De zorg staat voor de ultieme uitdaging efficiënter te werken, terwijl de kwaliteit van de zorg gewaarborgd moet blijven. Tegelijkertijd zijn de behoeften van patiënten steeds complexer, dwingen technologie en innovatie u om goed naar uw strategie te blijven kijken en vraagt uw ondernemersgeest bijsturing op het juiste moment. Hoe kunt u als professional in de zorg boven uw eigen specialisme uitstijgen?
Dynamisch zorglandschap
De zorgmanagement opleiding Certificate Program Healthcare Management helpt u hierbij. Het geeft u in een kleine setting kennis, vaardigheden en inzicht in het dynamische zorglandschap. Want door beter inzicht in bedrijfskundige disciplines gericht op de zorg kunt u de invloed die u heeft binnen uw (zorg)organisatie nog meer vergroten.
Het programma sluit naadloos aan op de ontwikkelingen in de zorgsector en speelt in op de behoefte aan ander leiderschap, nieuwe kennis, ondernemerschap en creativiteit binnen de sector. Een gevarieerde groep hoogleraren en praktijkdocenten informeert u op inspirerende wijze over de huidige stand van zaken in de zorgmarkt en de toekomstperspectieven. U krijgt de benodigde handvatten aangereikt om met deze veranderingen om te gaan. De kennis die u opdoet tijdens deze opleiding kunt u direct gebruiken in uw dagelijkse werk.
Uw resultaat na het volgen van deze opleiding:
- U kunt inspelen op ontwikkelingen in de zorg en hier in uw (zorg)organisatie naar handelen
- U krijgt inzicht in de rollen en posities van stakeholders in het moderne zorglandschap
- U ontwikkelt uw visie op leiderschap en leert uw eigen leiderschapskwaliteiten kennen d.m.v. intervisie
- U krijgt inzicht in bedrijfskundige en bedrijfseconomische concepten vanuit de zorgsector
- U werkt aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten en oplossingen voor een vraagstuk uit uw eigen organisatie
4 modules, 7 dagen
Het programma is verdeeld over 4 modules in 7 dagen waarbij bedrijfskundige en bedrijfseconomische onderdelen vertaald naar de zorg aan de orde komen. Ook gaat u aan de slag met uw eigen organisatievraagstuk. De opleiding wordt afgerond met een presentatie van dit vraagstuk aan de Raad van Advies.
Ervaringen van deelnemers:
‘Door met diverse mensen uit de zorg vanuit diverse disciplines op te trekken, theoretische kaders te krijgen en veel met elkaar te discussiëren komen ideeën tot leven en krijg je andere inzichten. Ik sta nu ook sterker dan daarvoor omdat ik merk dat ik theoretisch meer bagage heb.’
‘Zeer inspirerend, interactief, praktisch en heel erg leerzaam.’
‘Het heeft me wakker geschud betreffende de toekomst en handvatten geboden er toe te acteren.’
Het Certificate Program Healthcare Management duurt in totaal 7 dagen:
18 & 19 september, 3 & 4 oktober, 5, 6 en 27 november 2018
Opening door de programmamanager.
Julia van Elten, logopedist, orthopedagoog, gedragskundige en all-round manager in de zorg
In een interactieve sessie scenarioplanning gaat u op gestructureerde wijze met elkaar in dialoog over de toekomst. Theorie en praktische voorbeelden van toepassing op scenarioplanning als managementinstrument in de zorg en daarbuiten worden afgewisseld met strategische discussie. Welke ontwikkelingen spelen nu en wat zijn impactrijke ontwikkelingen die we op ons af zien komen? Na dit dagdeel heeft u een verrijkt inzicht in toepassing van scenarioplanning.
