Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
14 november 2023
09.00 – 17.15
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Tarieven
- Vroegboektarief (1e 30)
- € 399
- Regulier tarief
- € 499
Over dit congres
Spoedzorg moet toegankelijk en van een adequaat niveau zijn en er moet meer en nog beter samengewerkt worden; het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is duidelijk over de speerpunten van het beleid. Om de toegankelijkheid te verbeteren is een oplossing voor de patiënt die zich met hetzelfde probleem herhaaldelijk op verschillende plekken meldt noodzakelijk.
Daarnaast gaat de IGJ vanaf juli 2023 handhaven op het kwaliteitskader spoedzorg om de kwaliteit te borgen. De minimale bezettingsnorm van een arts met een jaar werkervaring op de SEH door ziekenhuizen klein of groot wordt immers nog niet altijd gehaald. En verdere samenwerkingen binnen het acute zorgnetwerk wordt verder gestimuleerd zoals bij de zorgcoördinatiecentra. Maar wat betekent dit precies voor uw zorgorganisatie? Op welke manier zorgt u ervoor dat u uw basis op orde krijgt? U hoort het tijdens de 6e editie van het Zorgvisie congres Acute Zorg.
Op het programma 14 november:
- Voorwaarden en kansen voor optimale zorgcoördinatie
- Ontwikkelingen van acute GGZ binnen het acute zorgnetwerk
- Afwegingen tussen beschikbaarheid en kwaliteit van acute zorg in de regio
- Is een directieve overheid nodig voor een optimaal zorgnetwerk?! Of toch niet?
- Keuze uit diverse praktijksessies
Doe waardevolle contacten op
Het congres biedt tevens uitstekende netwerkmogelijkheden. U wordt van harte uitgenodigd om uw visie en ideeën met elkaar te delen. Meld u vandaag nog aan.
Programma
Enige tijd geleden werd bekend dat de SEH en verloskunde van het Gelre ziekenhuis in Zutphen dichtgaan vanwege een verlies in 2022. Dit heeft ook een impact op de hele regio. Tijdens deze bijdrage deelt voorzitter van de raad van bestuur Pier Eringa zijn afwegingen en ook zijn visie op deze impact in de regio. Want op welke manier wordt er gezorgd dat de beschikbaarheid van zorg gegarandeerd blijft?
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Ook voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ is de acute zorg een speerpunt. Hoe kijkt de IGJ naar regionale samenwerking in de acute zorg, hoe toetst de IGJ of SEH’s voldoen aan het kwaliteitskader spoedzorgketen, welke andere ontwikkelingen zijn van belang voor het toezicht van de IGJ?
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
De NZa brengt iedere twee jaar de ontwikkelingen in de acute zorg in kaart. In deze monitor staan de in- en uitstroom van patiënten in de acute zorg in voorgaande jaren (2020-2023) centraal en de verwachtingen voor de toekomst op basis van demografische ontwikkelingen. Tijdens deze bijdrage hoort u de belangrijkste conclusies.
In zorgcoördinatievoorzieningen organiseren en coördineren verschillende regionale zorgaanbieders, zoals de huisarts, huisartsenspoedpost, ambulancezorg, wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg, samen alle niet-levensbedreigende acute zorgvragen. Het doel van de zorgcoördinatievoorzieningen is dat patiënten hierdoor sneller de juiste zorg, door de juiste zorgverlener, op de juiste plek en dat schaarse zorgverleners efficiënter en effectiever worden ingezet. Wat is er exact nodig om deze zorgcoördinatie te optimaliseren en welke kansen biedt dit voor het gehele acute zorgnetwerk, inclusief de eerste lijn?
