Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veertig procent meer wijkverpleegkundigen nodig in 2030

Gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Guus Schrijvers is actief in de gezondheidszorg. Hij is auteur van het boek Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel (ondertitel: Voor hetzelfde geld een betere gezondheidszorg). Schrijvers geeft lezingen en workshops en is lid van enkele stuurgroepen en commissies.
In 2018 telde Nederland 3,2 miljoen 65-plussers. Dat zullen er 4,3 miljoen zijn in 2030. Dat is een flinke toename: de naoorlogse geboortegolf stroomt in de komende tien jaar de ouderenzorg in. Dit alles betekent dat in 2030 40 procent meer wijkverpleegkundigen nodig zijn dan in 2018.
emeritus hoogleraar Guus Schrijvers over betaalbare acute zorg

Door data van het CBS, de NZA, het Zorginstituut Nederland, de GGD Utrecht, het RIVM en de Gemeente Utrecht te combineren kom ik tot dit percentage. De grote behoefte aan wijkverpleegkundigen in 2030 presenteerde ik op 29 januari tijdens een voordracht bij de Adviescommissie Ouderenbeleid van de gemeente Utrecht aan de hand van mijn powerpointpresentatie Ontwikkelingen in wonen en zorg van ouderen in de gemeente Utrecht 2010-2030. Daarin staan meer grote cijfers.

21.000 meer intramurale plaatsen

In 2018 woonde 3,8 procent van de 65-plussers in een verpleeg- of verzorgingshuis. Gelet op het toenemende aantal 65-plussers betekent dit dat in 2030 maar liefst 21.000 extra plaatsen in verzorgings- of verpleeghuizen nodig zijn. Ondanks het beleid gericht op zo lang mogelijk thuis wonen.

Wachtlijsten voor intramurale opname

Op 1 december 2019 stonden 16.711 personen op een wachtlijst voor opname in een verzorgingshuis of verpleeghuis. De wachtenden ontvingen wel enige thuiszorg. Op 1 januari bedroeg hun aantal 12.776. Het aantal van 16.711 vormt 13 procent van de totale capaciteit aan intramurale plaatsen voor ouderenzorg in Nederland. Onder dit aantal vallen 9200 wachtenden met dementie en 5317 wachtenden met ernstige somatische aandoeningen. De gemiddelde wachttijd bedroeg op 1 december 2019 vijf maanden en zes dagen.

Toename overige zorg

Van de verzekerden in Nederland is 19 procent ouder dan 65 jaar. In de Zorgverzekeringswet kwam 48 procent van de bestedingen in 2016 voor rekening van ouderen. Voor de bestedingen van de Wet langdurige zorg is dit percentage 58 procent. Vrijwel alle ouderen maken gebruik van huisartsenzorg en farmaceutische zorg, en meer dan 60 procent gebruikt medisch specialistische zorg.

Woningbehoefte Utrechtse ouderen

De helft van de 65-plussers in Utrecht (52 procent) wil graag wonen in een specifieke woning: traploos bereikbaar, met een alarmknop in geval van nood en met huis-, slaap- en badkamer gelijkvloers. De ouderwetse aanleunwoningen zijn populair in Utrecht: 69 procent van de ouderen zou daar graag wonen.

Betekenis voor het beleid

Tijdens en na mijn inleiding ontstond een debat onder de vijftig aanwezige gemeenteraadsleden, leden van ouderenbonden, medewerkers van genoemde Adviescommissie Ouderenbeleid en andere aanwezigen. Nieuw voor mij waren de volgende punten die daarin naar voren kwamen:

  • Er bestaat grote bereidheid om te verhuizen uit een te grote koop- of huurwoning naar een kleinere, specifieke bejaardenwoning.
  • Er is veel kritiek op de gemeente Utrecht die te weinig woningen bouwt, verbouwt of verhuurt aan 75-plussers.
  • Het imago van verpleeghuizen verbetert sinds begin 2019. Men wil er weer wonen sinds de regering een financiële impuls voor kwaliteitsverbetering heeft gegeven. Wellicht heeft dit ertoe geleid dat de wachtlijst over 2019 zo is toegenomen.

Mijn suggestie aan de gemeente Utrecht, Zorgkantoor Utrecht en Zorgverzekeraar Zilveren Kruis om een samenhangende beleidsnota voor de periode 2020 – 2030 uit te brengen over wonen en zorg van 75-plussers kreeg veel bijval.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.