Anno 2018 is er in de Nederlandse Zorg-ICT nog steeds sprake van eilandjes automatisering. Door partijen wordt al jaren gewerkt om “bruggen” te bouwen tussen de systemen van de verschillende zorgaanbieders. Na een korte historische terugblik zal worden ingegaan op de huidige stand van zaken en de regie-functie van MinVWS die met alle koepels aan tafel zit in het Informatieberaad. Hoe kun je innoveren als de basis nog niet op orde is ? Hoe geef je invulling aan de governance van ICT binnen je eigen organisatie ? Waarom is er sprake van registratiemoeheid in het eigen EPD en hoe kun je hier wat aan doen ? Hoe zorgen we ervoor dat de patiënt ook de juiste informatie ontvangt? Op basis van input van deelnemers wordt de sessie verder vormgegeven.
Gert-Jan Borghuis, arts en eigenaar Borghesi Consultancy BV
Tijdens het Certificate Program Healthcare Management adviseert u elkaar over een persoonlijk vraagstuk of een vraagstuk dat in uw organisatie speelt. De essentie hiervan is dat u zelf actief aan de slag gaat met uw vraagstuk en gedurende het programma aan de hand van de gegeven theorie de vertaalslag maakt naar uw eigen organisatie. In de slotmodule presenteert u uw bevindingen aan een Raad van Advies, bestaande uit alumni en de overige deelnemers uit de groep. De vorm van uw vraagstuk is vrij. Het kan uw reflectie zijn op een zakelijk vraagstuk van uw organisatie, ontwikkelingen in de markt of op een samenwerkingsthema. Tijdens dit onderdeel gaat u o.l.v. Julia van Elten en Vincent de Schepper aan de slag met uw eigen vraagstuk.
Dag 2 – 19 september 2018
In deze inleiding worden de ontwikkelingen in de zorgsector besproken. Toenemende vergrijzing, afnemende middelen en voortdurende wijzigingen in wet- en regelgeving hebben tot gevolg dat de zorg onder steeds grotere druk komt te staan. Het zorgaanbod wordt in toenemende mate afgestemd op persoonlijke wensen van patiënten/consumenten en door internationalisering en technologie gedreven innovaties stijgen de aanbodmogelijkheden. Leer het maatschappelijk speelveld op macro- meso- en microniveau kennen in het licht van toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen.
Vincent de Schepper MD MBA, zorgondernemer en Prof. dr. Bob de Wit, professor Strategic Leadership en co-director van het Center for Strategy, Nyenrode Business Universiteit
Strategische vraagstukken verschillen in een aantal opzichten van de meeste andere vraagstukken. Zo vereist het ontwikkelen van een visie op de lange termijn niet alleen logica en gedegen analyses maar ook intuïtie en verbeelding. Om als leider de juiste strategische beslissingen te kunnen nemen is het nodig om op een hoger niveau het probleem te kunnen definiëren en vanuit verschillende en deels tegenstrijdige perspectieven te kunnen handelen. U wordt uitgedaagd om strategisch denken te ontwikkelen.
Prof. dr. Bob de Wit, professor Strategic Leadership en co-director van het Center for Strategy, Nyenrode Business Universiteit
Met welk innovatief idee wilt u ervoor zorgen dat uw zorgorganisatie meer omzet en resultaat behaalt? We vragen u met ideeën te komen waarbij een (nieuw) product of dienst in de markt wordt geïntroduceerd. Dit product of deze dienst mag allerlei vormen hebben, maar een consultancy- of adviespraktijk is niet toegestaan. Voorts is een substantiële financiering verplicht, dient een substantieel en ambitieus doel te hebben en dienen na twee jaar minimaal drie mensen een dienstbetrekking te hebben.
Drs. Ger Zwartendijk, lecturer Nyenrode Business Universiteit en ondernemer en Prof. dr. Willem Burggraaf, professor Entrepreneurship en Strategic Development, Nyenrode Business Universiteit
