Details
Aanmelden
Meld u aan en ontdek alle invalshoeken van het acute zorgnetwerkInfo
6 april 2023
08.45 – 16.15
Van der Valk Hotel Utrecht
Winthontlaan 4 A
3526 KV Utrecht
Prijs
- Tarief
- € 499
Over dit congres
Concentratie van de acute zorg gaat de knelpunten op de SEH’s van ziekenhuizen niet oplossen. De doorstroom op SEH’s stagneert doordat ziekenhuizen patiënten niet kunnen ontslaan. Toch is concentratie kijkend naar de personeelskrapte onoverkomelijk. Dat is dan ook de reden dat een betere samenwerking in het acute zorgnetwerk snel en vakkundig georganiseerd moet worden. Ziekenhuizen, huisartsen, ggz- en vvt-aanbieders voelen allemaal de noodzaak, maar op welke manier kan er nu een krachtig fundament gelegd worden voor de toekomst?
Zijn de regioanalyses daarbij inderdaad helpend? Welke voorbeelden zijn er al in de praktijk? Deze onderwerpen en nog meer komen aan bod tijdens het vijfde congres Acute zorg.
Meld u vandaag nog aan en doe kennis op van laatste inzichten en trends over de acute zorg!
Programma
Donderdag 6 april 2023
Minister Kuipers verwacht nogal wat van de ROAZ-regio’s. Er moet een plan gemaakt worden voor de multitraumazorg waarbij er wordt voldaan aan de volumenorm van 240. Bovendien moet in plaats van 70%, nu 90% van de multitrauma patiënten direct naar een traumacentrum gebracht worden. Dat is een ambities aantal. Op welke manier kan dit gerealiseerd worden? Is de verdere concentratie van de hoog complexe acute zorg noodzakelijk? En hoe wordt er dan gezorgd dat de laag complexe acute zorg nog steeds goed toegankelijk blijft? Immers dit is de bulk van de acute zorg op de SEH. Daarnaast zal Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) en voorzitter van de ROAZ Brabant, ingaan op zijn visie over de samenhang in het gehele acute zorgnetwerk.
Spoedzorg wordt voor een heel groot deel opgevangen door huisartsen. Zij zijn een onmiskenbare schakel in het acute zorgnetwerk. Maar hoe zien de huisartsen deze rol, nu en in de toekomst? Hoe ziet de ideale situatie er uit? Langs welke lijnen wordt deze rol opgetuigd?
De zorgverzekeraars van Nederland hebben gezamenlijk vier pijlers opgesteld waar zij op in willen zetten om de acute zorg in 2025 getransformeerd te hebben:
- Acute zorg wordt zoveel mogelijk voorkomen
- Organisatieoverstijgende coördinatie van acute zorg gerealiseerd
- Optimale samenwerking binnen de acute zorgketen
- Differentiatie in het zorgaanbod voor acute zorg
Wat is het plan van aanpak van Zilveren Kruis? Welke initiatieven zijn er opgestart?
Als klein ziekenhuis heeft Amstelland een uitdaging om staande te blijven tussen de grote ziekenhuizen in de regio. Door juist de samenwerking op te zoeken met deze ziekenhuizen en met huisartsen en VVT-organisaties slagen ze erin om de zorg dichtbij en persoonlijk te organiseren. Maar hoe werkt het in de praktijk? Hoe zien deze samenwerkingen er precies uit? Wat zijn de voorwaarden? En wat zijn de bestuurlijke afwegingen in de samenwerkingen? Hoe wordt het bestaansrecht geborgd?
ZCC’s zijn een oplossing voor grote problemen. De zorgvraag moet meer gekanaliseerd worden om de toenemende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt op te kunnen vangen. Bij de ZCC’s bepalen triagisten welke zorg iemand nodig heeft, met welke urgentie en welke zorgverlener de zorg het beste kan aanbieden. Hoe ziet dit systeem er in de meest ideale setting uit? Wat is er nodig om dit te bereiken? Welke nadelen zijn er? Wat zijn de resultaten van de pilots?
Kennissessies
Ambulances en de spoedeisende hulp wisselen al jaren patiëntinformatie met elkaar uit. Al vanuit de ambulance, die op weg is naar het ziekenhuis, worden gestandaardiseerde berichten met informatie over de patiënt verstuurd aan het ziekenhuis. De berichten die worden uitgewisseld, zijn onlangs vernieuwd: de ambulancesector is klaar voor gebruik van deze nieuwe (versie 2.4.0) berichten. Hoe dit in de dagelijkse praktijk werkt? Tijdens deze bijdrage hoort u de ins- en outs, de uitdagingen en de oplossingen.
In Zuid-Holland Noord werken vijf aanbieders van wijkverpleging samen om de niet-planbare nachtzorg voor de gehele regio uit te voeren. Deze samenwerking voorkomt onnodige belasting van zorgmedewerkers in de nacht. En dat is van uiterst belang in deze tijden van schaarste. Tijdens deze bijdrage hoort u hoe deze samenwerking is ontstaan en ingericht. Daarnaast komen de belangrijkste uitdagingen aan de orde zoals de herverdeling van de kosten. U hoort dit en de dilemma’s en kansen tijdens deze bijdrage.
Het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) Midden-Nederland is een regionale organisatievorm in ontwikkeling. In het Zorg Coördinatie Centrum werken alle ketenpartners in de acute zorg 24/7 slimmer samen om de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional te organiseren. Tijdens deze bijdrage hoort u hoe dit ZCC tot stand is gekomen, de uitdagingen en de ervaringen tot nu toe.
Onder de noemer Gedeelde Zorg slaan de zorgaanbieders en gemeenten uit Midden-Holland de handen ineen. In drie programma’s van Gedeelde Zorg (Acute Zorg, Chronische Zorg en Gegevensuitwisseling) werken zorg en welzijn samen om de zorg toegankelijk te houden, nu en in de toekomst. De acute zorgketen wordt op zes gebieden in gezamenlijkheid georganiseerd met een centrale rol voor de huisarts en de focus op coördinatie en het voorkomen van acute zorg. Er is aandacht voor innovatie, inzicht in capaciteit en gegevensuitwisseling en het behoud van zorgpersoneel in de regio. Dit alles om de ca. 75.000 spoed patiënten, die jaarlijks worden gezien, te kunnen blijven opvangen op een kwalitatief goede en betaalbare manier. Ook met het oog op de personeelstekorten is deze samenwerking van groot belang. Hoe deze samenwerking er precies uitzien en wat het oplevert, hoort u tijdens deze bijdrage.
Sprekers
Prof. dr. Ernst Kuipers
Peter Langenbach
Marco Bakker
Sophia de Rooij
Han Noten
Aard Verdaasdonk
Marloes Braber
Judith de Bree
Meike de Jong
Hein Tacken
Karin Djermor
Jack Versluis
Marlies Telgenkamp
Prof. dr. Bart Berden
Fanny Kerstens
Wilma Roerade
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg, die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. We zagen vooral veel managers, SEH-artsen, adviseurs, beleidsmedewerkers, directeuren, projectleiders, huisartsen en medisch specialisten op eerdere edities.
Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep van dit congres behoort? Mail dan gerust naar annemarie.kreijenbroek@bsl.nl.
Accreditatie
Deze nascholing is voor 5 punten geaccrediteerd (ID nummer: 503254) door:
- ABAN
- Kwaliteitsregister V&VN.
- Verpleegkundig Specialisten Register