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Al jarenlang stijgt het aantal geregistreerde meldingen bij de politie over incidenten met verwarde personen. Veel opvangplekken, niet alleen voor verwarde personen maar ook voor andere mensen met complexe stoornissen, werden gesloten. En er is niet meer geld naar de ambulantisering gegaan. Ondanks alle verbeterprogramma’s, voortgangsrapportages en aangepaste beleidsstrategieën is het probleem nog steeds niet opgelost. Welke stappen moeten nu wel als eerste genomen worden? Tijdens deze bijdrage hoort u het van prof. dr. Niels Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Kies uit diverse kennissessies:
-
Samenwerkingen in de regio: Coördinatiepunt Verblijf
-
Wijkteam Acute Zorg ontlast spoedeisende hulp
-
Het nut en de noodzaak van de spoedpoli voor mensen met verward gedrag
-
Netwerksamenwerking in het Zorgcoördinatiecentrum… en waarom er geen huisartsentekort is in de regio Deventer
Een spoedplein en duurzame samenwerking met andere ziekenhuizen in de regio Achterhoek-Oost. Daar ligt volgens bestuursvoorzitter Inge de Wit van Streekziekenhuis Koningin Beatrix de oplossing voor de uitdagingen binnen de acute zorg. Het ziekenhuis heeft een stabiele manier gevonden om goede zorg te leveren en de kosten laag te houden. Hoe ze dat doen? Dat hoort u tijdens deze bijdrage én ook wat andere regio’s daarvan kunnen opsteken.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Burgers moeten, ongeacht waar ze wonen, toegang hebben tot goede kwaliteit van zorg. Maar dat is nu niet altijd het geval. Het acute zorgnetwerk is nog niet optimaal ingericht voor de beste patiëntenzorg. De goede samenwerkingen tussen huisartsen, verpleeghuizen, thuiszorginstellingen, GGZ, ziekenhuizen en ambulancediensten moet daarvoor verder verbeterd worden. Maar kunnen organisaties dat zelf organiseren? Of is het noodzakelijk dat de overheid directief optreedt? Marcel Levi deelt zijn optiek.
Aansluitend is er de gelegenheid tot het stellen van vragen, reflectie en dialoog.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sessies
In de regio Arnhem is door een samenwerking tussen 6 verschillende partijen, het Coördinatiepunt Verblijf opgericht. Het is een integraal punt van informatie waarbij de acute vraag bij instroom én doorstroom centraal staat in plaats van de zorgindicatie/financiering of de zorgsoort. Het uiteindelijke doel van het Coördinatiepunt Verblijf is om de acute verblijfszorg en ondersteuning voor ouderen op lange termijn fundamenteel te verbeteren en huidige knelpunten op te lossen in de instroom, doorstroom en uitstroom. Tijdens deze bijdrage hoort u op welke manier deze samenwerking tot stand is gekomen en welke afspraken zijn gemaakt en welke werkprocessen gestroomlijnd zijn.
Net als bij bijna alle andere ziekenhuizen kwamen er in het Zuyderland ziekenhuis steeds meer mensen, vooral ouderen, naar de SEH. Deze patiënten worden nu door het Wijkteam Acute Zorg thuis geholpen. Hoe deze samenwerking tussen SEH, huisartsenpost en wijkverpleging exact in elkaar steekt hoort u tijdens deze bijdrage. Ook de organisatorische uitdagingen en oplossingen komen hierbij aan bod.
Alweer zes jaar geleden is de Spoedpoli GGZ in Drenthe in gebruik genomen. En sindsdien is de samenwerking tussen deelnemende partijen in de acute zorgketen geïntensiveerd en verbeterd. Maandelijks worden hier tussen de 80 en 90 mensen psychiatrisch beoordeeld en belanden zij niet in de politiecel. Na de beoordeling volgt een behandeling op maat, thuis als het kan, op de HIC (High & Intensive Care) als het nodig is. Tijdens deze bijdrage hoort u niet alleen wat de actuele ontwikkelingen zijn binnen de Spoedpoli maar ook over hetgeen andere regio’s van Drenthe kunnen leren.
Zorgcoördinatiecentra zijn in 2022 in Nederland gelanceerd als oplossing voor de problemen in de acute zorg. Maar wat is nu de goede schaal voor zo’n zorgcoördinatiecentrum? Is het een gebouw of een netwerk? Wat gaan partijen er precies doen? En welke problemen moet het zorgcoördinatiecentrum oplossen?