Nederlandse zorginstellingen worden in toenemende mate geconfronteerd met de vraag hoe zij hun marketing – de onderlinge afstemming van vraag en aanbod – moeten vormgeven. In de zorg lijkt deze afstemming vanzelfsprekend, maar de realiteit laat zien dat vraag en aanbod elkaar toch niet altijd goed weten te vinden. In dit college wordt ingegaan op o.a. ontwikkelingen die het belang van marketing in de zorg bepalen, fundamentele vragen rond klantwaarde en op vragen rond effectiviteit en efficiëntie van marketingmaatregelen. Waar relevant wordt marketing in de zorg vergeleken met marketing in andere sectoren.
Prof. dr. Theo Poiesz, hoogleraar Economische Psychologie en hoogleraar Healthcare Management verbonden aan TIAS
Tijdens het Certificate Program Healthcare Management adviseert u elkaar over een persoonlijk vraagstuk of een vraagstuk dat in uw organisatie speelt. De essentie hiervan is dat u zelf actief aan de slag gaat met uw vraagstuk en gedurende het programma aan de hand van de gegeven theorie de vertaalslag maakt naar uw eigen organisatie. In de slotmodule presenteert u uw bevindingen aan een Raad van Advies, bestaande uit alumni en de overige deelnemers uit de groep. De vorm van uw vraagstuk is vrij. Het kan uw reflectie zijn op een zakelijk vraagstuk van uw organisatie, ontwikkelingen in de markt of op een samenwerkingsthema.
Dag 4 – 4 oktober 2018
Als manager in de zorg moet u inzicht hebben in financiële factoren die voor de onderneming/instelling van belang zijn. Het gaat dan enerzijds om de traditionele begrippen, rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit. Anderzijds zijn return on invested capital (ROIC) en cash flow denken steeds belangrijker voor zorginstellingen. Niet op de minste plaatst omdat er vandaag de dag meerdere stakeholders aan tafel zitten. Welke factoren zijn in deze setting van invloed en hoe zijn ze bij te sturen? Tijdens dit college wordt op een aantal factoren ingegaan die steeds belangrijker worden, zoals de beheersbaarheid van geldstromen het managen van werkkapitaal en het openhouden van de toegang tot de financiële markten.
Drs. ing. Sander Oude Luttikhuis, directeur Capax Capital Partners en Executive lecturer Nyenrode Business Universiteit
Het tweede deel van de dag borduurt voort op de in de ochtend aangereikte achtergronden en tools bij financieel management. In de middag staan een aantal cases centraal. Hierbij wordt u in de gelegenheid gesteld geldstromen en belangrijke financiële ratio’s te begrijpen, te analyseren en met elkaar te interpreteren. U krijgt tools en vergroot daarmee uw inzicht om te kunnen bijdragen aan financiële gerelateerde onderwerpen die van belang zijn voor uw organisatie.
Drs. ing. Sander Oude Luttikhuis, directeur Capax Capital Partners en Executive lecturer Nyenrode Business Universiteit
Als teamleider heb je de hoofdrol in het teamproces. Je stuurt, schept voorwaarden, ruimt hindernissen uit de weg, creëert uitdagingen en stuurt bij als het nodig is. Deze ochtend staat in het teken van de uitdagingen die komen kijken bij het leidinggeven aan een team in de zorg. U krijgt praktische tips om uit te groeien tot een HELD in uw organisatie: een Hoog Energieke Leidingnemende Doener.
Dr. Bas Kodden, schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van Leiderschap, Ondernemerschap & Persoonlijke Ontwikkeling en Coordinator of the Center for Leadership & Management Development bij Nyenrode Business Universiteit
Er verschijnen jaarlijks honderden boeken over leiderschap. Vaak geschreven door leiders die ons een inkijkje gunnen in hun eigen succes. De centrale boodschap: ‘Doe net als ik, dan word je net als zo succesvol als ik!’ Peter Vonk rekent genadeloos af met deze redenatie en keert die om: “De positieve invloed van leiders op het succes van hun organisatie wordt, vooral door die leiders zelf, vaak overschat. De impact van de fouten die zij maken is vele malen groter.” Ontdek aan welke van de ‘Zeven Hoofdzonden Voor Leiders’ u zich schuldig maakt, haal uzelf van de handrem en word een geweldige leider!
