Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorgverzekeraars maken geen patiënten beter

Karen Gerbrands
Maar zorgverzekeraars drukken wel 1,3 miljard achterover van de premiebetaler, houden onnodig hoge buffers aan, houden zich niet aan de Balkenende norm en zetten zorgaanbieders onder druk.
Zorgverzekeraars maken geen patiënten beter

 

Verder bepalen ze naar welke arts je moet gaan en welke medicijnen je moet slikken want anders vergoeden ze de kosten niet! Ooit gehoord van een autoverzekeraar die gaat bepalen in welke auto je moet rijden? Ooit gehoord van een inboedelverzekeraar die bepaalt op welke bank je moet zitten? Het wordt tijd dat we gaan nadenken over de toegevo
egde waarde van zorgverzekeraars.

Transparantie

Uit niets blijkt dat de belofte van Hoogervorst uitkomt. Er is in ons zorgstelsel geen concurrentie op kwaliteit, er is geen keuzevrijheid en er is geen transparantie waardoor we zorgaanbieders onderling kunnen vergelijken. De kosten dalen niet en de volumekrimp die we nu zien komt omdat er minder zorgconsumptie is. We weten nog niet eens of dit positief of negatief uitpakt omdat we niet weten waar het door komt. Zijn het zorgmijders vanwege de kosten, zorgmijders omdat ze zich niet ziek willen melden bij hun baas of zijn het zorgmijders omdat ze eigenlijk toch niet zo ziek waren? De minister wil ons het laatste laten geloven, maar gezien het stijgend aantal wanbetalers denk ik dat de kosten de belangrijkste factor zijn. Ons zorgstelsel is te duur en biedt steeds minder zorg. Laten we intussen nog meer ziekenhuizen failliet gaan of verklaren we ons zorgstelsel failliet? Als we nu eens de kant opgaan van een zorgmarkt met alleen een vraag- en aanbodkant, dus een 2 partijenstelsel in plaats van de huidige 3, zoals we bij andere markten zien. Kan dat werken? Ik geef alvast een voorzet.

Uitkomstindicatoren

Geef de regie over de zorg terug aan de zorgaanbieders. Innovatie, kwaliteitsverbetering en vernieuwing komt altijd van de aanbod kant, daartoe gestimuleerd door de consument/patiënt. Geef de zorgaanbieders zorgplicht en budgetverantwoordelijkheid over een zorgaanbod dat moet bestaan uit geïntegreerde zorgproducten, niet uit afzonderlijke scans of onderzoeken. De prijs van het zorgproduct wordt gebaseerd op uitkomstindicatoren zoals het percentage wondinfecties of de verbeterde loopafstand na een knie-operatie. Deze prijzen zijn transparant en onderling vergelijkbaar. Het Kwaliteitsinstituut gaat zorgen voor deze noodzakelijke onafhankelijke en landelijk vastgestelde uitkomstindicatoren die begrijpelijk en publiek toegankelijk zijn.

Geen zorginkoop meer

Z
orgverzekeraars bemoeien zich verder niet met de zorg maar fungeren gewoon als schadeverzekeraars of spaarverzekeraars. Ze hoeven niet meer na te denken over zorginkoop, ze leveren immers geen zorg ‘in natura’ meer. Het hele ingewikkelde proces van zorginkoop kan daardoor worden afgeschaft. Met uitsluitend restitutiepolissen kiest de patiënt zelf op basis van prijs/kwaliteit zijn zorgaanbieder, controleert de patiënt zelf de rekening en stuurt deze door naar de zorgverzekeraar. Ook de hoogte van het eigen risico bepaalt de patiënt zelf, net als bij een autoverzekering. De toegevoegde waarde van de zorgverzekeraar wordt bepaald door de service omtrent de financiële afhandeling, meer niet. Interessant is in dit kader het initiatief Ixorg van de NMT. Als patiënt bouw je met je premie een spaarpot op waaruit je de tandartskosten betaalt. Het mooie hiervan is dat de niet gebruikte premie van de patiënt blijft en niet in de vorm van winst de zakken van de zorgverzekeraar vult.

 


Karen Gerbrands, Verpleegkundige en oud-Kamerlid PVV

Lid externe evaluatiecommissie RVZ/CEG

 

 

5 REACTIES

  1. ”Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze failliet te laten gaan. Zij genieten, net als sommige banken, impliciete staatssteun. Dat stelt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.
    ,,Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg, heeft nu een derde van de markt. Stel dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail”, aldus Oomen.”
    http://www.welingelichtekringen.nl/economie/239720/ook-zorgverzekeraars-too-big-to-fail.html
    Klaar voor overname door de overheid ,en dan meteen maar weer structuur van ziekenfondsen herstellen en te hoog betaalde managers eruit.
    Zijn we weer terug bij af ,maar alles beter dan dit.
    ”Volgens de bestuursvoorzitter jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. ,,In de beloningscode krijg je als bestuurder van een grote verzekeraar meer betaald. Dat is belachelijk.’ ”

  2. Lees alle reacties
  3. Karen, 100% mee eens! Dit systeem zorgt voor steeds meer perverse prikkels, we draaien steeds verder vast en de kosten blijven stijgen – aan alle kanten! Maar wat nu dan te doen met deze constatering? Het stelsel is begonnen / verzonnen door de overheid / een minister. Daar moet dus ook de omslag beginnen, anders wordt het roeien tegen de stroom in. Wie gaat het ‘Den Haag’ vertellen??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.