Masterclass Toezichthouders in de zorg van nu

Governance, complexiteit en leiderschap voor de zorg van nu

De eerstvolgende editie van de masterclass Toezichthouders in de zorg van nu vindt plaats op 17, 18 mei en 7 juni 2021. Bekijk het programma.

Zor 0372 Header Toezichthouders 700x350 1

Voor toezichthouders in de zorg is er een nieuw tijdperk aangebroken. De focus van bestuurders richt zich steeds meer op governance, complexiteit en leiderschap.

Toezichthouden in de zorg
Er worden steeds hogere eisen aan toezichthouders van zorginstellingen gesteld. Complexe veranderingen in het zorglandschap vragen om andere competenties en vaardigheden. In combinatie met een toenemende juridisering leidt dit tot een kwetsbare rol van de toezichthouder en wellicht tot reputatieschade en aansprakelijkheid.

Gerenommeerde leiders
Als toezichthouder en bestuurder wordt u steeds vaker met complexe ethische vraagstukken geconfronteerd. Tijdens de masterclass Toezichthouders in de zorg van nu nemen gerenommeerde leiders u mee in de aanpak van deze lastige opgaves. Aan de hand van actuele praktijkvoorbeelden en veel aansprekende cases doet u belangrijke kennis en vaardigheden op. De docenten nemen u mee in governance, de rol van toezichthouders en bestuurders, strategie, leiderschap, ethiek en compliance.

Inhoudelijk programma
Het programma biedt een uitstekende verhouding tussen theorie, praktijk en het ontwikkelen van persoonlijke competenties. In compacte setting werkt u onder intensieve begeleiding van onze docenten aan uw persoonlijke doelstellingen, eigen vraagstuk en ontwikkelt u een eigen visie op toezichthouden. U ontmoet collega toezichthouders en behandelt actuele casuïstiek en governance-vraagstukken.

Verdiep uzelf tijdens deze masterclass in:

 • Samenspel tussen toezichthouder en bestuurder
 • Huidige Governance Code zorg
 • Praktisch handvatten en actuele casuïstiek
 • Strategie en risicobeheersing
 • Leiderschap in de zorg
 • Essentie van toezichthouden
 • Persoonlijke competenties op gebied van ethiek en compliance

 

Programma | Toezichthouders in de zorg

De masterclass Toezichthouders in de zorg vindt plaats op 23 & 24 november en 8 december 2020.

Dag 1 | Maandag 23 november 2020

Ochtend

 • Welkom
 • Kennismaking
 • Aandacht voor persoonlijke leerdoelen

Ochtend

Als toezicht de aandacht vaker vestigt op collectiviteit, moraal en ethiek in plaats van op bureaucratische regels is de kans groter dat een organisatie zelfreinigend vermogen inzet als er dingen uit de rails dreigen te lopen. Dat is goedkoper én effectiever, met als bonus dat het ook motiverender is voor het personeel. Simpel is dat uiteraard niet, maar waar een wil is, is een weg.

Ochtend
Lunchpauze
Middag
Lees meer Sluiten
Groepsdynamica van de raad en veranderprocessen ten gevolge van transities in de zorg

Drs. Beatrix van Emmerik heeft een organisatiesociologische opleiding gevolgd met aanvullende masteropleiding in de zorg (MBA-H) en de commissarissencyclus te Nyenrode. Zij is werkzaam geweest als bestuurder en directeur voornamelijk in de zorg en begeleidt nu medische staven. Zij heeft daarnaast ruim 15 jaar ervaring als toezichthouder. Haar speciale belangstelling gaat uit naar de groepsdynamica van de raad en veranderprocessen ten gevolgen van transities in de zorg.

Avond
Inchecken in het hotel en diner
Avond
Lees meer Sluiten
Fire side sessie - De dilemma’s van de toezichthouder in de zorg

Vragen als: “Is alles op orde?  Zijn alle governance vraagstukken ingevuld?”, overschaduwen  vaak waar het nou echt over gaat. De lijstjes zijn op orde, maar het gaat niet goed in het bedrijf. Waar gaat het nou echt over? Hoe krijg je dat “fingerspitzen’ –gevoel? Over ‘respect voor de bestuurder’ en soft control..

Dag 2 | Dinsdag 24 november 2020

Ochtend

Leidinggeven aan een team, afdeling of hele zorgorganisatie, gaat vaak over complexe vraagstukken waar meerdere belangen en waarden aan de orde zijn.