In de regio Deventer hebben de samenwerkende partijen in de acute zorg gekozen voor de eenvoud van de menselijke maat: via netwerksamenwerking de meest urgente problemen oplossen. Dat werkt. En die eenvoud van de menselijke maat leidt er ook nog eens toe dat er in de regio Deventer geen huisartsentekort is.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Prof. dr. Marcel Levi
Pier Eringa
Prof. dr. Niels Mulder
Corine van Geffen
Hugo Solleveld
Nicole Wilborts
Inge de Wit
Johan Rijneveld
Ine van Son
Marlies Hiel
Meike de Jong
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. Deelnemers hebben onder meer de volgende functies: managers, SEH-artsen, adviseurs, beleidsmedewerkers, directeuren, projectleiders, huisartsen en medisch specialisten.
Accreditatie
Dit congres is geaccrediteerd voor:
- 5 punten door ABAN
- 5 punten door V&V
- 5 punten door Verpleegkundig Specialisten Register
Specifieke accreditatie aanvragen?
Neem contact op met: robin.happel@bsl.nl
Locatie
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht (routebeschrijving)
U ontmoet
Op het Acute zorg congres ontmoet u onder meer bestuurders, beslissers en managers uit de volgende organisaties:
a.s.r.
ACM
Acute Zorgnetwerk Noord Nederland
Acute Zorgregio Oost
Adrz
Alrijne Zorggroep
Ambulance Rotterdam-Rijnmond
Ambulancezorg Limburg
Ambulancezorg Nederland
Amsterdam UMC
Azora
Bernhoven
Beweging3.0
Bohn Stafleu van Loghum
Canisius Wilhelmina ziekenhuis
Consortium NO Nederland
Coördinatiepunt Verblijf Arnhem
Dementie Parkstad
Dimence
Dokter Drenthe
Dstiny B.V.
EGM architecten
Elkerliek Ziekenhuis
ETZ
Flevoziekenhuis
Franciscus Gasthuis & Vlietland
Gedeelde Zorg
Gelre Ziekenhuizen
GGD GHOR NL
GGZ Breburg
GGZ Delfland
GGZ Drenthe Espria
GGZ Rivierduinen
GGzE
GHOR Hollands Midden
Haaglanden Medisch Centrum
Hadoks
HONK
Huisartsen Coöperatie Deventer e.o.
HuisartsenOrganisatie Oost-Gelderland
Huisartsenspoedpost Alkmaar
Huisartsopleiding Nederland
HVMK
Ikazia Ziekenhuis
InEen
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Isala
Isala Zwolle
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Landelijk Netwerk Acute Zorg
Martini Ziekenhuis
Máxima MC
Medisch Centrum Leeuwarden
MedMij
Meldkamer Ambulancezorg Noord-Holland
Menzis
Ministerie van VWS
Mondriaan
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
NEO huisartsen spoedzorg
Netwerk Acute Zorg Midden-Nederland
Netwerk Acute Zorg regio Zwolle
Netwerk Acute Zorg West
Noordwest Ziekenhuisgroep
Nucleus Huisartsenposten
Ommelander Ziekenhuis Groningen
Pleyade
RAV Hollands Midden
RIVM
ROAZ
Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ)
Skipr
Slingeland Ziekenhuis
Spaarne Gasthuis
Spijkenisse Medisch Centrum
Spoedzorg Haaglanden
St. Lentis M.O.
Stichting Arkin
Stichting FWG
Stichting Huisartsenpost Amstelland
Stichting Huisartsenposten Amsterdam
Stichting Prot. Chr. Ziekenhuis Ikazia
Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Thebe
Tjongerschans
Topicus
Topicus Healthcare B.V.
Trajectum
Transmuraal samenwerkingsverband WestWest
Traumacentrum Zuidwest-Nederland
Treant
UMC Utrecht
UMCG
UMCG Ambulancezorg
Unicum Huisartsenspoedposten Nieuwegein en Zeist
Unicum Huisartsenzorg
Veilig thuis verpleegkundig team
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
VieCuri
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Witte Kruis Ambulancezorg
Yulius
Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede
Ziekenhuis NijSmellinghe
Ziekenhuis St. Jansdal
ZorgDomein B.V.
Zorginstituut Nederland
Zorgverzekeraars Nederland
Zorgvisie
ZuidOostZorg