg
Verzekerden moeten vooraf beter inzicht krijgen in wat zij moeten bijbetalen voor een aanbieder van niet-gecontracteerde zorg. Dat meldt de NZa na onderzoek.
Kwaliteitsbeleid

Betere kwaliteit van zorg voor patiënten bij ParkinsonNet

ParkinsonNet Bas Bloem
Therapeuten die aangesloten zijn bij ParkinsonNet behandelen meer parkinsonpatiënten dan overige therapeuten, blijkt uit onderzoek van Vektis. De mensen onder behandeling van ParkinsonNet-fysiotherapeuten hebben minder last van complicaties en gebruiken minder zorg.
Innovatie

Ellen Maat: ‘Verdienmodel thuiszorgtechnologie ontbreekt’

Zorgorganisatie Cordaan biedt mensen met beginnende dementie een virtueel verzorgingshuis. ‘Door het succes zou een opschaling van thuiszorgtechnologie voor de hand liggen’, zegt Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit & Innovatie. Deze markt is echter nog niet volwassen.
Persoonlijk zorgdossier

Zorginstituut wil uitkomstinformatie beschikbaar stellen via pgo’s

uitkomstinformatie
De uitkomstinformatie van 52 aandoeningen die het Zorginstituut openbaar wil maken, moet ook beschikbaar komen via de nieuw te ontwikkelen persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo's). Dat blijkt uit het rapport 'Meer patiëntregie door meer uitkomstinformatie in 2022'.
Financieel management

Bruins: 20 miljoen claim van zorgverzekeraars aan ZGT terecht

ZGT, Zorggroep Twente, economisch zwaar weer, bruno bruins, ziekenhuis
ZiekenhuisGroep Twente (ZGT) moet zorgverzekeraars zo’n 20 miljoen euro terugbetalen. Volgens SP-Kamerleden Maarten Hijink en Henk van Gerven wordt het ziekenhuis door de zorgverzekeraar gestraft. Maar daar is volgens minister Bruno Bruins geen sprake van.

Meest gelezen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws als eerste in uw mailbox.
  • Elke werkdag voor 8 uur onze beste artikelen en het belangrijkste gezondheidszorg nieuws ontvangen? Meld u nu aan voor onze Zorgvisie nieuwsbrief.
  • Elke dinsdag onze beste artikelen over ict oplossing, domotica, e-health en meer ontvangen? Meldt u dan aan voor onze Zorgvisie ict nieuwsbrief.

Veelbesproken thema's

Welke trends in de gezondheidszorg gaan de toekomst van uw organisatie beïnvloeden? Welke maatschappelijke trends worden belangrijk? Is technologie een kans of een bedreiging? Speel de serious game TRNDR om een overzicht te krijgen van uw eigen opvattingen en vergelijking te maken met de keuzes van anderen. Door deel te nemen, vergaart u spelenderwijs kennis. En u helpt mee met het opbouwen van kennis. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder wordt de spiegelinformatie.
Value based healthcare is waarde creëren voor de patiënt door de uitkomsten van zorg te meten.
Het externe toezicht op de gezondheidszorg door de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Zorgautoriteit. Ook de Autoriteit Consument en Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens hebben taken in het toezicht op specifieke aspecten van de gezondheidszorg.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is voor mensen die zélf hun eigen zorg willen regelen. Het is een regeling die vaak onder vuur ligt.