Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antonius Zorggroep wil alleen ziekenhuiszorg Noordoostpolder

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Antonius Zorggroep wil de spoedzorg en acute verloskunde van de IJsselmeerziekenhuizen in de Noordoostpolder en Urk garanderen. Het plan is om een nieuw gebouw neer te zetten in Emmeloord, behoud van spoedzorg in Lelystad is volgens bestuursvoorzitter Marcel Kuin financieel niet haalbaar.
antonius zorggroep mc groep zuiderzee
Antonius Zorggroep locatie Emmeloord. Foto: Ginopress BV

Voor de overname van delen van de ziekenhuiszorg uit MC Zuiderzee hebben zich ook andere partijen gemeld, waar onder Cardiologie Centra Nederland. De curatoren van het MC Slotervaart hopen uiterlijk deze week uitsluitsel te kunnen geven over een mogelijke doorstart. Zij krijgen daarbij ondersteuning van twee cardiologen en van voormalig Haga-ziekenhuisbestuurder Chiel Huffmeijer.

Spoedzorg

De Antonius Zorggroep heeft gisteren een aanvullend bod gedaan op de zorg van de MC groep in de Noordoostpolder en op Urk. Het nieuwe bod voorziet wel in volledige spoedeisende hulp en acute verloskunde in Emmeloord. De Antonius Zorggroep breidt daartoe de formatie uit met medisch specialisten en ondersteunend personeel. Dat heeft het bestuur laten weten naar aanleiding van vragen van VWS-minister Bruins. Bestuurder Marcel Kuin vertelt hiervoor een nieuw gebouw te willen neerzetten in Emmeloord: naast kwalitatief goede poliklinische zorg voor alle specialismen, willen we ook acute zorg bieden volgens een nieuw model. In samenwerking met ambulancezorg, huisartsen, wijkverpleging en ouderenzorg. Daarvoor kan het nodig zijn dat we vanuit een nieuw te bouwen locatie, en met een nieuwe visie in Emmeloord gaan werken, samen met de andere zorgpartners.’ Randvoorwaarde om de spoedzorg in de Noordoostpolder en op Urk te kunnen garanderen, is de stationering van een extra ambulance op Urk. Hierdoor wordt de aanrijtijd naar Sneek verminderd van 40 naar circa 30 minuten.

SEH Lelystad

Volgens Kuin is het onverstandig weer te proberen een volledige spoedeisende hulp in Lelystad te realiseren. ‘In de huidige tijd, met de noodzaak tot verdere specialisatie van de ziekenhuiszorg, en daardoor ook een bepaalde mate van concentratie van dit soort voorzieningen, zou dat een stap terug zijn. Bovendien is in de afgelopen jaren gebleken dat deze zorg in de regio van Lelystad niet op financieel duurzame wijze in te richten valt. De omliggende ziekenhuizen hebben wel de kennis en kunde in huis om deze zorg te leveren.’

Cardiologie Centra Nederland

Ook Cardiologie Centra Nederland heeft een plan voor overname bekend gemaakt. In dat plan gaan de IJsselmeerziekenhuizen verder onder de naam: Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis (ZNZ), Hierin blijft een zo breed mogelijk zorgaanbod bestaan op alle vier de locaties, in Lelystad, Emmelooord, Dronten en Urk. CCN-bestuurders Igor Tulevski en Aernout Somsen hebben twee scenario’s uitgewerkt. In het eerste scenario worden alle basiszorgactiviteiten op de vier locaties voortgezet en wordt complexe zorg en een deel van de acute zorg bij de omliggende ziekenhuizen ondergebracht. Het eerste scenario voorziet in behoud van 450 arbeidsplaatsen en is volgens CCN uitvoerbaar zonder additionele overheidsgelden. Tulevski en Somsen: ‘De afschaling in de acute zorg, complexe operaties en klinische afdelingen zou weliswaar tot baanverlies leiden bij de IJsselmeerziekenhuizen, maar de medewerkers van deze afdelingen zullen direct elders aan de slag kunnen omdat er voor dit type functies veel behoefte elders bestaat.’

In het tweede scenario blijven de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad 24/7 geopend. CNN heeft hiervoor naar eigen zeggen extra overheidsgeld nodig.

Slotervaartziekenhuis

MC Slotervaart zit: een biedingsproces om te komen tot een doorstart. Wanneer dit niet lukt zal de zorg in een ander ziekenhuis worden voort gezet. Volgens de curatoren hebben zij biedingen ontvangen van ‘tientallen partijen’, die de ziekenhuiszorg helemaal of gedeeltelijk over te nemen. De curatoren willen eind deze week meer duidelijkheid geven. Zij krijgen ondersteuning vanuit het ministerie van Medische Zorg en Sport. Zorginhoudelijk staan cardioloog Martin Schalij (LUMC) en chirurg Robert Pierik (Isala Klinieken) hen bij. Chiel Huffmeijer, voormalig bestuurder Haga Ziekenhuis, ondersteunt op bestuurlijk vlak.

 

 

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.