Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa worstelt met marktwerking

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zorginstellingen moeten rekening houden met faillissementen. Dat kondigde Frank de Grave aan bij zijn aantreden als voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit.
NZa worstelt met marktwerking

Faillissement

“De Zorgautoriteit moet straks de werking van de markt bevorderen en zorgen dat er een nette wedstrijd wordt gespeeld. Daarbij past het niet om instellingen die slecht functioneren kunstmatig overeind te houden. Dat betekent dat het mogelijk moet zijn dat partijen failliet gaan.” Afgelopen najaar vielen er twee slachtoffers in de thuiszorg. Twee kleine thuiszorginstellingen in Limburg klopten tevergeefs aan bij de NZa voor hulp. Afgelopen week was het de beurt aan Roads, een Noord-Hollandse ggz-instelling.

Amsterdam thuiszorg

Toch lijkt het erop dat de zorgwaakhond alleen stoer doet tegenover de kleintjes. Voor grote zorginstellingen gelden andere maatstaven, blijkt uit de gang van zaken rond het dreigende faillissement van Amsterdam Thuiszorg. Als duizenden cliënten verstoken dreigen te blijven van zorg en duizenden werknemers op straat komen te staan, ligt het kennelijk anders. Vorig jaar had de NZa al mondeling ingestemd met een steunaanvraag. De Osira Zorggroep gooide echter roet in het eten. De instelling deed beklag bij de NZa dat het niet eerlijk zou zijn om een marktpartij te bevoordelen boven de ander. Het niet doorgaan van de NZa-steun was een lelijke streep door de rekening van de overnemende partijen Cordaan, Evean Groep en Zonnehuis Amstelland. Die dreigden zich daarop terug te trekken.

Creatief boekhouden

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een oplossing. Ook het ministerie van VWS is daar nauw bij betrokken, want een faillissement zou koren op de molen zijn van de oppositie. Daar zit het kabinet niet op te wachten. Mocht het toch zo ver komen, dan zal dat stevig geregisseerd worden om de continuïteit van zorg te garanderen. Maar waarschijnlijker is dat de rekenmeesters bij de NZa een paar miljoen uit de hoed toveren met creatief boekhouden. Misschien ontdekken ze dat de Amsterdamse thuiszorginstelling bij eerdere goedgekeurde steunaanvragen bij nader inzien niet genoeg geld heeft gekregen. Officieel is dat geen nieuwe staatssteun.

Lees ook:

Wmo lokt eerste faillissement uit in thuiszorg

Ggz-instelling Roads vraagt faillissement aan

Overname Amsterdam thuiszorg in gevaar

ontslagen thuiszorg schaden zorgsector

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.