Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede zorg begint bij de werkgever

Sociale zekerheid is complex en verandert voortdurend. Regelmatig worden nieuwe wetten van kracht of wetten gewijzigd. Soms gebeurt dat in een keer, soms stap voor stap. De wetten hebben op iedere branche een ander effect. In cao-besprekingen worden daarom branchespecifieke afspraken gemaakt. Zo ook in de zorg. Ik merk dat up-to-date blijven als werkgever daardoor een behoorlijke uitdaging is.
Anja van Kampen
Anja van Kampen - Foto: Loyalis

Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Wet werk en zekerheid gefaseerd ingevoerd. De laatste wijzigingen treden op 1 januari 2016 in werking. Voor de zorgsector heeft de wet verschillende gevolgen. Zo wordt in de zorg veel met een flexibele schil gewerkt. De Wet werk en zekerheid beperkt de mogelijkheden daarin. Ook heeft de wet gevolgen voor het ontslagrecht en voor de hoogte en de duur van de WW-uitkering. Allemaal zaken waar u als werkgever rekening mee moet houden.

Kennis nodig voor goed beleid

Een goed en actueel beleid is naar mijn mening voor u en uw werknemers ontzettend belangrijk. Door op tijd actie te ondernemen en de werknemer goed te begeleiden bij ziekte of arbeidsongeschiktheid beperkt u de kosten zo veel mogelijk. Doet u dit niet, dan loopt u bovendien het risico een loonsanctie opgelegd te krijgen. Daar schrikken werkgevers nog wel eens van. Daarnaast bespaart u tijd en verkleint u de kans op juridische afwikkeling van zaken. Voor de werknemers versnelt een goede begeleiding het herstel en vergroot het de kans op re-integratie.

Up-to-date blijven lastig

In de praktijk ervaar ik dat een goed beleid alleen kan worden gevoerd als beleidsmakers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. En dat is door de vele wijzigingen in wettelijke-, bovenwettelijke-, en cao-regelingen juist zo lastig. Daarnaast is kennis nodig om individuele cases op de juiste manier te beoordelen. In welke situatie dient u een ontslag bijvoorbeeld in bij het UWV en wanneer bij de kantonrechter? En hoe adviseert u de werknemer het beste wanneer de arbeidsrelatie eindigt? Wij helpen u graag bij dat soort vragen.

Goed werkgeverschap

Ook voor werknemers die niet ziek of arbeidsongeschikt zijn, is het van belang te weten wat er voor hen geregeld is. Ik ben van mening dat dit een belangrijk onderdeel is van goed werkgeverschap. Zo zorgt u goed voor uw werknemers, en zij op hun beurt voor de patiënten. De beste zorg, daar gaat het uiteindelijk om.

Meer info over de sociale zekerheidswijzer vindt u op de site van Loyalis


Anja van Kampen, adviseur sociale zekerheid bij Loyalis

 

Deze rubriek wordt geschreven door een partner van Zorgvisie en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.