Details
Algemeen
30 maart 2023
09.00 – 16.30
Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4 A
3526 KV Utrecht
Tarieven
- Standaardtarief
- € 499
- Commercieel tarief
- € 899
Over dit congres
De meeste handtekeningen onder het Integraal Zorgakkoord zijn inmiddels droog. De contracten voor 2023 zijn afgesloten. Maar hoe pakken de afspraken uit? De inflatie en de kostenstijgingen baren zorgen en dan zijn er ook nog de opdrachten vanuit de IZA waar invulling aan gegeven moet worden. In deze tijden van transformatie en onzekerheid is het een hele kunst om groene cijfers te realiseren. De zorg in-en verkoop is hierbij van enorm belang. Want, hoe creëert u financiële armslag? Op welke ontwikkelingen focust uw organisatie? Importeer tijdens de Dag van de Zorginkoop 2023 kennis om goed beslagen de in- en verkooprondes voor 2024 in te gaan.
Thema’s tijdens de Dag van de Zorginkoop:
- Het Integraal Zorg Akkoord; wat nu?!
- Samenwerken in de regio: de Mededingingswet en de rol van de ACM
- Actieplan voor domein overstijgende financiering volgens de zorgverzekeraar
- Bestuurder aan het woord: Continuïteit voor marktwerking in de praktijk
- ParkinsonNet: voorbeeld voor sector-overstijgende betaaltitel
Doe waardevolle contacten op
Tijdens de Dag van de Zorginkoop hoort u van belangrijke betrokkenen welke oplossingen zij zien om niet effectieve zorg terug te dringen en het aanbod van passende, gerichte zorg te vergroten.
Programma
De zorg dreigt onbetaalbaar te worden, de personeelstekorten nemen toe en de toegang tot de zorg komt onder druk te staan. Een transformatie van oud naar anders is noodzakelijk.
Maar hoe? Welke tendensen zijn er waar u rekening mee moet houden bij de zorg in- en verkoop? Professor Wim Groot schetst een beeld op korte- en langere termijn.
Een van de speerpunten in het Integraal Zorg Akkoord is de regionale samenwerking. Niet alleen binnen het zorgdomein, maar ook samen met het gemeentelijk domein. Bij het aangaan van strategische (regionale) allianties geldt de Mededingingswet. Hoe blijft u compliant aan deze regels? In welke mate kan er volgens de ACM samengewerkt worden? Wat zijn de criteria en waar liggen de grenzen? U hoort het tijdens deze bijdrage.
Om de transformatie naar betaalbare zorg te realiseren is een verregaande samenwerking noodzakelijk. De rol en actiegerichtheid van de verzekeraars is daarbij van onschatbare waarde. Wat is het actieplan van zorgverzekeraar Zilveren Kruis? Op welke manier financieren zij domein overstijgende samenwerkingen?
De bedrijfsvoering van zorgorganisaties staat onder druk, dat is wel duidelijk. Daarom is het noodzakelijk om het oude denken opzij te zetten en tot nieuwe oplossingen en samenwerkingen te komen. Ondanks alle belemmeringen en beperkingen. De rol van bestuurders is daarbij cruciaal.
Welke afwegingen worden gemaakt om de continuïteit te waarborgen? En op welke manier borgen zij de financiering van de plannen?
Bekijk de sessieomschrijvingen hieronder.
Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, wordt de komende jaren veel van zorgprofessionals, zorgaanbieders en zorginkopers gevraagd. Goede contractuele afspraken tussen zorgverzekeraars/zorgkantoren en zorgaanbieders zijn een belangrijke randvoorwaarde om echt werk te maken van passende zorg. De contractering lijkt echter ieder jaar moeizamer te verlopen: contracten worden steeds later gesloten, verzekerden weten in de overstapperiode niet waar ze aan toe zijn en er ontstaat maatschappelijke onrust door berichten over patiëntenstops. Dit moet anders! Het is tijd om de oversteek te maken: van transactioneel naar relationeel. Van kaarten voor de borst naar meer transparantie en vertrouwen. In deze bijdrage doet Karina Raaijmakers een schot voor de boeg hoe het anders kan en moet.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Kennissessies
ParkinsonNet wordt vaak genoemd als voorbeeld voor sector-overstijgende betaaltitels. Maar hoe is dat zo gekomen? Welke ontwikkelingen zijn er geweest? Van welke lessen kunt u leren om hetzelfde te doen? Tijdens deze bijdrage hoort u de ins- en outs.
