
De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.
Oprichters en bestuurders Sander Bijl en Godfried Bogaerts van communicatieplatform BeterDichtbij geven hun visie op de technologische kloof tussen zorg en samenleving, chatbots en hun rol in het toekomstige zorglandschap. Deel 2: “Zorg werkt tegenovergesteld aan de manier waarop digitaal succes tot stand komt.”
Het nieuwe kwaliteitskompas voor zorg aan kwetsbare ouderen laat de bezettingsnorm in verpleeghuizen los. De meer open kwaliteitsnormen hoeven niet te leiden tot minder kwaliteit. Dat leggen de hoogleraren Mirella Minkman (en bestuursvoorzitter kennisorganisatie Vilans) en Marcel Canoy (gezondheidseconoom) uit in de podcast Voorzorg. ‘Als je niet het goede doet, kun je daar volgens het principe ‘pas-toe-of-leg-uit’ op aangesproken worden.’
Voor veel zorgmedewerkers is financiën een gevoelig onderwerp. Toch blijkt uit recent onderzoek dat een grote groep werknemers in zorg en welzijn financiële zorgen heeft. Het is belangrijk dat een werkgever dit tijdig signaleert en op een actieve manier aanpakt. Jacqueline Joppe, bestuurslid van pensioenfonds PFZW en tot voor kort bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen en John Bos, voorzitter Raad van Bestuur Woonzorg Flevoland en lid Coöperatiebestuur PGGM bespreken in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg onder andere wat het belang is van het gesprek aangaan over financiele fitheid.
Artificial Intelligence (AI) staat enorm in de belangstelling. Datascientist Egge van der Poel ziet veel positieve ontwikkelingen, maar ook dat er nog een lange weg te gaan is. De ene organisatie is bezig met opschalen, de andere moet nog beginnen. ‘Linksom of rechtsom: je gaat er als bestuurder mee te maken krijgen’, zegt Van der Poel in de podcast Voorzorg.
De complexe acute zorg moet worden geconcentreerd in circa veertig ziekenhuizen. Voor de bulk aan laagcomplexe acute zorg moet er een wijdverbreid netwerk zijn van spoedposten, geïntegreerd met HAP’s. Dat zegt Mark Kramer, voorzitter van het landelijke netwerk acute zorg (LNAZ), in de podcast Voorzorg.
De zorgsector botst tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Ondanks alle pogingen om het zorggebruik te beteugelen, wordt de sector door de werkelijkheid ingehaald. Daarom is het volgens bijzonder hoogleraar Wilma van der Scheer tijd voor gedeeld leiderschap. ‘Gedeelde zorgen vragen namelijk om een gedeelde eigenaar.’
‘In 2035 hebben we het niet meer over individuele gegevensuitwisseling maar over databeschikbaarheid’, schetst Bianca Rouwenhorst in de podcast Voorzorg. De CIO en directeur Informatiebeleid bij het ministerie van VWS vertelt wat deze doelstelling vraagt van overheid, zorgorganisaties en ict-leveranciers.
De nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg is opgenomen in het medisch regiecentrum van het UMC Utrecht. Directeur digital health Hermen Jan van Ree en programmamanager continue monitoring Martine Breteler delen hun visie op telemonitoring via sensoren en de voordelen en uitdagen van een continue datastroom.
Reguleren was jarenlang een vies woord, maar inmiddels is dat beeld gekanteld. Die conclusie trekt zorgstelsel-kenner Martien Bouwmans in de podcast Voorzorg. ‘Nu is de tijd er rijp voor om de balans te herstellen.’
Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.