Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arja Broenland: ‘Herstarten kankerzorg vraagt strakke regie’

Redactie Qruxx
Nu de eerste coronazorg georganiseerd is, is het hoog tijd om ook de niet-coronagerelateerde zorg weer op te schalen. Dat kan alleen met een strakke, centrale organisatie, aldus Arja Broenland, directeur van de NFK.

De zorg moet weer in balans komen. Broenland:  “Het nieuwe normaal wordt dat er ook coronazorg is. Dat betekent niet dat andere zorg eraf gaat. We moeten het geheel aan uitgestelde zorg en nieuwe zorgvraag goed gaan regelen om bijkomende schade te voorkomen.”

Regie

Ze is blij dat de NZa inmiddels de regie heeft over de planbare urgente zorg. “We willen daar graag onze cijfers inbrengen. We zijn drie weken geleden via onze website gestart met de uitvraag bij kankerpatiënten. Daar hebben we al duizenden reacties op.  Als je onze ervaringsdata van patiënten samenbrengt met medische data, kun je daar goed beleid op maken.” Ze pleit voor een balans tussen corona- en niet-coronazorg. Ook in capaciteit.

Spannend

Broenland: “Over het algemeen horen we dat veel zorg redelijk doorgaat, maar via onze site en via de kankerpatiëntenorganisaties horen we ook dat het spannend is voor patiënten. Mensen met klachten gaan minder snel naar de huisarts omdat ze denken dat die geen tijd heeft en om besmetting te voorkomen. Ook het nemen van biopten en het delen van de uitslagen loopt vertraging op. Dat geeft extra spanning.  Net als het langer dan normaal wachten op een eventuele operatie.”

Opschalen

“Er worden nu minder diagnoses gesteld, omdat mensen zorg mijden. Dat doen ze natuurlijk met goede bedoelingen. Iedereen houdt rekening met het zorgstelsel. De  boodschap was de afgelopen weken dat ze even niet moesten komen. Maar nu kan het weer. Dat blijkt ook uit de oproep van de ziekenhuizen.  Mensen aarzelen nog, maar het is echt tijd om weer op te schalen.

Achterstanden wegwerken

Broenland maakt zicht met name zorgen over de middellange termijn. “Uitgestelde operaties moeten nu echt uitgevoerd worden, maar daar is geen capaciteit voor. Je moet achterstanden gaan wegwerken, naast de gewone zorgvraag, terwijl zorgpersoneel nu al overbelast is. Dat kan alleen met centrale coördinatie. Daar moeten we nu op gaan sturen. Er is geen tijd om te polderen en ziekenhuizen kunnen dit niet alleen oplossen. Het is tijd om met alle partijen scenario’s te maken en aan de slag gaan. Het gaat hierbij om alle patiëntgroepen, niet alleen om kankerpatiënten. Iedereen moet de goede zorg krijgen.”

Een oplossing zou volgens haar kunnen zijn om locaties aan te wijzen die zich alleen richten op niet-coronazorg.  En coronapatiënten verzorgen in hotels en op andere locaties, dat geeft ruimte in de ziekenhuizen. Je hebt de scheiding echt nodig. Dat kan in veel ziekenhuizen wel, maar niet overal.”

Bijkomende schade

Als mensen met klachten en kankerpatiënten langer moeten wachten, kan dat bijkomende schade veroorzaken. “Voor kanker zul je dat pas over vijf jaar zien. De medische uitkomst kan slechter worden omdat je geen tijdige diagnose hebt gehad of als je (vervolg)behandeling is uitgesteld. Daarnaast geeft het emotionele klachten om langer in onzekerheid te verkeren en het idee te hebben dat je ziekte hierdoor mogelijk verergert. Het gaat dus vooral om voorbereid te zijn op de middellange en lange termijn, want coronazorg wordt het nieuwe normaal.”

Trots

Broenland benadrukt dat ze niemand iets verwijt, maar dat ze juist groot respect heeft voor de (huis)artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. “In crisistijd hebben zij voor de korte termijn zorgvuldig ingeschat wat er kon en is ook veel zorg doorgegaan. En laten we ook de ziekenhuisbestuurders niet vergeten die creatieve oplossingen verzinnen om aan alle zorgvraag te voldoen. Dit is een crisis van ongekende omvang, iedereen doet zijn uiterste best en geeft alles. Daar mogen we in ons land heel erg trots op zijn.”

Niet wachten

Broenland raadt kankerpatiënten en mensen met klachten aan om niet meer te wachten. “Ga naar de huisarts als je klachten hebt, dat kan gewoon. En het is heel belangrijk om als  kankerpatiënt contact te houden met de behandelend arts. Artsen zijn gewoon bereikbaar. Wacht niet af. Vraag om zorg en onderneem actie. Artsen geven dat ook aan. Natuurlijk hebben ze het druk, maar alle patiënten zijn belangrijk. De oproep die ziekenhuizen nu doen om naar het ziekenhuis te komen, is goed. Patiënten kregen de eerst weken de boodschap juist niet naar het ziekenhuizen te gaan, het zal wel even duren voor het allemaal weer op gang komt.”

Daarnaast is het volgens Broenland zinvol om contact te onderhouden met kankerpatiënten-organisaties. “Die hebben contact met wetenschappelijke verenigingen. Ze weten  vaak wat er speelt per tumorsoort.”

Ervaringen delen

Ze vraagt alle kankerpatiënten hun ervaringen te delen via nkf.nl/corona. “Ervaringsdata van kankerpatiënten zijn heel belangrijk . Zo kunnen we het perspectief van patiënten inbrengen. Als je de data over patiëntervaringen naast klinische data legt, kun  je met alle partijen goede plannen maken voor optimale kankerzorg nu en in de toekomst.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.