Details
Datum & Locatie
don 15 & vrij 16 juni 2023
Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Tarieven
- Standaardtarief
- € 2799,-
Over de masterclass
“Bouwen aan de Toekomst van de zorg”
U bent als leider allang bekend met de uitdagingen die het dynamische zorglandschap met zich mee brengt. U houdt zich bezig met complexe vraagstukken als personeelskrapte, stijgende kosten, digitale transformatie, overstijgende samenwerkingen en innovatiedruk.
Om in dit rigide systeem tot oplossingen te komen is lastig en op sommige momenten zelfs ontmoedigend. Deze tweedaagse masterclass helpt u om vooruit te komen en nieuwe slagkracht te vergaren. Door onderwijs van topdocenten en ambitieuze zorgprofessionals bij elkaar te brengen vanuit de gehele breedte in de zorg. Naast nieuwe kennis en inspiratie, gaan we samen opzoek naar hoe we de zorg van morgen kunnen vormgeven.
U wordt uitgedaagd om uw eigen leiderschapskwaliteiten onder de loep te nemen en met lef de grootste vraagstukken onder ogen te komen. Zodat u geïnspireerd en gesterkt met een waardevol netwerk, echte impact heeft op uw organisatie.
DOELGROEP
Heeft u de leergang Advanced Program Zorgmanagement gevolgd of de collegereeks Innovatief leiderschap in de zorg? Dan is dit de perfecte vervolgstap om uw persoonlijke en professionele ontwikkeling verder te brengen.
Heeft u deze leergang niet gevolgd, maar heeft u wel dagelijks te maken met MT of bestuur? Dan is deze masterclass geschikt voor u.
Deze masterclass biedt u:
- Tweedaagse masterclass incl. overnachting op Nyenrode Business Universiteit
- Een dag kwalitatief hoogstaande voorbereiding (vrij in te plannen) met toegang tot literatuur, sprekers en mede deelnemers
- Waardevol netwerk van alumni, professoren en experts.
- Topsprekers aan het woord
- Inspiratie, nieuwe kennis en een solide basis voor verdere stappen op 3 relevante thema’s voor uw praktijk
- ABAN Geaccrediteerd
‘Dé kans om nieuwe inspiratie en actuele kennis op te doen en uw netwerk te vergroten’
Programma
De samenleving verandert snel en organisaties veranderen mee. Dynamiek en heftige ontwikkelingen vragen forse transities van onze zorginstellingen. De onvoorspelbaarheid en het verandertempo nemen toe. Als het echter gaat om leiding geven en de besturing van organisaties, stammen veel structuren en gebruiken nog uit het oude, industriële tijdperk. Is het ‘klassieke bestuur’ nog wel geschikt voor het nieuwe tijdperk? En wat is het profiel van de leider van voor de toekomst?
U leert:
- Wat de klassieke besturingsparadigma’s in de zorg zijn en wat de huidige tijd van ons vraagt
- Hoe complexiteit de context van zorgorganisaties beïnvloedt en je steeds minder ‘in control’ bent
Prof. Dr. André Nijhof is hoogleraar Duurzaam ondernemen en Stewardship aan de Nyenrode Business Universiteit, geeft ook les aan de ubuntu society.
(Boek: Changing the Game)
Als individu kan niemand een systeem veranderen. Maar individuen die zich bundelen kunnen wel gezamenlijk ‘agents of systemic change’ worden. Je begint een systeemverandering dus met het zoeken naar gelijkgestemden. De afgelopen twintig jaar duurzaam denken heeft een gereedschapskist opgeleverd aan kennis. Simons en Nijhof voegen daar hun ‘Sustainable Market Transformation Strategie’ aan toe, die stap voor stap succesvol doorlopen kan worden. Dat is ook niet in een jaar geregeld, maar vergt de nodige tijd. Simons en Nijhof geven als ‘extreem’ voorbeeld: “Hoe eet je een olifant op? Bij stukjes en beetjes tegelijk, dus!”
José Loeviera is eerstegraads gediplomeerd kunstenaar, vakdocent Beeldende Kunst en Vormgeving en Kunstzinnig Counselor.
Als je een nieuw zorglandschap zou mogen ontwikkelen, hoe ziet dat er dan uit? Wat is jouw visie op de zorg van morgen en welk aandeel heb je er zelf in? Hoe kunnen partijen binnen en buiten de zorg het beste samenwerken en hoe geef je die netwerken dan vorm?
We gaan aan de slag met onze creatieve hersenhelft om antwoorden te vinden op deze vragen. Vanuit jouw persoonlijke visie op de zorg kan we al onze zintuigen gebruiken om een gezamenlijk zorglandschap bouwen.
