Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buiten beeld

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Bestuursvoorzitter Cornel Vader pleit voor meer goedkope huisvesting, meer plaatsen voor beschermd wonen en een goede toegang tot schuldhulp.
Eric_Bassant_2016_450.jpg

Het Leger des Heils luidt de alarmbel. De organisatie ziet een sterke groei van het aantal jongeren dat de weg niet meer weet in een ingewikkelde samenleving. Vorig jaar waren er 25 procent meer jongeren die onderdak zochten. Bestuursvoorzitter Cornel Vader wijt de stijging aan de transitie in het sociale domein en aan bezuinigingen en beleidswijzigingen in de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg. Hij wijst op een trend die met vertraging zichtbaar wordt. Vader zegt dat er wat moet gebeuren om het tij te keren. Hij pleit voor meer goedkope huisvesting, meer plaatsen voor beschermd wonen en een goede toegang tot schuldhulp.

Laatste vangnet
Bij de daklozenopvang van het Leger des Heils komen veel problemen samen. De helft van alle bezoekers van de laagdrempelige opvang heeft niet meer onderwijs gehad dan de lagere school, 8 procent heeft zelfs helemaal geen onderwijs gehad. Bijna 40 procent heeft een verstandelijke beperking en bijna 60 procent heeft in de gevangenis gezeten. Bijna de helft van hen heeft geen ziektekostenverzekering afgesloten maar wel psychiatrische behandeling nodig. De daklozenopvang fungeert als het laatste vangnet. En als barometer. Als er grote veranderingen optreden in de manier waarop de samenleving zorg en welzijnswerk organiseert, is dat merkbaar in de toestroom. Toen decennia geleden psychiatrisch ziekenhuis Santpoort zijn deuren sloot, werd het bijzonder druk in de vestiging van het Leger des Heils in de nabij gelegen Amsterdamse binnenstad. Nu ijlen de effecten na van de snelle afbouw van het aantal bedden in de ggz en van de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten.
Daarnaast is er de problematiek van jonge lvg-ers. Elk jaar verlaten enkele duizenden jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen de zorginstelling waar ze worden behandeld. Ze zijn officieel volwassen maar qua functioneren zijn ze soms tien jaar jonger. Ze vallen niet meer onder de Jeugdwet, maar schuiven ook niet door naar de Wlz omdat ze daar geen indicatie voor krijgen. En de Wmo biedt geen behandelaanbod. Als ze 18 jaar zijn, verdwijnen ze uit beeld. Je kunt erop wachten dat de wereld hun boven het hoofd groeit. Eind vorig jaar spraken de bestuurders Ingrid Widdershoven van Koraal Groep en Piet Yntema van Groot Emmaus daar tegenover Zorgvisie al hun zorgen over uit. Als lvg-ers zich aanmelden bij het Leger des Heils zijn ze weer in beeld, maar de kern van het probleem is nog altijd niet aangepakt. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.