Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geen vangnet

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorgverzekeraars zijn een beetje jaloers. Ziekenhuizen krijgen een vangnet om de risico’s van de overgang naar een nieuw bekostigingssysteem te dempen, de verzekeraars niet. Die willen dat ook, omdat ook voor hen de risico’s behoorlijk toenemen.
Geen vangnet

Het ziekenhuisakkoord van begin juli belooft wel verzachtende maatregelen als een verzekeraar in de problemen komt. Maar deze moeten nog nader worden uitgewerkt. In een interview met Zorgvisie zegt minister Edith Schippers van VWS dat verzekeraars niet hoeven te rekenen op een soortgelijke overgangsregeling. “De essentie van de maatregelen is juist dat we voor verzekeraars de vangnetten geleidelijk weghalen.

Faillissement

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat een verzekeraar failliet gaat door de systeemwijziging, terwijl hij zijn werk goed doet. Stel dat enkele ziekenhuizen een enorme klap krijgen vanwege de systeemwijziging en dat werkt door bij een verzekeraar. Dan kijken we daar in alle redelijkheid naar.” Maar daar houdt het dan ook mee op. Schippers vindt dat verzekeraars eindelijk de rol moeten gaan spelen die hen is toebedeeld in het zorgstelsel. Ze moeten zuinig met premiegeld omgaan en alleen zinnige zorg inkopen. Ze moeten de onnodige zorg, de verspilling en de ondoelmatigheid in het systeem terugdringen. Het onderzoek van Vektis toont aan dat er veel onverklaarbare praktijkvariatie is en dat er dus een wereld te winnen valt voor verzekeraars.

Selectieve zorginkoop

Dat verzekeraars tot nu toe onvoldoende inzetten op selectieve zorginkoop komt deels doordat dit onvoldoende rendeert. Met het systeem van ex-post risicoverevening delen verzekeraars achteraf winst en verlies met elkaar. Het prikkelt niet als je buurman gratis meelift op jouw inspanningen. Afschaffen van de ex-post risicoverevening lijkt dus logisch.

Nauwelijks concurreren

Daar komt bij dat verzekeraars momenteel nauwelijks met elkaar concurreren, zo blijkt uit de recente marktscan van de NZa. De nieuwe risico’s stimuleren zorgverzekeraars om hun rol als zorginkoper waar te maken. Kunnen we eindelijk zien of het systeem werkt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Weblog Bart Kiers

Overige weblogs

2 REACTIES

 1. Probleem is natuurlijk dat de verzekeraars verplicht zijn iedereen te accepteren tegen een gemaximeerde premie. De overheid bepaalt het totaal budget en de rekenpremie. Afschaffing van de ex poste vereveningen is dan vragen om een ramp. In de USA weten ze daar alles van. De vraag is of dit wel mag van de EU/CBb.
  Of er geen vangnet komt voor de verzekeraars is maar de vraag. Het Akkoord op Hoofdlijnen voorziet in het recht voor verzekeraars om overschrijdingen van het budget te verhalen op de onderliggende zorgaanbieders.
  Is dat geen vangnet?
  ZN ziet de bui al aankomen en stelt het budget op nul. Geen groei in 2012. De overschrijdingen laten zich uittekenen. Zorgverzekeraars kunnen in 2013 een nacalculatie tegemoet zien.
  Met 8 miljard euro aan niet uitgegeven verplicht afgedragen zorgpremies op de plank kunnen de verzekeraars een tijdelijke dip wel dragen is de gedachte bij de Minister.
  De Minister doet een gokje, alleen over de ruggen van de inwoners van dit land.

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.