Kankerpatiënt in Nederland in goede handen

Het handelen van artsen ligt – terecht – onder het vergrootglas. Het gaat immers om de gezondheid van mensen. Zo werd onlangs het 'nieuws' dat kankerpatiënten naar het buitenland uitwijken, breed in de landelijke media uitgemeten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kankerpatiënt in Nederland in goede handen

Een paar artsen uit België en Duitsland zeiden dat medisch specialisten in Nederland zich ‘blindstaren op protocollen’ en ‘star en bureaucratisch werken’. Dus gaat de patiënt de grens over. Maar wat is de onderbouwing van die stevige beweringen? Eerst de cijfers: 164 Nederlanders hebben zich in een jaar tijd in Gent gemeld en 130 zijn er daadwerkelijk behandeld. Om dat getal in perspectief te plaatsen: in Nederland worden jaarlijks 100.000 nieuwe kankerpatiënten behandeld, van wie 40.000 patiënten in de laatste levensfase.

Kankerzorg is maatwerk

Dan de bewering dat de Nederlandse oncologisch specialisten zich blind staren op richtlijnen. Kankerzorg vereist bij

2
49

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Eens met bovenstaande. Artikel is mooi geschreven, maar zeer zelfgenoegzaam. Tollenaar is natuurlijk ook geen objectieve afzender. Dat ben ik als kankerpatiënt natuurlijk ook niet, maar een reactie vanuit de modder is wel eens goed voor het realiteitsbesef. Ik heb de ervaring dat de kankerzorg is ‘geoverprotocoliseerd’. De protocollen en statistieken vlogen me als argumenten om de oren. Kijken wat er wel mogelijk is, in overleg met de patiënt, zonder bevoogding of paternalisme, doet (mondige) patiënten naar het buitenland vluchten. En inderdaad, het aantal patiënten dat naar het buitenland gaat is relatief klein. Tollenaar realiseert zich waarschijnlijk niet dat dit vermoedelijk komt omdat de patiënt de zorg dan zelf moet betalen. Veel zorgverzekeraars contracteren buitenlandse ziekenhuizen en behandelingen niet. En specialisten in Nederland neigen er natuurlijk niet naar om patiënten te adviseren naar het buitenland te gaan. Ik geef Tollenaar gelijk in de hoge zorgstandaard die we in Nederland hebben, maar laat niet onverlet dat zijn verhaal mij te generalistisch positief overkomt.

  2. Lees alle reacties
  3. Een hartverwarmend artikel van prof.Tollenaar. En waarschijnlijk meent hij ook wat hij schrijft en is dit ook de gebruikelijke gang van zaken in Leiden. Ik vind wel dat hij dan ook alleen voor Leiden moet spreken. De wijze van werken en de wijze waarop met de patiënt wordt omgegaan, herken ik, als kankerpatiënt, in het geheel niet zoals in de Amsterdamse academische gezondheidszorg met mij is omgegaan. Geukkig kon ik terecht bij een ander centrum in Nederland, waar men mij wel serieus nam, bereid was te luisteren en waar ik niet als een nummer werd afgedaan. Ik hoop van harte dat de Kankerzorg in Nederland eruit komt te zien zoals prof.Tollenaar beschrijft. Maar dat betekent dat er nog heel wat gesleuteld moet worden aan de kwaliteit en de attitude van de beroepsbeoefenaren.
    Wellicht zou het een mooie start zijn als de ziekenhuizen allemaal hun score op de SONCOS normen publiceren. Dan krijgt de patiënt enig beeld welke kwaliteit het ziekenhuis, waar hij/zij in behandeling is, biedt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.