Podcast Voorzorg

De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer. Abonneer u op Voorzorg in uw favoriete podcast-app. Het zou fijn zijn als u een beoordeling achterlaat.

Vind Voorzorg op onder andere Soundcloud, Apple Podcasts, Spotify of een andere podcast-app.

 

 

Voorzorg #15: Loek Winter

Een gebrek aan politiek draagvlak en te lage tarieven van zorgverzekeraars zijn belangrijke oorzaken voor de faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis in 2018. Dat zegt zorgondernemer Loek Winter, die destijds de ziekenhuizen onder zijn hoede had. “Als wij de tarieven van de buren hadden gehad, waren we rijk geweest.” 


Voorzorg #14: Han Noten

Han Noten is blij dat hij na acht jaar is verlost van de verantwoordelijkheid van het toezicht houden bij zorgaanbieder Espria. In Voorzorg blikt Han Noten terug op de ‘zwarte lijst’ van de IGJ en reflecteert hij over schaamte, schuld en de aftakeling van de veroudering. ‘De Inspectie is politiek aangestuurd.’


Voorzorg #13: Henk Nies (Vilans) 

Vilans bracht in kaart welke maatregelen verschillende landen troffen ter bestrijding van het coronavirus. In de nieuwste aflevering van podcast Voorzorg vertelt Henk Nies, directeur strategie en ontwikkeling, de belangrijkste conclusies uit het onderzoek. Met hoogleraar Rudi Westendorp en Vlaamse bestuurder Bernadette van den Heuvel bespreekt hij de gevolgen van de coronacrisis op de langdurige zorg. 

Deze aflevering is ontstaan in samenwerking met Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg.


Voorzorg #12: Rinke van den Brink

NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink overleeft dankzij zijn kennis en contacten een sepsis. Na een lange ziekenhuisopname en langdurig antibioticagebruik belandt hij in een psychose. In de podcast Voorzorg vertelt hij wat er allemaal mis kan gaan bij een ziekenhuisopname. 


Voorzorg #11: Jacobine Geel

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz, denkt dat de tweede golf van coronabesmettingen kan leiden tot een nieuwe golf aan aanmeldingen bij de geestelijke gezondheidszorg. Is de sector daar klaar voor? En is er ook iets positiefs te halen uit deze coronacrisis?


Voorzorg #10: Bart Berden over de tweede golf

Bart Berden is hoogleraar organisatieontwikkeling in het ziekenhuis bij het Radboudumc, bestuursvoorzitter van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis en voorzitter van ROAZ Brabant. Hij stond in de frontlinie van de strijd tegen covid-19 en geeft in deze podcast zijn visie op de tweede golf van de virusuitbraak. ‘We zijn te optimistisch geweest over de vraag of we voldoende mensen voor de zorg kunnen krijgen. Dat maakt dat het niet zo is opgepakt als we hadden gehoopt.’


Voorzorg 09: Edwin de Voer belicht covidzorg vanuit het patiëntperspectief

Het coronavirus sloeg bij Edwin de Voer, een sportieve vijftiger, hard toe. Hoe heeft hij het zorgproces ervaren? Wat kan er beter? 


Voorzorg 08: Nienke Nieuwenhuizen

Nienke Nieuwenhuizen, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso, is lid van in het Outbreak Management Team, dat besloot een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen in te stellen om het coronavirus in te dammen. Het besluit stuitte op veel weerstand. ‘We wilden risico’s minimaliseren, want er was een tekort aan PBM en we konden niet testen. Dan is er nog maar één knop: verminderen van contact.’


Voorzorg 07: Diny de  Bresser

Diny de Bresser is bestuursvoorzitter van ouderenzorginstelling Pieter van Foreest in de regio Delft, met 3400 medewerkers bij 25 locaties. Ze vertelt in podcast Voorzorg over de coronacrisis, over innovaties in de ouderenzorg en over haar naderende pensioen. ‘De belangrijkste les uit mijn carrière: blijf je ontwikkelen!’


Voorzorg 06: Paul van Gennip

Bestuurder Paul van Gennip van vvt-instelling Het Parkhuis in Dordrecht lag tijdens de coronacrisis behoorlijk onder vuur vanwege een relatief groot aantal besmettingen. Zijn recept: volledige openheid, zowel intern als naar buiten toe. 


Voorzorg 05: Anne-Mei The

Anne-Mei The werkte in de coronacrisis mee in een verpleeghuis in Noord-Brabant. Ze zag hoe ouderen verpieterden door de langdurige eenzame opsluiting. In deze aflevering reflecteert The over het dilemma veiligheid versus kwaliteit van leven.


Voorzorg 04: Maarten van Rixtel

Maarten van Rixtel, bestuursvoorzitter van vvt-instelling Sensire, vertelt over zijn ervaring met het coronavirus. Heeft de vvt-sector zich te bescheiden opgesteld? Wat heeft hij als bestuurder gedaan tijdens de crisis? En wat kunnen we leren van de ervaring die tijdens deze roerige periode is opgedaan? 


Voorzorg 03: Ernst Kuipers

Wat moet er anders bij een eventuele tweede coronagolf? Welke prioriteiten moeten worden gesteld door bestuurders en medici? Ernst Kuipers blikt terug op de eerste piek in de coronacrisis én hij kijkt vooruit.


Voorzorg 02: Piet Batenburg

In de tweede aflevering van Voorzorg blikt Piet Batenburg, bestuursvoorzitter van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, terug op de coronacrisis. En wat betekent de moeizame afwikkeling van de coronakosten voor de toekomst van ons zorgstelsel?


Voorzorg 01: David Jongen

In deze eerste aflevering van Voorzorg kunt u luisteren naar een interview met David Jongen, bestuursvoorzitter van ziekenhuis Zuyderland. Hij blikt terug op de crisis die werd veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus, waar David Jongen zelf ook besmet mee raakte.