Home Podcast Voorzorg

Podcast Voorzorg

De podcast over de gezondheidszorg in Nederland, gemaakt door de redactie van Skipr en Zorgvisie. In Voorzorg vragen redacteuren zorgbestuurders en beslissers in de zorg naar wat hen bezighoudt, naar bestuurlijke dilemma’s en meer.

15 april 2024 Tech

Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland investeert veel in de ondersteuning van het personeel bij digitale zaken. Eén op de 35 medewerkers is opgeleid als digicoach om directe collega’s te helpen. Hoe het ziekenhuis dat voor elkaar heeft gekregen en wat dat oplevert, is te horen in de podcast Voorzorg.

11 april 2024 Tech

In deze podcast vertellen Rick Hendrick, medisch directeur bij Novartis Nederland, en Bart Scheerder, Business developer data driven innovation bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en voorzitter van de Dutch Clinical Research Foundation, over de veranderingen, uitdagingen en kansen in het klinische medicijnonderzoek in Nederland.

Novartis
9 april 2024 Passende zorg

Het Erasmus MC heeft een online leefstijlprogramma gelanceerd dat mensen met diabetes type 2 en mensen een BMI boven de 25 helpt om gezond gewicht te verliezen en op gezond gewicht te blijven. “De combinatie van coaching via een app met daarbij persoonlijke begeleiding van een diëtist en groepssessies is bewezen effectief.”

22 maart 2024 Preventie

Voor een nieuw kabinet is het terugdringen van de gezondheidskloof een morele opgave, stelt René Héman, voorzitter KNMG, in de podcast Voorzorg. "Betere gezondheid begint bij bestaanszekerheid."

13 maart 2024 Passende zorg

De impact van vrouwspecifieke aandoeningen is veel groter dan voorheen werd gedacht. De zorg voor vrouwen moet daarom een meer prominentere innemen. “Meer aandacht voor vrouwenziekten zorgt voor een betere diagnostiek, een betere behandeling en uiteindelijk minder zorgkosten”, zegt Carina Hilders, voorzitter van de raad van bestuur bij het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Longarts Sander de Hosson maakt zich grote zorgen om de toegankelijkheid en kwaliteit van de palliatieve thuiszorg. Hij krijgt zorgwekkende signalen dat dat zorgverzekeraars de hand te veel op de knip houden, vertelt hij in de podcast Voorzorg. “Ik hoor verhalen van mensen die stervende zijn en dan dood ‘gevonden’ worden door verzorgenden.”

22 februari 2024 Duurzaamheid

Klimaatverandering beïnvloedt alle gezondheidsuitkomsten. “De zorg speelt een sleutelrol om zowel de eigen sector te verbeteren als de samenleving in beweging te brengen”, zeggen Diederik Gommers, Evelyn Brakema, Jurjen Luykx en Juliette Mattijsen. Elke bestuurder, zorgprofessional, onderzoeker en beleidsmaker kan hierbij het verschil maken.

De Groene Zorgpodcast
17 januari 2024 Ziekenhuiszorg

Oud-minister Kuipers van VWS heeft in de kinderhartchirurgie het tegenovergestelde bereikt van wat hij beoogde. Is de kinderhartchirurgie terug bij af? Wat zijn de implicaties voor andere concentraties? In de podcast Voorzorg spreekt hoofdredacteur Simon Broersma met senior redacteur Bart Kiers over de betekenis van de rechterlijke uitspraak.

28 december 2023 Kwaliteit

Het einde van het jaar nadert, dus blikken we terug op het belangrijkste nieuws van afgelopen jaar en kijken we kort vooruit naar 2024. Dit is de derde en laatste aflevering van de driedelige eindejaarsserie, over politiek en het zorglandschap. Hoofdredacteur Simon Broersma spreekt met redacteuren Corine Lutz en Bart Kiers. Wat viel hen op en waar kijken ze naar uit?

Nooit een aflevering missen?

Abonneer u nu op Voorzorg via uw favoriete podcastplatform.

Deze pagina wordt nog aangevuld met eerdere afleveringen. Voor een volledig overzicht, ga naar de pagina van Voorzorg op Soundcloud.

Nieuwsbrief Abonneren