Zorgverkoop kan van grote waarde zijn voor het bereiken van je organisatiedoelen door het afsluiten van passende contracten. Het vakgebied zorgverkoop wordt daarom steeds professioneler ingericht in zorgorganisaties. Maar het blijft een uitdaging om ook de zorgverkoop integraal te benaderen, de afspraken in de praktijk daadwerkelijk te benutten en bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en zorgbemiddelaars te betrekken. Wat daarvoor nodig is is: Samenspel. Herkenbaar? Nieuwsgierig waar de volgende stap zit naar samen sterker in zorgverkoop? Sluit aan bij de interactieve sessie van Marleen Leermakers en Eline Odding, organisatieontwikkelaars van BdB Zorg.
Het Mentaal Gezondheidscentrum (MG) heeft een prominente plek in het IZA gekregen. Met dit centrum waarin onder andere GGz Brebrug, CZ, huisartsen, het sociale domein en gemeenten samenwerken om op te boksen tegen de lange wachtlijsten en grote personeelstekorten. De visie achter het centrum is van aanbod-naar vraaggericht werken en daarbij antwoord te bieden op de mismatch. Tijdens deze bijdrage hoort u hoe de financiering is ingericht.
In deze sessie gaan we in op de belangrijkste actualiteiten in het aanbestedingsrecht in het sociaal domein. Wat in ieder geval aan bod komt;
- De verschillende typen aanbestedingen in het sociaal domein
- Recente wetswijzigingen in de Jeugdwet en Wmo mbt aanbestedingen
- Relevante gerechtelijke uitspraken
- Ervaringen uit de praktijk
- Het delen van tips en valkuilen wat betreft een inschrijving
Karik van Berloo en Céline Peersman, beiden advocaat gezondheidsrecht bij Eldermans Geerts Advocaten, hebben op zeer regelmatige basis te maken met adviezen en/of procedures omtrent aanbestedingen. Zij nemen u mee in de meest relevante ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht.
De regionale huisartsenorganisatie HenZ staat aan de wieg van het ‘Meer tijd voor de patiënt’ programma. In samenwerking met VGZ heeft de regio in 2016 een programma opgesteld met interventies toepasbaar binnen de huisartsenpraktijk. Het programma leidt tot meer werkplezier, minder werkdruk en heeft tegelijkertijd een verlagend effect op vervolgzorg. Daarmee is het een dermate succes dat MTVDP nu onderdeel is van het IZA. Laurens en Jan vertellen over voorbeelden uit de praktijk, hoe men dit heeft gefinancierd en wat er komt kijken bij landelijke opschaling.
Sprekers
Bart Broers
Eline Odding
Mr. Karik van Berloo
Karina Raaijmakers
Laurens van Ede
Prof. dr. Wim Groot
Marleen Leermakers
Mr. Céline Peersman
Jan Bookelaar
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is geschikt voor professionals in de zorg, die betrokken zijn bij advies en beleid in de zorg. Onder andere functies als directie, raad van bestuur, raad van toezicht, adviseurs, consultants, hoofd en medewerkers financiën, hoofd en medewerkers financiële administratie, hoofd en medewerkers kwaliteit, hoofd en medewerker inkoop in de zorgsector.
Partners
Deelnemende organisaties
Vergroot uw netwerk met collega’s en vakgenoten uit deze organisaties:
Autoriteit Consument & Markt (ACM)
BdB Groep
Marente
ParkinsonNet
Stichting Cicero Zorggroep
Universiteit Maastricht
Zilveren Kruis
Van Neynsel
Stichting Zorggroep Ter Weel
Zorggroep Oude en Nieuwe Land
Stichting Laurens
CBHealthcare
Careyn
Stichting Dimence Groep
Stichting Middin
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Centrum voor Schematherapie
Magentazorg
Laurentius Ziekenhuis Roermond
Thuiszorg en Zorgcentra Pantein B.V.
Bravis
Pantein
InEen
Stichting Zorggroep Florence
AstraZeneca
AZORA
De Gezonde Volwassene
Janssen
Amerpoort
AMC Fpe B.V.
ZorgSpectrum
TanteLouise
Zorginstituut Nederland
Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Stichting Oosterlengte
Stichting Viattence
GC Charley Toorop
Karakter
ZONH
Contact
Bekijk ook
Blijf op de hoogte
Schrijf u in voor de nieuwsbrief