Peter Vonk, directeur/eigenaar Vonk Assessment & Testpsychologie
Onder leiding van Peter Vonk kijkt u deze avond in gesprek met anderen indringend in de spiegel om te ontdekken tot welke van de ‘zeven hoofdzonden voor leiders’ u van nature geneigd bent. U onderzoekt in welke mate die een remmende rol speelt/spelen in uw dagelijkse praktijk (werk én privé). Het resultaat van deze avond zal zijn dat u niet alleen weet welke leer- en ontwikkelkans er voor u liggen maar ook hoe u die per direct op kunt pakken. Ter voorbereiding op dit onderdeel krijgt u de gelegenheid een online-assessment te ondergaan (niet verplicht), zodat u echt weet hoe het bij u zit. De rapportage van dat assessment ontvangt u aan het einde van het middagprogramma.
Dag 6 – 6 november 2018
Verandermanagement in de zorg vraagt steeds meer een gedifferentieerde aanpak. Veranderingen binnen de eigen zorginstelling vereisen een andere invalshoek dan veranderingen waar ook externe partijen bij betrokken zijn. Steeds meer ontstaan veranderingen door soms complexe samenwerking tussen partijen. Partijen zitten daarbij soms gevangen in de spagaat tussen zelfbelang en collectief belang. Verandering ontstaat doordat partijen bijvoorbeeld leren kijken naar mogelijke gemeenschappelijke toegevoegde waarde, durven nadenken over nieuwe businessmodellen en weten hoe zij zich in die samenwerking moeten opstellen om succesvol te zijn. In dit onderdeel komt aan de orde welke benaderingswijzen passen bij welke omstandigheden. Basis daarbij is het (leren) typeren van de omstandigheden: wat is eigenlijk de veranderopgave? En daaraan gekoppeld: welk type benadering biedt dan de grootste kans op succes? En wat betekent dat voor de eigen rol en opstelling in een verandering.
Drs. Jo Vincken, programma directeur publiek domein & zorg, Nyenrode Business Universiteit
Een kijkje achter de schermen van zorginnovatie. Hoe ontzorgt FocusCura de zorg.
Tijdens dit onderdeel bespreekt dr. Edgar Karssing morele dilemma’s in de zorg. U krijgt handvatten voor een goede discussie over zorg en past deze toe op uw eigen dilemma’s. Edgar zorgt, met zijn expertise, voor een goede balans tussen theorie en praktijk in dit onderdeel.
Leerdoelen zijn dat u na dit onderdeel:
- bekend bent met een duidelijke definitie van ethiek en morele dilemma’s;
- weet waar en wanneer ethiek in het werk een rol speelt;
- zich meer bewust bent van het belang van ethiek voor het eigen professioneel handelen;
- bekend bent met handvatten voor het bespreken van morele dilemma’s waarbij waarden, normen en verantwoordelijkheden conflicteren;
- enthousiaster en zelfbewuster bent geworden om systematisch na te denken over morele dilemma’s.
In deze slotmodule presenteert u de eindresultaten (bevindingen) van uw persoonlijk vraagstuk of een vraagstuk uit uw organisatie aan de Raad van Advies (RvA) en de overige deelnemers.Het gaat hier om de creativiteit van de verbinding van een onderwerp met de theorie. De RvA bestaat uit alumni en docenten van Nyenrode.
Uitreiking van de certificaten en slotborrel.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Een gevarieerde groep hoogleraren en praktijkdocenten informeert u tijdens het Certificate Program Healthcare Management op inspirerende wijze over bedrijfskundige disciplines, de huidige stand van zaken in de zorgmarkt en de toekomstperspectieven.

