Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Paringsdans

De jaarlijkse paringsdans tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder is weer begonnen, schrijft medisch directeur en gynaecoloog bij Nij Barrahûs Harold Mous. En dit allemaal in een zogenaamde gereguleerde ‘vrije’ markt. De doelen zijn gesteld: patiënt centraal, zorg op de juiste plaats en zinnige zorg. En het moet innovatief zijn tegen een eerlijke prijs. Ook de (peperdure) reclames zijn weer op alle media te zien. En de boodschap is overal hetzelfde: wij zorgen voor u en geven u de beste zorg, uiteraard zinvol en op de juiste plek. In het IZA zijn afspraken gemaakt over minder ingewikkelde contractering tussen verzekeraar en aanbieder.
Harold Mous

Als medisch directeur van een zbc, in loondienst en geen aandeelhouder, praat ik met zorgverzekeraars over het afsluiten van een contract. Wij willen zorg op maat leveren tegen een eerlijke prijs en zien al jaren dat mensen steeds meer bij ons aankloppen voor deze zorg. Er is een gestage toename van het aantal patiënten tegen een eerlijk tarief, waarbij wij volgens de nationale en internationale richtlijnen werken. Waar komt die groei vandaan en waar komen de patiënten vandaan?

Zorgverzekeraars erkennen dat zbc’s een belangrijke rol hebben in het Nederlandse zorglandschap. Er wordt dan wel een korting op het tarief bedongen, want zbc’s zijn tenslotte efficiënter, hebben minder gebouwen en minder overheadkosten. Helemaal waar, dus daar valt over te praten. Dat betekent dus meer volume voor een vergelijkbare prijs. Maar kan het volume (en daarmee het budgetplafond) dan ook wat omhoog, immers zorg op de juiste plek tegen een lager tarief? Neen, er is een afspraak in het IZA over maximaal 1 procent groei, dus dat kan niet. Is het dan niet de bedoeling dat er een deel van het budget verplaatst wordt? Neen, want dan moeten we eerst kijken waar de patiënten vandaan komen en dat kan niet, want we weten niet hoe de verrekening 2019-2021 is en dat beeld wordt ook door covid verstoord. Even voor de duidelijkheid, ik praat op jaarbasis over een bedrag van 200.000 tot 400.000 euro per zorgverzekeraar. Dus dat zou in onze regio een verschuiving van gemiddeld 50.000 euro per ziekenhuis zijn.

Dus de rol die zorgverzekeraars krijgen, namelijk de beste zorg op de juiste plaats tegen een zo scherp mogelijk tarief, eventueel met verplaatsing van een deel van het budget, wordt niet ingevuld.

En waar is de patiënt? Die krijgt geen rol in deze dans, die moet afwachten wat er gebeurt. Want overstappen kan niet, want dan krijgt de patiënt halverwege het jaar te maken met het budgetplafond van de verzekering waar hij/zij naar toe overgestapt is. En vrije keuze wordt steeds meer ingeperkt, want de vergoeding voor een ongecontracteerde partij wordt steeds meer beperkt. Dit gaat overigens niet in overleg, maar is een eenzijdige actie vanuit de verzekeraars.

Het liefst laat men alles bij het oude. Dat hiermee de keuze van patiënten en innovatie wordt beperkt, is niet van belang.

Harold Mous, medisch directeur en gynaecoloog Nij Barrahûs

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.