Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorgaan op de ingeslagen weg

Margot van der Starre
De Commissie inkomen medisch specialisten onder voorzitterschap van Pauline Meurs heeft met haar rapport Beleidsopties voor de inkomens van medisch specialisten waardevol werk afgeleverd.
Doorgaan op de ingeslagen weg

De commissie heeft onderzoek gedaan naar de inkomenspositie van medisch specialisten en komt tot een aantal conclusies. De belangrijkste is dat de overheid niet direct moet ingrijpen in de salarissen van vrijgevestigde medisch specialisten. Zij verdienen weliswaar nog steeds meer dan hun collega’s elders in Europa en hun collega’s in loondienst, maar de afgelopen jaren zijn wel belangrijke stappen gezet om hierin verandering te brengen. De inkomens van de vrijgevestigde medisch specialisten in ons land dalen al richting Europees niveau: van 259.131 euro in 2009 naar 211.451 euro nu. Ook zijn de inkomensverschillen tussen de verschillende medisch-specialistische disciplines drastisch verkleind.

Beheersing specialistenbudget

Deze ontwikkeling is in lijn met het beleid van NVZ vereniging van ziekenhuizen, waarin de beheersing van het specialistenbudget en de ontwikkeling naar integrale tarieven centraal staan. Dit beheersmodel heeft bewezen een effectieve methode te zijn om de beloning van medisch specialisten tot verantwoorde proporties terug te brengen. De focus is verlegd van productie naar kwaliteit van zorgverlening. Het is een enorm compliment voor alle betrokkenen dat dit is gelukt, naar het zich laat aanzien zonder de wachtlijsten te laten terugkeren.

In dit verband is ook een compliment aan de medisch specialisten op zijn plaats, want die hebben hun verantwoordelijkheid genomen. De commissie-Meurs ondersteunt deze ontwikkeling met de aanbeveling op dit moment af te zien van grote ingrepen in de inkomenspositie van vrijgevestigde medisch specialisten. Dat lijkt me terecht. De specialisten maken hun belofte zelf al waar.

In loondienst

De vraag is natuurlijk gerechtvaardigd hoe we dan nu wél verder moeten met dit onderwerp. Het is gemakkelijk om te roepen dat de overheid alle specialisten in loondienst moet laten treden. Dat is een dogmatische oplossing die geen recht doet aan de hierboven vermelde ontwikkeling. De kernvraag is niet hoe we alle medisch specialisten in loondienst krijgen, maar hoe we hen kunnen motiveren om tot meer onderlinge en multidisciplinaire samenwerkingsverbanden te komen. Samenwerking is namelijk de belangrijkste stap in het proces van kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing in medisch-specialistische zorg. De ontwikkeling van die samenwerking kan ongeacht de rechtsvorm van de medisch specialist tot stand komen.

Wat de overheid wel kan doen, is de keuze van de medisch specialisten faciliteren als zij vrijwillig kiezen voor een loondienstverband. Die keuze wordt nu bijvoorbeeld gehinderd door het bestaande goodwillsysteem.

Maar afgezien hiervan moet de boodschap toch vooral zijn dat we op de goede weg zijn met de ontwikkeling van het inkomensniveau van vrijgevestigde medisch specialisten. Deze ontwikkeling doorkruisen door op dit moment in het proces met dwingende maatregelen vanuit politiek Den Haag te komen, zou alleen maar contraproductief zijn. We hebben de goede lijn immers te pakken.

Margot van der Starre,

directeur NVZ vereniging van ziekenhuizen

Lees meer:

Weblogs van Margot van der Starre

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.