Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bekostiging maakt het zwaar voor regionale ziekenhuizen

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem scoorde een onvoldoende in de BDO-stresstest. Directeur Anja Blonk legt uit hoe dat komt en denkt na over een oplossing. ‘Doordat we minder patiënten hebben dan grote ziekenhuizen, hebben we minder dekking voor onze vaste kosten zoals de lasten van ons gebouw en een elektronisch patiëntdossier.’
Anja Blonk Directeur Beatrixziekenhuis Gorinchem

In de jaarlijkse stresstest ziekenhuizen onderzoekt accountants- en advieskantoor BDO hoe Nederlandse ziekenhuizen op financieel gebied presteren en hoe zij zich tot elkaar verhouden. Het Beatrixziekenhuis scoort over 2018 een 5. Een jaar eerder was dat nog een 6.

Ons ziekenhuis scoort nog steeds goed waar het gaat om de mate waarin we aan onze huidige financiële verplichtingen kunnen voldoen. In de nieuwe testmethode, die BDO dit jaar voor het eerst hanteert, weegt de mate waarin het ziekenhuis in staat is om op de lange termijn herinvesteringen te doen echter zwaarder dan voorheen. Volgens BDO moet het Beatrixziekenhuis op dat gebied werken aan verbetering.

Geen verrassing

Deze uitkomst is voor ons geen verrassing. Wij zijn ons ervan bewust dat het financieel resultaat op de lange termijn moet verbeteren en maken hier werk van. Regionale ziekenhuizen hebben het zwaar in het huidige systeem van financiering, dat stuurt op aantallen behandelingen en operaties. Doordat we minder patiënten hebben dan grote ziekenhuizen en tegelijk wel de vaste lasten van bijvoorbeeld ons gebouw en een elektronisch patiëntdossier, hebben we bij een bekostigingssystematiek die afrekent op prijs maal volume, minder dekking voor onze vaste kosten.

Terwijl juist regionale ziekenhuizen vanwege hun goede samenwerkingsrelaties met andere zorgverleners in de regio, bij uitstek in staat zijn om in partnerschap de door de overheid en zorgverzekeraars zo gewenste juiste zorg op de juiste plaats’ te bieden. Samen met onder andere huisartsen, thuiszorg en ketenpartners worden op veel plaatsen in Nederland mooie vernieuwende zorgconcepten ontwikkeld om de zorg zo passend mogelijk te maken voor de patiënt tegen aanvaardbare zorgkosten per inwoner. Het effect hiervan is dat voor deze ziekenhuizen de focus voor de zorgverlening niet productiegericht is, maar patiëntgericht. Tegelijk dragen wij samen met onze zorgpartners, bij  aan het beteugelen van de kosten van zorg per inwoner.

Koploper

Ziekenhuizen wordt jaarlijks gevraagd een schatting te maken van de verwachte zorgvraag: hoeveel longontstekingen, kunstheupen of bevallingen worden verwacht? Vervolgens onderhandelen het ziekenhuis en de verzekeraars over prijzen, hoeveelheden en andere voorwaarden. Als ziekenhuis zouden wij met de verzekeraars liever afspraken maken over de totale kosten die nodig zijn om het ziekenhuis voor de regio zo goed mogelijk draaiend te houden. Zodat we in de zorg kunnen kijken naar wat voor de patiënt het beste is en welke voorkeuren hij zelf heeft voor zijn behandeling. Is een operatie noodzakelijk? Is een andere behandeling mogelijk? Is de patiënt misschien wel net zo goed af bij de huisarts? Of is een doorverwijzing naar een topklinisch ziekenhuis nodig?

Alleen zo verlenen we de best passende zorg voor onze patiënten en houden we samen de zorgkosten beheersbaar. Landelijk is het Beatrixziekenhuis koploper in het bieden van de juiste zorg op de juiste plaats. De zorgkosten per inwoner zijn in onze regio lager dan in de rest van Nederland.

Toekomst

Door de toenemende vergrijzing zal er in de komende jaren een toename te zien zijn in de zorgvraag. Hierdoor komt de betaalbaarheid van de zorg onder druk te staan. Daarbij stijgen ook de kosten voor medicatie.

Wij vinden het dan ook belangrijk dat het ziekenhuis op deze toekomst anticipeert. Het is noodzakelijk dat ons rendement omhoog gaat en vergelijkbaar wordt met of beter wordt dan dat van andere ziekenhuizen. Het ziekenhuis is onderdeel van Rivas Zorggroep. Over de hele linie van de organisatie, dus niet alleen in het ziekenhuis, willen we de ruimte om te investeren en innoveren substantieel vergroten.

Dit wordt met een organisatie-breed programma aangepakt, vooral door slimmer en efficiënter te werken. Helaas komt in ons ziekenhuis, dat al langer stuurt op kostenefficiëntie en lagere personeelsbezetting, de bodem wel in zicht. Wij roepen hierbij dan ook verzekeraars, de overheid en andere zorgverleners op om samen met ons deze handschoen op te pakken. Want alleen samen kunnen we de zorg blijven bieden die we graag willen geven: veilig, dichtbij en op het juiste moment.

Anja Blonk, directeur Beatrixziekenhuis Gorinchem

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.