Home Nieuws

Laatste nieuws

Personeel

Financiering gratis Amsterdams programma voor zij-instromers onder druk

Via een gratis oriëntatieprogramma van slechts tien weken hebben meer dan honderd zij-instromers een baan gekregen in de Amsterdamse zorgsector. Het succes van het programma staat onder druk doordat de financiering niet structureel is geregeld. Daardoor blijft het mogelijk niet gratis. 

Erasmus MC: ‘Geef muziek een vaste plek in de reguliere zorg’

Muziek vermindert pijn, angst en stress bij patiënten die een operatie ondergaan. Ook kan muziek de vraag naar pijn- en slaapmedicatie reduceren en hierdoor het herstel bevorderen. “Daarmee is muziek een preventieve en kostenbesparende zinnige zorginterventie”, vertelt Markus Klimek, anesthesioloog en researchcoördinator van de werkgroep Muziek als Medicijn bij Erasmus MC. Hij is blij met de nieuwe richtlijn van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) over de toepassing van muziek bij chirurgische ingrepen.
Verpleegzorg Thuis

Verpleegzorg thuis is ‘inefficiënt’, clustering nodig

Zorgmedewerkers moeten af en aan door de wijk rijden om kwetsbare ouderen met een Volledig Pakket Thuis te verzorgen. Zorgverzekeraar DSW noemt het overheidsbeleid van zo lang mogelijk thuis ‘inefficiënt’, vanwege het personeelstekort, en financiert deze vorm van zorgverlening daarom nauwelijks als ouderen niet dicht bij elkaar wonen.
corona geld

Stroom schadeclaims zorgmedewerkers tegen werkgevers om long covid

Ongeveer vijf zorgmedewerkers hebben onlangs een schadeclaim ingediend tegen hun werkgever omdat ze op hun werk corona hebben opgelopen. Rond vijftien anderen bereiden een schadeclaim voor.
Tech

Kwart zorginstellingen: cybersecurity is geen topprioriteit

De digitale beveiliging van zorginstellingen is in veel gevallen onder de maat: kennis schiet tekort, normen worden niet gehaald en testen worden niet uitgevoerd. Dat blijkt uit een rondvraag onder medewerkers van 29 Nederlandse zorgorganisaties.
Personeel
btw-heffing op Personeel

Hoe je creatief kunt zijn met de btw-plicht op uitwisseling van personeel

De btw-plicht voor het uitlenen van personeel is een blijvertje. Toch zijn vrijstellingen in de zorg nog steeds mogelijk.
Personeel
Aantrekken Personeel Oleksy

Minister Helder trekt onderzoek naar arbeidsmarktexperiment met zorgverlaters in

De Brabantse zorgcoöperatie FAIR is verbaasd nu minister Helder haar eerder toegezegde steun voor een experimentele campagne heeft ingetrokken. 
Ton van Houten

‘Risicoverevening is de parel van ons zorgverzekeringsstelsel’

Het vereveningstelsel wordt nu gebruikt om aan te tonen dat het zorgstelsel niet werkt. Onterecht, zo vindt Ton van Houten, bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid. “Als we geen risicoverevening hadden, zouden zorgverzekeraars nooit iedereen kunnen accepteren. Dat zou de zorg onbetaalbaar én ontoegankelijk maken.”
Tech

Artsen en verpleegkundigen worstelen met interpretatie van continue data

Op afstand covid-patiënten monitoren heeft weinig tijdswinst opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van Harriët van Goor, die er onlangs op promoveerde aan de Universiteit Utrecht. De studie toont aan dat artsen en verpleegkundigen moeite hebben de binnenkomende data eenduidig te interpreteren.