Executive Seminar Patiëntveiligheid

Topsprekers op het gebied van patiëntveiligheid
Executive Seminar Patientveiligheid

Patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg. Deze pijlers staan bij iedere zorgorganisatie hoog op de agenda. Toch is dit geen vanzelfsprekendheid. Competitie, machtsstrijd en conflict treden altijd op waar mensen samenwerken. Hoe meer mannen in een team, hoe groter de kans op conflict. Dat ontdekte de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal in zijn onderzoek naar gedrag in de operatiekamers in het ziekenhuis van Atlanta. Menselijk gedrag beïnvloedt de veiligheid van patiënten binnen de zorg.

Weet u hoe u zorgt voor een veilige omgeving in uw zorgorganisatie? En welke vormen van gedrag, communicatie en medisch leiderschap patiëntveiligheid vergroten?

Tijdens het Executive Seminar Patiëntveiligheid leren wij u hoe u stuurt op verbetering van de cultuur ten behoeve van patiëntveiligheid. U ontvangt belangrijke theorie en vernieuwende inzichten om veiligheid en kwaliteit in uw zorgorganisatie te borgen.

Bekijk hier het programma met onbetwiste topsprekers primatoloog Frans de Waal | Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd | Jaap Hamming, topchirurg LUMC, erelid Nederlandse Vereniging voor Heelkunde >>

U krijgt inzicht in:

  • Sturen en besturen op patiëntveiligheid
  • Welke invloed cultuur heeft op de patiëntveiligheid
  • Welke parallellen er zijn tussen het gedrag op een OK en het dierenrijk
  • Wat het belang is van een rechtvaardige cultuur (just culture) op de OK
  • Hoe om te gaan met interne en externe cultuurveranderingen

Programma Executive Seminar Patiëntveiligheid

15.15
Ontvangst
15.45
16.00
Lees meer Sluiten
Keynote Frans de Waal: Conflict en samenwerking in de dierentuin en de operatiekamer

Flirten, dansen en ruzie maken. Primatoloog Frans de Waal nam het allemaal waar in zijn onderzoek naar hiërarchie en sociale relaties op de OK in Atlanta. Welk gedrag van de alfa-man- of vrouw leidt tot veilige zorg? Teams met een evenwichtige samenstelling qua mannen en vrouwen kenden minder conflicten. Frans de Waal gebruikt zijn kennis over sociale politiek, hiërarchie en empathie primaten voor veilig gedrag in de OK.

17.00

In een veilige cultuur durven verpleegkundigen de medisch specialist aan te spreken op hun gedraag als dat nodig is. Zonder angst dat ze daarop worden afgestraft. Chirurg Jaap Hamming deelt zijn ervaringen uit de praktijk van de OK.

17.45
Pauze
18.15
Lees meer Sluiten
De ziekenhuisbestuurder en patiëntveiligheid

Bestuurders zijn eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van ziekenhuiszorg. Als er een calamiteit is, zijn zij aanspreekbaar en moeten ze zich verantwoorden. Hoe maken zij die bestuurlijke verantwoordelijkheid waar? Hoe stuurt een bestuurder op een veilige cultuur en veilige zorg.

18.45
Lees meer Sluiten
Medische aansprakelijkheid: fout gegaan of fout gedaan?

Bij calamiteiten speelt de kwestie van aansprakelijkheid. Hoe kan een aansprakelijkheidsverzekeraar bijdragen aan patiëntveiligheid? Het perspectief van een medische aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk.

19.15
Pauze
20.00
Lees meer Sluiten
Veiligheid vanuit het perspectief van de patiënt

Wat doet het met het gevoel van veiligheid en vertrouwen op het moment dat een patiënt getuige is van onenigheid tussen de medische staf? Een ervaringsdeskundige aan het woord.

20.30
Lees meer Sluiten
‘Waar angst regeert, wordt niets geleerd’

Zorgorganisaties en zorgverleners hebben vaak angst voor een melding bij de IGJ of een tuchtzaak. Maar ‘waar angst regeert, wordt niet geleerd’, stelt de IGJ. Hoe zorgen zorgorganisaties voor een verbetercultuur?

21.00
Afronden, terugkijken en vooruitkijken
21.15
Einde programma en gelegenheid tot netwerken

* Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Sprekers Executive Seminar Patiëntveiligheid

Praktische informatie Executive Seminar Patiëntveiligheid

Datum
Donderdag 17 oktober 2019
Filevrij programma inclusief diner.

Locatie
Van der Valk Hotel Utrecht

Klik hier voor de routebeschrijving

Accreditatie
Accreditatie goedgekeurd Bureau Algemene Nascholing (ABAN) | Algemene scholing cluster 1,2 en 3 voor 4 punten

Tarieven
499,-    per persoon (btw vrij) | Standaardtarief*

*Primaire doelgroep

Directie, raad van bestuur, raad van toezicht, beleidsmedewerkers en beleidsadviseurs, hoofd en medewerkers kwaliteit, hoofd en medewerker inkoop, beleidsmedewerkers en beleidsadviseurs, consultants, informatiespecialisten, juristen, controllers en toezichthouders in de zorgsector. Daarnaast artsen, medisch specialisten, specialistisch verpleegkundigen en leden van patiënten- en cliëntenraden.

Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep voor het congres behoort, mail dan gerust naar annemarie.kreijenbroek@bsl.nl.

Uw aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer u niet behoort tot de primaire doelgroep, behouden wij ons het recht om contact met u op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervanger.

CEDEO erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Meer informatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk)

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl
Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Annemarie Kreijenbroek
T: 030 – 638 36 75
M: 06 – 19 26 96 54
E: annemarie.kreijenbroek@bsl.nl
Eventcoördinator (logistieke vragen)
Leonie van Helten
T: 030 – 638 36 59
E: leonie.vanhelten@bsl.nl
Sales (sponsormogelijkheden)
Mark van der Kooij
T: 06 – 42 20 42 31
E:  mark.vanderkooij@bsl.nl


Annuleren

Een inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van € 50 wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750 (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten € 250. De administratiekosten bedragen € 35 indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan € 100 bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.