Home Interview Alumna – Collegereeks management in de zorg

Collegereeks management in de zorg

Interview Alumna

“Als je zelf niet verandert en niet opzoek gaat naar handvatten hiervoor, dan krijg je de organisatie ook niet mee .”


Alumna Caroline Vercouteren, manager bij Zorggroep Krimpen, heeft in het voorjaar 2023 Collegereeks Management in de zorg afgerond en vertelt hoe zij dit heeft ervaren.

Juni 2023

 

Wat vond je het meest waardevol?
Het meest waardevol vond ik de diversiteit aan actuele thema’s.
Voor ons is weer de inkoop 2024-2025 begonnen en dat erg op al die landelijke akkoorden gebaseerd.
Het is heel mooi dat er bij de colleges daar ook veel op ingegaan werd.

 

Wat vond je van de thema’s?
Die actuele thema’s komen vooral overeen met wat er in het IZA wordt genoemd en de huidige technologische ontwikkelingen binnen de zorg.

Vragen die er in het college gesteld worden zijn: hoe kan ik deze ontwikkelingen vertalen naar mijn eigen zorgpraktijk? Wat betekent dat voor de huisartsenzorg? Wat betekent dit voor het inkoopproces met mijn zorgverzekeraar?

De colleges van prof. dr. Bas Kodden en prof. dr. Floortje Scheepers, gaan in op de ‘hoe’ vraag. Hoe doe je dat nu als leidinggevende? En hoe krijg je mensen van het anders denken naar anders doen? Dat geeft stof tot nadenken en ben daar bewust mee bezig om te kijken hoe krijg je daar de flow in?

 

Hoe pas je deze kennis toe?
Ik probeer in het proces datgene wat ik tijdens de collegereeks geleerd en gehoord heb, te kijken naar hoe ik mensen in beweging krijg.

Huisartsen zitten erg in de waan van de dag. De patiënt komt met een klacht, huisarts geeft oplossing en weer door. Terwijl we natuurlijk nu echt in een veranderend zorglandschap zitten waar je juist over die hectiek van alledag heen moet kijken, om klaar te zijn voor de toekomst.

Want de zorg staat onder druk en de huisartsenzorg daarmee ook. Je zal tijd moeten maken om die beweging met elkaar in gang te zetten.

 

Was het alleen maar theorie?
In het college van prof. dr. Jan Kremer en ook bij prof. dr. Floortje Scheepers hebben we bijvoorbeeld in groepsverband oefeningen met elkaar gedaan, erg leuk! Waarin we casuïstiek vanuit verschillende perspectieven moesten bekijken.

Dat dwingt je om kritisch te zijn hoe oplossingen toe te passen in je eigen praktijk, met oog voor de belangen die er spelen.

 

Hoe was de interactie met de medestudenten?
De interactie tijdens de collegereeks was waardevol. De meeste deelnemers zijn open, kritisch en stellen zich kwetsbaar op betreft problematiek die er speelt. Dan kom je er achter dat je veel meer overeenkomsten dan verschillen hebt.

 

Zou je de collegereeks aanbevelen?
Ik zou het Collegereeks Management in de zorg aanbevelen als je opzoek bent naar een overall beeld van wat speelt in de zorg en wat de huidige ontwikkelingen zijn.

Omdat er veel thema’s in korte tijd behandeld worden, is het de kunst om de vertaalslag naar je eigen praktijk te maken, als je dat lukt kun je er echt meerwaarde uit deze collegereeks halen!

 

 

Ook deelnemen aan de collegereeks? Stel dan snel je plekje veilig en meld je aan!

Word op de hoogte gehouden