Sociaal Psycholoog, Hoogleraar en onderzoeksdirecteur Organisatiegedrag RUG
Goed bestuur en effectief toezicht hangen sterk samen met de dynamiek en de cultuur in de bestuurskamer. Een open klimaat binnen een bestuur of raad bepaalt in sterke mate hoe zij functioneert en stuurt op lange termijn waardecreatie. Niet voor niets is er veel aandacht voor deze meer psychologische aspecten van toezicht in Raden van Bestuur, Toezicht en Commissarissen. Prof. dr. Floor Rink neemt u mee in deze dynamiek, hoe deze te herkennen, te begrijpen en vooral te ontdekken welke rol u hier zelf in speelt. Vanuit de wetenschap gaat zij in op onbewuste denkfouten die mensen maken, welke biases er spelen en welke besluitvormingsstrategieën bestuurders en toezichthouders hanteren.
U leert:
- De dynamiek in boardrooms herkennen en begrijpen
- Welke besluitvormingstrategieën worden gehanteerd
- Welke rol uzelf inneemt
Hoogleraar Innovatie in de psychiatrie aan de Universiteit Utrecht en lid van de Gezondheidsraad en van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut Nederland.
Innoveren klinkt flitsend en hot, maar het is toch vooral ploeteren. Prachtig ploeteren dat wel. Zij pleit voor innovatievere zorg en onderzoek gericht op de complexiteit van de echte praktijk. Die complexiteit maakt wel dat innoveren met elkaar ploeteren is, kleine stapjes zetten. Het vraagt om een cultuur van leren in plaats van weten, van collectieve intelligentie en bescheidenheid in plaats van individuele excellentie. Alleen samen kunnen we dit waarmaken. Met sprekende praktijkvoorbeelden uit de GGZ afdeling in het UMC Utrecht, illustreert zij op kleurrijke wijze haar boodschap.
U leert:
- De schoonheid van ploeteren kennen
- Hoe een klimaat van innovatie te creëren
- Hoe vooruit te komen bij innovatie in een complexe zorg omgeving
In een open en vertrouwelijke context bespreken we de persoonlijke vraagstukken vanuit de deelnemers, gebundeld per thema. Onder leiding van ervaren “Bestuurder 4.0” Fenna Eefting wordt niet alleen de wijsheid van de groep benut, maar krijgt de deelnemer dat laatste zetje om zijn vraagstuk succesvol in de praktijk te verwezenlijken.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Sprekers
Julia van Elten
Prof. dr. André Nijhof
Floor Rink
Fenna Eefting, MBA
Prof. dr. Freek Peters
José Loeviera
Prof. dr. Floortje Scheepers
Praktisch
Datum & Locatie
Datum
15 & 16 juni 2023
Tijden
Dag 1 | 09.00 – 21.00 uur
Dag 2 | 09.00 – 17.00 uur
Locatie
Nyenrode Business Universiteit (routebeschrijving)
Straatweg 25
3621 BG Breukelen
Vooropleiding
Deelnemers aan de masterclass Advanced Zorgmanagement zijn oud-deelnemers van de leergang Advanced Program Zorgmanagement.
Studiebelasting
De masterclass Advanced Zorgmanagement staat gelijk aan een studiebelasting van 22 uur (8 uur voorbereiding en 14 uur bijeenkomst).
Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met Joanne Bijleveld via 030 – 638 37 11 of joanne.bijleveld@bsl.nl
Wie nemen er deel?
De masterclass Advanced Zorgmanagement is de perfecte vervolgstap om uw persoonlijke en professionele ontwikkeling
verder te brengen.
Maximaal aantal deelnemers
Interactie tussen docenten en deelnemers onderling staat bij dit intensieve programma voorop. Door de diversiteit van de groep is er veel onderlinge uitwisseling van ervaring en deskundigheid. Er is daarom een maximum van 24 deelnemers per editie.
Accreditatie
- ABAN Algemene scholing cluster 1,2 en 3: 12 punten
- FGzPt Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog: 15 punten
- Verpleegkundig Specialisten Register Scholing verpleegkundig specialisten: 16 punten
Heeft u andere accreditatie nodig? Vraag ons naar de mogelijkheden.
Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy i.s.m. Nyenrode Business Universiteit.
Heeft u vragen over dit programma?
Heeft u vragen over de masterclass Advanced Zorgmanagement? Laat het ons weten. Opleidingscoördinator Joanne Bijleveld staat u graag persoonlijk te woord.
Joanne Bijleveld
Opleidingscoördinator
T: 030 – 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl