Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

4 tips om welbevinden te stimuleren vanuit uw functiehuis

Verpleeghuizen zijn volop bezig om hun aandacht te verhogen voor het welbevinden van bewoners en de rol van familie als partner in de zorg. In combinatie met de tijdelijke normen voor personeelssamenstelling is dit voor velen aanleiding om hun functiehuis onder de loep te nemen.
Anne

GrowworkMet welke rollen en functies kan de aandacht voor welbevinden maximaal worden gestimuleerd?
GrowWork zet 4 tips uit haar praktijk op een rij:

 

1) Creëer ruimte voor de rol van gastvrouw
De rol van gastvrouw helpt te garanderen dat er gezelligheid en aandacht is voor bewoners en familie. Zij zijn belangrijke ogen, oren en handen rond het welbevinden van bewoners. Aandachtpunt is dat zij volwaardig teamlid zijn en goed worden meegenomen in de communicatie over achtergronden en wensen van bewoners en hun familie.

2) Maak aandacht voor welbevinden onderdeel van alle functies
Welbevinden omvat meer dan een aantrekkelijk activiteitenaanbod. Het gaat om het kennen van de bewoner en inspelen op wensen die zin geven aan diens leven. De opdracht om hier aandacht aan te besteden tijdens het dagelijks werk ligt bij alle functies. Hier ligt de echte uitdaging van de cultuurverandering binnen verpleeghuizen. Het is goed om dit expliciet te verwerken in functiebeschrijvingen.

3) Borg het leren rond welbevinden in rollen
Een ander belangrijk punt is het leren op het gebied van welbevinden. Hier moet een inhaalslag worden gemaakt. Veel verpleeghuizen hebben niveau 4 verpleegkundigen toegevoegd aan de teams. Om de complexere zorg te kunnen verlenen, maar vooral ook om het leren in teams te versterken. Zij brengen ‘on the job’ kennis over en coachen collega’s op de toepassing ervan in hun dagelijks gedrag. Vanuit de wens om zorg en welbevinden volledig te integreren is het een kans om het leren op welbevinden ook via de niveau 4 verpleegkundige te laten lopen.

4) Voeg extra experts op het gebied van welbevinden toe
Het is aan te bevelen om in de schil om de teams heen de inhoudelijke expertise rond welbevinden te versterken. Bijvoorbeeld door een SPH-er en/of een niveau 5 verpleegkundige. Zij werken (met betrokkenen) randvoorwaarden en methodes uit, brengen kennis en vernieuwing rond welbevinden naar binnen en ontsluiten dit naar de teams. De duurzame borging van het geleerde in het dagelijks werkgedrag kan dan vervolgens weer plaatsvinden door de coaching van het team door de niveau 4 verpleegkundige.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.