Leiderschap gaat primair over invloed uitoefenen op jezelf en anderen. Het verder ontwikkelen van jouw leiderschap is dat je dit bewuster gaat doen. Om meer positieve invloed, met minder inspanning en meer impact te realiseren. Managers en medewerkers zijn verandermoe geworden. De werkvloer vervreemd van het management en omgekeerd. De ene tijdelijke hype volgde de andere op. Hoe kunnen we duurzaam veranderen, op een manier die iedereen aanspreekt en energie geeft in plaats van kost? Anthonio neemt ons vanuit de praktijk als bestuurder in de zorg, als wetenschapper en vanuit persoonlijke levenservaring ons mee op de weg van leidinggeven en duurzaam veranderen in de zorg. De opbrengst voor de deelnemers is dat zij met nieuwe inspiratie, nieuwe werkvormen en een aan concrete acties morgen aan de slag kunnen gaan. Dat doen zij met een glimlach op hun gezicht. Anthonio spreekt niet alleen het verstand, maar bovenal het hart van mensen aan.

Tijdens dit college krijgt u:

 • Zicht op uw eigen kernwaarden, het innerlijke kompas
 • Inzicht in welke rol de kwaliteit van relaties bij leiderschap (invloed) speelt en hoe u dit kunt verbeteren.
 • Concreet, realistisch actieplan, voor morgen: wat houd ik vast, waar laat ik los en wat ga verder ontwikkelen.

Een must voor iedereen die toe is aan een volgende ontwikkelstap bij zijn of haar leiderschap; om met minder inspanning, meer bereiken!

Middag
Lunchpauze
Middag

Morele problemen zijn bijna altijd complex: in elke concrete casus komen verschillende belangen, verschillende waarden, verschillende verwachtingen en perspectieven samen. Ethiek is de theoretische reflectie op die complexe problemen. Zij moet ons helpen om daarmee om te gaan, maar dat vereist dat zij op de eerste plaats die complexiteit erkent en daaraan recht doet. We zullen zien hoe de complexiteit van morele problemen zich weerspiegelt in een complexiteit van de ethiek. Om dat duidelijk te maken zal ik een schema van de vier belangrijkste typen van ethische theorie presenteren en stap voor stap uitwerken. Door de verschillende aspecten van die theorieën te verbinden met concrete casuïstiek kunnen we oefenen in een verantwoorde reflectie over morele vragen; dat wil zeggen: een reflectie die recht doet aan zoveel mogelijk aspecten van de onvermijdelijke morele complexiteit.

Dag 3 | Dinsdag 8 december 2020

Ochtend

* Welke kwaliteiten heb je nodig?

* Hoe stel je een Raad van Toezicht samen?

* Organiseer eigen tegenspraak.

Ochtend

Hoe vind je als toezichthouder de balans tussen nabijheid en afstand houden met de belangrijkste belanghouders in een organisatie?

Middag
Lunchpauze
Middag
Toezicht op kwaliteit van de zorg
Middag
Uitreiking certificaten en aansluitend een borrel

Met de driedaagse masterclass Toezichthouders in de zorg van nu bent u in drie dagen voorbereid op de toekomst van toezichthouden in de zorg.

Sprekers | Toezichthouders in de zorg

Tijdens de driedaagse masterclass Toezichthouders in de zorg van nu krijgt u, in een kleine groep, lezingen van deze toonaangevende docenten. Ervaar zelf waarom zij als absolute experts in hun veld worden gezien!

Voor wie? | Toezichthouders in de zorg


Of u nu werkzaam bent in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, verpleging en verzorging, thuiszorg, zorgverzekeraars of de overheid: bent u een Toezichthouder met ervaring en opzoek naar verdieping, dan is deze masterclass een waardevolle investering.

Vooropleiding
De masterclass Toezichthouders in de zorg van nu wordt gegeven op post-hbo niveau. Een intakegesprek rondom uw persoonlijke doelen en verwachtingen vind voorafgaand aan de masterclass plaats.

Advies
Wilt u weten of deze masterclass ook voor u geschikt is? Of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met Joanne Bijleveld, (030) – 638 37 11, joanne.bijleveld@bsl.nl. Of vul het interesseformulier in.

Accreditatie
ABAN accreditatie is aangevraagd.

Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy.

Info | Toezichthouders in de zorg

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent 
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum
Maandag 23, dinsdag 24 november en dinsdag 8 december 2020
Tijdens de masterclass zijn maaltijden en een overnachting inbegrepen.

Tijd
Dag 1: 09.00 uur start
Dag 2: 17.00 uur afsluiting
Dag 3: 09.00 uur ontvangst, 17.00 uur afsluiting

Locatie
Bilderberg Résidence Groot Heideborgh (routebeschrijving)
Hogesteeg 50
3886 MA Garderen

Tarief
€ 2.999,- per persoon btw vrij

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

De masterclass Toezichthouders in de zorg staat gelijk aan een studiebelasting van 18 uur.

Accreditatie
Vraag naar de mogelijkheden.

Certificaat
Na afloop ontvangt u een deelnamecertificaat van Zorgvisie Academy.

Aanmelden
Schrijf u gemakkelijk in via de inschrijfknop rechtsboven.

Contact
Inhoudelijke vragen & inschrijven

Joanne Bijleveld
T: (030) – 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Annuleren
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van de masterclass, dan brengen wij € 250,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.