Julia van Elten (programmamanager)

Prof. dr. Bob de Wit

Dr. Edgar Karssing

Drs. ing. Sander Oude Luttikhuis

Drs. Ger Zwartendijk

Prof. dr. Willem Burggraaf

Dr. Bas Kodden

Prof. dr. Theo Poiesz


Vincent de Schepper MD MBA

Gert-Jan Borghuis

Peter Vonk
“Neem nooit competente mensen aan…..” (2006)
“Drie redenen waarom u (g)een leider bent” (2012)
“De Jeugdzorgprofessional” (2013)
“Je staat op de handrem….Sukkel!” (release eind 2018)
Ook is hij veel gevraagd spreker in binnen en buitenland:
- Leiderschap (falende leiders zijn interessanter dan succesvolle)
- Zin en vooral ook onzin van competentie- en talentmanagement
- Iedereen is geschikt, de vraag is alleen waarvoor?
- Collectief leiderschap….kwestie van individueel eigenaarschap!
- Het (on-)gelijk van Mathieu Weggeman (over zelfsturing)

Drs. Jan Nekkers

Ruben de Neef
Wie nemen er deel?
Het Certificate Program Healthcare Management is speciaal ontwikkeld voor managers in de zorg, de financiële en verzekeringssector en (medisch)specialisten die meer grip willen krijgen op hun sterk veranderende rol. Door de diversiteit van de groep is er veel onderlinge uitwisseling van ervaring en deskundigheid.
Vooropleiding
Deelnemers aan het Certificate Program hebben een academische opleiding of HBO-achtergrond in een niet-bedrijfskundige richting. Of voldoen door relevante werkervaring aan het hiervoor genoemde niveau.
Advies
Wilt u weten of dit programma ook voor u de juiste opleiding is? Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Joanne Bijleveld via 030 – 638 37 11 / joanne.bijleveld@bsl.nl. Of vul het interesseformulier in.
Wie gingen u onder meer voor?
Hieronder vindt u een overzicht van alumni van het Certificate Program Healthcare Management.
Een greep uit het oud-deelnemersveld
Organisatie | Functie |
NxtMed bv | Algemene directie |
Het Oogziekenhuis Rotterdam | Manager Kwaliteit en Veiligheid |
Zorgbelang Gelderland | Manager Adviespunt Zorgbelang |
Interim | Interim bestuurder/ directeur |
BVBA | Arts |
NHG Kaderopleiding Beleid en Beheer | Docent |
ING Groep N.V. | Directeur Instellingen |
Reinaerde | Algemene directie |
Stichting Vitalis Zorg Groep | Hoofd zorg/welzijn |
Stichting Vitalis Zorg Groep | Business Controller Intensieve Zorg |
Bravis Ziekenhuis | Arts |
Spaarne Gasthuis | Afdelingshoofd chirurgie vaat & trauma |
Mediant | Programmamanager |
Radboudumc | Arts |
Saltro | Accountmanager |
Noordwest Ziekenhuisgroep | Chief Nurse Information Officer |
Yourneo | Hoofd Zorgwelzijn |
ZorgDomein | Marketing |
Amstelring | Manager Behandeling |
Spaarne Gastziekenhuis | Afdelingshoofd kliniek |
VieCuri Medisch Centrum | Expert en mentor in Facilities |
Ziekenhuis Nij Smellinghe | Manager Kwaliteit en Veiligheid |
Boeve Advies | Consultant/Adviseur |
Performation healthcare Intelligence B.V. | Consultant/Adviseur |
LUMC afdeling hartziekten | Arts |
SZR | Manager Zorg Adviespunt |
Radboudumc Nijmegen | Hoofd zorg/welzijn |
Bernhoven | Arts |
Arkin | Manager Zorgadministratie |
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis | Arts |
Abrona | Hoofd zorg/welzijn |
NWZ | Hoofd zorg/welzijn |
SZR | Locatiemanager |
PwC Belastingadviseurs N.V. | Fiscalist |
Vakgroep Chirurgie Midden-Brabant | Maatschapmanager |
Forcare Holding B.V. | Algemene directie |
Cardiologenmaatschap Rotterdam Zuid | Arts |
Berkhout Training & Advies | Adviseur gezondheidzorg |
Zonnehuisgroep vlaardingen | Hoofd zorg/welzijn |
Zenit | Arts |
Noordwest Ziekenhuisgroep | Hoofd zorg/welzijn |
Innovatiefonds Zorgverzekeraars | Algemene directie |
Leids universitair medisch centrum | Arts |
Kyowa Kirin Pharma B.V. | Marketing |
Vakgroep Chirurgie Midden-Brabant | Arts |
Kentalis | Beleidsmedewerker |
Heliomare | Hoofd zorg/welzijn |
Ziekenhuis Groep Twente | Arts |
Rian Doggen Advies | Algemene directie |
Elyse klinieken voor nierzorg | Arts |
Fierloos Zorgmanagement | Algemene directie |
