Patrick Jeurissen

Hoogleraar Betaalbaarheid van zorg

Patrick Jeurissen doet onderzoek naar de relatie tussen kosten en kwaliteit van de gezondheidszorg, met als doel: betaalbare zorg voor burgers. Zo onderzoekt hij hoe overheden en zorginkopers de zorg het best kunnen financieren; hoe in vergoeding van de behandelingen meer rekening te houden is met zorgkwaliteit; hoe zorg voor de ‘duurste’ patiënt – zo’n 1 procent van het totaal – kwalitatief beter maar ook goedkoper kan en hoe procesinnovaties, zoals bijvoorbeeld Parkinsonnet kunnen bijdragen aan een betere betaalbaarheid van zorg.

Patrick Jeurissen studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en promoveerde in 2010 op een vergelijkend en longitudinaal onderzoek tussen vier westerse landen naar winst in de ziekenhuiszorg.

Hij heeft meer dan vijftig (inter)nationale publicaties op zijn naam, is een veelgevraagd spreker en adviseerde verschillende regeringen en internationale organisaties, zoals de WHO en de EU over hervormingen om zorg beter betaalbaar te krijgen. Voorts is hij wetenschappelijk adviseur van het ministerie van VWS.