Home 2020

Laatste blogs

Juridische zaken in de zorg

Column Terecht: Wetsvoorstel Integere bedrijfsvoering zorgaanbieders

Klaas Meersma vraagt zich af of het wetsvoorstel Integere bedrijfsvoering zorgaanbieders nieuwe en strengere normen stellen voor bedrijfsvoering in de zorg dan in andere sectoren.
Tech
Berend de Vries

Citrix-file

Het woord van 2020 is nu al ‘Citrix-file’. Maandagochtend gebruikte de ANWB het om de extra drukte aan te duiden die verwacht werd doordat minder mensen thuis konden werken. Dit doordat de Citrix-omgeving van instellingen werd bedreigd en daarom was uitgezet.
Fusie en samenwerking in de zorg
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Ziekenhuis in gevarenzone: 3 scenario’s voor LangeLand

Guus Schrijvers ziet drie mogelijke scenario’s voor de besluitvorming over het LangeLand Ziekenhuis. En hij heeft een uitgesproken voorkeur voor een van de drie.
Tech

Waarom het maar niet wil opschieten met e-health

Wat is er overgebleven van de in 2014 door de overheid geformuleerde ambities om e-health prominent op de kaart te zetten? Allan Vafi, vaatchirurg en zorgondernemer en lid van VvAA, heeft antwoorden verzameld. 

Redactioneel: De paria’s van de zorg

Marktwerking, het mechanisme waar in 2006 de nieuwe Zorgverzekeringswet omheen is opgetuigd, is verworden tot de paria van de zorgbegrippen. Dat schrijft hoofdredacteur Simon Broersma in Zorgvisie magazine, dat 17 januari verschijnt. 'Slechts een enkeling wil het woord nog in de mond nemen.' 
Tech

Digitalisering vereist een lange adem

Het tijdig en volwaardig betrekken van gebruikers van nieuwe technische toepassingen kan veel organisatorische, procedurele en ergonomische problemen voorkomen. Dat schrijft John van Rooij, informatie-architect en adviseur gegevensbescherming.
Wijkverpleging

Luc Kenter: ‘Gouden tips De Blok miskennen realiteit’

Jos de Blok van Buurtzorg gaf tien ‘gouden tips’ over de toekomst van de wijkverpleging aan minister Hugo de Jonge. De tips zouden zelfs leiden tot een volumebesparing van 20 tot 30 procent. ‘De onderbouwing voor de stelling ontbreekt en die is er ook niet’, aldus Luc Kenter, bestuursvoorzitter Thebe. Hij heeft één tip voor De Blok en De Jonge: laten we eerlijk zijn. 
RVS-voorzitter Jet Bussemaker

Column Jet Bussemaker: Rauwe werkelijkheid

'Een veelheid aan actoren die werken vanuit verschillende professionele en beleidsmatige logica’s ontneemt het zicht op menselijke waardigheid', schrijft Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
data-analyse

De 10 best gelezen blogs van 2019 op Zorgvisie

De veranderende zorgsector gaf de bloggers van Zorgvisie in 2019 weer genoeg redenen om in de pen te kruipen. Het ging onder andere over de rol van bestuurders en het ministerie van VWS in een veranderende zorgsector, de nieuwe plannen omtrent de functie van regieverpleegkundige en over zzp-ers in de zorg.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Zorgvernieuwing in 2019 en 2020: minder pilot en meer regio

Guus Schrijvers gebruikt de decembermaand om te reflecteren. Hij verwacht dat in 2020 de verschuiving van pilot naar regio zich doorzet.