St. Huisartsenposten N-Limburg Cohesie | Manager huisartsenposten |
Stichting De Zorgmensen | Hoofd zorg/welzijn |
Zuwe Hofpoort Ziekenhuis | Arts |
Ministerie van Defensie | Militaire GGZ |
PQR | Accountmanager |
VUmc | Basis arts |
Cardiologen Maatschap Rijnmond Zuid | Bestuur |
Quasir BV | Algemene directie |
Psychotrauma Diagnose Centrum/Arq Groep | Manager |
Loopbaan switch | Sales/marketing |
Amsterdam Medisch Centrum | Arts |
Franciscus Gasthuis | Arts |
Medisch Spectrum Twente | Arts |
Kennemer Gasthuis | (interventie) Radioloog |
LEO Pharma B.V. | (Key) Account Manager |
ACTA | Manager Finance & Control |
Kick your Habits | Manager |
Innovatie Advies Gedragskunde | Adviseur |
St. Anna Zorggroep | Ziekenhuisapotheker, afdelingshoofd |
Accolade Zorggroep | Zorgmanager RVE |
Mevrouw Slimmer Werken | Eigenaar |
Joost Zorgt Rotterdam | Operationeel Directeur |
Stichting Zuidwester | Doelgroepmanager |
Pro Juventus | Algemeen Manager |
RIBW Maastricht Heuvelland & Maasvallei | Regiomanager |
Van Weel Bethesda Ziekenhuis | Verpleegkundig Specialist |
Stichting Zuidwester | Doelgroepmanager |
Stichting Arq | Manager |
Zuidoost Kliniek B.V. | Directeur |
Thebe West Brabant | Manager Behandeling |
Wat zeggen oud-deelnemers over het programma?
“Door met diverse mensen uit de zorg vanuit diverse disciplines op te trekken, theoretische kaders te krijgen en veel met elkaar te discussiëren komen ideeën tot leven en krijg je andere inzichten. Ik sta nu ook sterker dan daarvoor omdat ik merk dat ik theoretisch meer bagage heb.”
“Het was een mooi afgewogen programma!”
“Veel nieuwe inzichten, excellent goed in elkaar gestoken programma. Zeer gedreven docenten, hoge kwaliteit, nieuwe inzichten.”
Alumni editie voorjaar 2018 | |
![]() |
|
Alumni editie najaar 2017 | Alumni editie voorjaar 2017 |
![]() |
![]() |
Alumni editie voorjaar 2016 | Alumni editie 2016 najaar |
![]() |
![]() |
Alumni editie 2015 | Alumni editie 2014 |
![]() |
![]() |
Datum
18 & 19 september, 3 & 4 oktober, 5, 6 en 27 november 2018
Tijden
Module 1 (18 & 19 september 2018):
Dag 1 | 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 | 09.00 – 17.15 uur
Module 2 (3 & 4 oktober 2018):
Dag 1 | 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 | 09.00 – 17.15 uur
Module 3 (5 & 6 november 2018):
Dag 1 | 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 | 09.00 – 17.00 uur
Module 4 (26 november 2018):
09.00 – 19.00 uur
Locatie
Nyenrode Business Universiteit (routebeschrijving)
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Tarief
€ 7.450,- per persoon (excl. btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, literatuur, hotelovernachtingen en catering. Vraag ons naar de betalingsmogelijkheden.
Accreditatie
- ABAN geaccrediteerd voor 40 punten.
- Openbaar apotheker (KNMP) geaccrediteerd 42 punten. Heeft u andere andere accreditatie nodig? Neem dan contact op via de onderstaande contactgegevens en vraag naar de mogelijkheden. Het Certificate Program Healthcare Management staat gelijk aan een studiebelasting van 40 uur.
Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy i.s.m. Nyenrode Business Universiteit.
Overnachting
3 hotelovernachtingen op Nyenrode inbegrepen.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de inschrijfknop rechts boven of onderin.
Contact
(Inhoudelijke vragen)
Willemijn Herfkens (Portfoliomanager)
M: 06 – 19 00 06 04
E: willemijn.herfkens@bsl.nl
(Vragen over inschrijven)
Joanne Bijleveld (Senior Eventcoördinator)
T: (030) – 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl
Annuleren
Een inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van € 50 wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750 (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten € 250. De administratiekosten bedragen € 35 indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan € 100 bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.