Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Info
3 november 2022
09.00 – 16.30
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4 A
3526 KV Utrecht
Prijs
- Regulier tarief
- € 499
- Vroegboek tarief
- € 399
Over dit congres
De acute zorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Meer samenwerking en meer concentratie lijken onafwendbaar. De optie van het afschaffen van de beschikbaarheidsbijdrage voor de spoedeisende-hulpafdelingen (SEH’s) van ‘gevoelige ziekenhuizen’ ligt inmiddels op tafel. Slimme keuzes moeten er gemaakt worden om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
Er wordt ingezet op ‘regionalisering’ en ‘passende zorg’. Maar wat houdt dat precies in? Hoe veel omvattend is dit begrip? En hoe ziet dit er binnen de dagelijkse praktijk in het acute zorgnetwerk uit?
Deze onderwerpen en nog meer komen aan bod tijdens het 4e congres Acute zorg.
Meld u vandaag nog aan en doe kennis op van laatste inzichten en trends over de acute zorg!
Programma
Donderdag 3 november 2022
Zorgverzekeraars Nederland is ervan overtuigd dat het anders organiseren van de acute zorg van levensbelang is. De eerste stappen naar het nieuwe zorglandschap zijn gezet, maar op welke manier willen de zorgverzekeraars daar concreet aan bijdragen? Wat gaan ze anders doen en waar worden de financiële middelen aan besteed? Tijdens deze bijdrage geeft Dirk Jan van den Berg, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland de antwoorden.
Het meedenken aan het toekomstbestendig maken van de (acute) zorg is een van de taken van het LNAZ. De goede samenwerkingen tussen huisartsen, verpleeghuizen, thuiszorginstellingen, ziekenhuizen en ambulancediensten die tijdens de coronapandemie zijn ontstaan moeten verder uitgebouwd worden. Tijdens deze bijdrage vertelt de nieuwe voorzitter wat het plan van aanpak wordt.
Zoals bekend is een bezoek aan de SEH risicovol voor oudere patiënten. Zij hebben meer kans op functionele achteruitgang, opname in een instelling en overlijden. De SEH kan een sleutelpositie innemen bij het identificeren van deze patiënten. Maar hoe zou dat er in de praktijk uitzien? En binnen het complete netwerk van zorg?
‘Domein overschrijdend samenwerken rond en mét de cliënt en diens naasten is nodig om de versnippering in de zorg tegen te gaan en vooral de hulverlening aan mensen met meervoudige problematiek te verbeteren’. Dat is het uitgangspunt van Melissa Chrispijn, psychiater en lid van de NVVP. Daarom moeten de systemen naadloos elkaar gaan sluiten. Hoe ziet dat er in theorie en in de praktijk uit?
De ziekenhuizen in de regio Hollands Midden werken al een tijd samen om de zorg in de regio vorm te geven, ook op het gebied van spoedeisende zorg. Nu is het tijd voor een structurelere samenwerking om samen personeel te werven en in te zetten. Hoe ziet dat er in de dagelijkse praktijk uit? Wat zijn de voor- en nadelen? U hoort de feiten, cijfers, uitdagingen en mogelijke oplossingen.
Kennissessies
De Noordwest Ziekenhuisgroep beschikt sinds november 2020 over een afdeling waar spoedeisende hulp, medium care en het observatorium samengevoegd zijn. Spoedzorg wordt voor een groot deel geboden door huisartsen. Als eerste ziekenhuis in Nederland bundelde Noordwest de spoedzorg zowel qua huisvesting als samenwerking; de specialismen vormen 1 afdeling met 1 team. Door deze bundeling blijft de acute zorg voor de regio Noord-Holland Noord gewaarborgd ondanks het landelijke tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Tijdens deze bijdrage de ervaringen en de tot nu toe geleerde lessen.
Om onjuiste ziekenhuisopnames te voorkomen heeft zorgorganisatie IJsselheem een nieuwe afdeling Acute Opname Herstelzorg (AOH) geopend in Isala. Ouderen die acute herstelzorg nodig hebben door een infectie of kneuzing kunnen daar terecht. Door het betrekken van de thuisomgeving, verwijzers en wijkverpleging kan het doel nagestreefd worden om alle patiënten weer binnen 2 weken naar huis terug te laten keren. Tijdens deze bijdrage hoort u de ins- en outs van dit project.
Een gezonde regio in Zoetermeer. Dat is de ambitie van zorgaanbieders, gemeente Zoetermeer en zorgverzekeraars Menzis en CZ. Om dat te bereiken maken zijn afspraken over het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg. Hoe? Door bijvoorbeeld een Gezondheidshuis en een Centrum voor Acute Zorg met gezamenlijke diagnostiekstraten. Tijdens deze sessie hoort u de ins- en outs.
Spoedzorg wordt voor een groot deel geboden door huisartsen. De vorming van spoedpleinen zou een uitkomst kunnen zijn om de acute zorg verder te stroomlijnen. Huisartsenpost Rijnmond werkt er met 800 huisartsen, basisartsen, verpleegkundig specialisten, ruim 220 triagisten en baliemedewerkers en 40 medisch chauffeurs aan dat de patiënt in geval van spoed in juiste handen is. Ook digitaal. Hannan Bouzariouh vertelt hoe ze dit georganiseerd hebben en hoe de samenwerking binnen het acute zorgnetwerk verloopt.
Sprekers
Prof. dr. Mark Kramer
Dirk Jan van den Berg
Prof. dr. Prabath Nanayakkara
José van Dijke
Daniëlle Kramer
Melissa Chrispijn
Martin Schalij
Hannan Bouzariouh
Aline Pikaar
Meike de Jong
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg, die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg.
Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep van dit congres behoort? Mail dan gerust naar annemarie.kreijenbroek@bsl.nl.
Accreditatie
Dit congres is geaccrediteerd door:
- Kwaliteitsregister V&VN – 5 punten
- Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (categorie Algemene scholing cluster 1, 2 en 3) – 6 punten
- Verpleegkundig Specialisten Register – 5 punten