Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sinterklaas bestaat niet

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Wie betaalt de zorg? Dat zullen we toch echt zelf moeten doen. Sinterklaas bestaat niet. De discussie over de stijgende zorgkosten heeft een nieuwe dimensie gekregen nu de Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn gegaan met het bevriezen van het eigen risico. Het voorstel van de oppositie om de voorziene premiestijging te financieren uit de algemene middelen heeft het niet gehaald. Wie van een afstand naar de discussie kijkt, ziet dat een groot deel van de samenleving nog steeds de illusie heeft dat de zorg gratis is. De kloof met de werkelijkheid is nog nooit zo groot geweest.
Eric660

Uit de meerjarenramingen van VWS en Financiën blijkt dat de totale zorguitgaven de komende vier jaar kunnen oplopen tot ongeveer 100 miljard euro.  Dit is voor een belangrijk deel een gevolg van de vergrijzing en de stijgende loonkosten. Vooral in de ouderenzorg lopen de uitgaven snel op. De enige factor die de zorguitgaven daar kan dempen, is de beschikbaarheid van personeel.

DSW

De premieaankondiging van DSW is niet de opmaat naar een jarenlange afvlakking van de zorguitgaven. DSW kan zijn ziektekostenpremie miniem verlagen doordat vorig jaar de premie flink is verhoogd en doordat wordt bijgepast uit de reserves. Het is niet waarschijnlijk dat de andere zorgverzekeraars deze lijn gaan volgen. En al helemaal niet in 2019 en 2020.

Geen gevolgen

Wie de groei van de zorguitgaven wil opvangen, kan twee dingen doen: de uitgaven dempen waar dat kan en op zoek gaan naar extra financiering. De kans is groot dat de komende jaren gezocht wordt naar oplossingen die optisch gezien geen pijn doen: verschraling van het vergoedingenpakket, uitbreiding van de aanvullende verzekeringen, een hogere inkomensafhankelijke premie in de WLZ en de ZVW, verhogen van de inkomensgrenzen waarover premie wordt geheven, verhoging van de werkgeversbijdragen of toch financiering via de algemene middelen. Er zijn genoeg manieren om net te doen alsof extra zorguitgaven geen gevolgen hebben voor de portemonnee terwijl we ondertussen wel beter weten.

Zorgmijders

Ondertussen kan het geen kwaad om af te rekenen met hardnekkige beelden.  In het debat over de hoogte van het eigen risico wordt vaak geschermd met het argument dat dit nu zo hoog is dat mensen zorg gaan mijden. Vlak voor de verkiezingen presenteerden de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en apothekersorganisatie KNMP een onderzoek waarin huisartsen signaleren dat het aantal zorgmijders toeneemt. Maar de Patiëntenfederatie constateerde tegelijk dat dit niet vaak voorkomt. Ook bestuursvoorzitter Chris Oomen gebruikte het argument van de wanbetalers. Dat steeds meer mensen de ziektekostenpremie niet kunnen betalen, is in ieder geval niet waar. Deze week meldde Zorgverzekeringslijn.nl op basis van CBS-cijfers dat het aantal wanbetalers al twee jaar daalt. Toch nog een lichtpuntje.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.