Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Mag het licht aan?

Gert Westert
Wij kunnen weten en publiek maken hoe groot de verschillen in kwaliteit, zorggebruik en kosten van zorg in Nederland zijn, maar we lijken het niet te willen.
Mag het licht aan?

Onlangs werd aan The Dartmouth Institute

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    4 REACTIES

    1. @WimSchellekens: eens met ‘Transparantie over praktijkvariatie is een sterke externe prikkel’. Mag ik dan concluderen dat we er in NL vanuit gaan dat elk ziekenhuis (academisch, stz of streek) intern de praktijkvariatie bespreekt? En dan als volgt:
      – structurele (week / maand) terugkoppeling van productiedata door het ziekenhuis in een goed hanteerbare vorm naar een specialisme
      – artsen vergelijken onderling, bespreken en LEREN! Ik zie nl. enkel de term ‘verantwoording’ terwijl het stimuleren van onderlinge ontwikkeling tussen artsen aantoonbaar leidt tot ‘meer kwaliteit tegen lagere kosten’ – bulls eye!
      We praten er over, vinden het belangrijk, maar doen vervolgens alsof het heel ingewikkeld is… waarom? Prisoner’s Dilemma? Wie moet eerst bewegen?
      En wat vinden we dan van ziekenhuizen die artsen deze data niet kunnen of willen verstrekken?

    2. Lees alle reacties
    3. Dashboards, Benchmarks en talloze exercities falen steeds omdat de data van ziekenhuizen uit te veel verschillende bronnen aangeleverd worden. In mijn vak van de ziekenhuisfarmacie (per slot van rekening allemaal analisten) bleek het al lastig zo niet onmogelijk te zijn om de data te vergelijken met als gevolg nauwelijks kakelheldere conclusies en verbeteracties. Mijn conclusie uit die barrière was ook helder: ophouden met het gebruik van verschillende (commerciële) computersystemen in Nederland, die de data allemaal anders congregeren. Bekend is uitspraak van artsen die geconfronteerd worden met cijfers: ‘Wrong Data’ riepen ze dan en verder gebeurde er niets. Ik vind het allemaal weinig verheffend en geen feestje waard. We weten het allemaal, maar het is toch prima zo ! Variation is a Must, kennelijk.

    4. Misschien ligt het probleem bij het feit dat hier in Nederland ongeevenaard veel macht is toegekend aan 4 niet of nauwelijks concurrerende zorgverzekeraarsconcerns? Zorgaanbieders zijn hun eigen voortbestaan niet zeker, waarom jezelf nog kwetsbaarder maken in de prijsonderhandelingen met die verzekeraars? Niet voor niets proberen de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen een eigen verzekeringspolis in de markt te zetten SAZ zorg dichtbij.

    5. Terecht blog van prof. Gert Westert!
      Data zijn van de premiebetalende burger en van de zorgontvangende patiënt en van niemand anders!
      Pas op:
      -Vrijwillige transparantie versterkt vertrouwen.
      -Afgedwongen transparantie ondermijnt vertrouwen.
      Praktijkvariatie is een sterk werkende stimulans om naar het eigen (medisch) handelen te kijken en te komen tot aansprekende verbeteringen voor de patiënt (tegengaan van overgebruik en van ondergebruik van zorg).
      Transparantie over praktijkvariatie is een sterke externe prikkel hiervoor.
      Berwick: ‘Let’s turn on the light’.
      ‘IMAGINE’ what we can accomplish tigether’ (STZ-ziekenhuizen)
      Wim Schellekens

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.