Details
Aanmelden
Doe in één dag kennis op van laatste inzichten en trends over vastgoed in de zorg.Info
3 oktober 2023
09.00 – 16.15
Van der Valk Hotel
Winthontlaan 4 A
3526 KV Utrecht
Prijs
- Regulier tarief
- € 499
- Commercieel tarief
- € 799
Over dit congres
Congres Zorg & Vastgoed
Met de komst van het Integraal Zorgakkoord (IZA), het WOZO-programma, het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), de regioplannen, Green Deal 3.0 en een verlaging van de NHC komt er een vloedgolf van vastgoeduitdagingen op de zorg af. Samenwerking in de regio en nieuwe zorgconcepten vormen de crux voor verbetering. Het is daarom tijd om de vastgoed strategie nu op orde te brengen en aan de slag te gaan. Maar hoe? Hoe gaat u om met al deze uitdagingen? Op welke manier geeft u vorm aan uw vastgoed strategie? En welke partners zijn daarbij noodzakelijk?
Tijdens het Zorgvisie zorg & vastgoed congres krijgt u oplossingen voor deze vraagstukken aangereikt van experts van zorgorganisaties en uit het vastgoed. Zij delen hun uitdagingen, ervaringen en aanpak op het gebied van vernieuwende woon- en zorgconcepten.
De volgende thema’s komen daarbij aan bod:
- De belangrijkste ontwikkelingen uit het Programma Wonen en zorg voor ouderen
- Van strategie naar uitvoering in de praktijk
- Samenwerkingen in zorg en vastgoed
- Vernieuwende woon- en zorgconcepten
- Dé ins en outs over de Regiewet en Wonen & Zorg
Meld u vandaag nog aan en doe kennis op over de laatste inzichten en trends over vastgoed in de zorg!
Programma
Dinsdag 3 oktober 2023
De Wozo- plannen, die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gezamenlijk hebben opgesteld, brengen heel wat teweeg onder zorgorganisaties. Het doel van de plannen is dat er voldoende geschikte woningen zijn en dat de leefomgeving passend is voor oudere bewoners. Er wordt ingezet op de bouw van nultredenwoningen en geclusterde woonvormen naast het beschikbaar houden van verpleegzorgplekken. Tijdens deze bijdrage hoort u de consequenties en mogelijkheden voor zorgorganisaties.
Nederland heeft een grote uitdaging op het gebied van wonen al dan niet in combinatie met zorg. Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig wonen en ook mensen met psychische problemen wonen zoveel mogelijk in de wijken. Dit om inclusiviteit te bevorderen. Om dit te realiseren is een brede samenwerking nodig tussen corporaties, zorgorganisaties, gemeenten en cliënt- en bewonersorganisaties. Hoe dit er in de praktijk uitziet. Daar vertelt Martin van Rijn, voorzitter Aedes u alles over.
De langdurige zorg heeft door de stelselwijzigingen en de voortdurende druk op de tarieven de verduurzaming van de vastgoedportefeuille een paar jaar voor zich uit geschoven. De 2030-deadline voor CO2-uitstoot komt echter steeds dichterbij. Als we nu niet in actie komen, voldoen gebouwen straks niet meer aan de wettelijke eisen en komt de zorgplicht onder druk te staan. Om het tij te keren is het nu van belang om samen te werken in de regio. Welke oplossingen en kansen het zorgkantoor ziet hoort u van Sandra Kaspers, regio-inkoper langdurige zorg.
Residentie Gerlachus van Envida in Maastricht wordt gezien als voorbeeld voor de modernisering van de langdurige zorg. Dit ‘hybride’-zorghuis is een nieuwe vorm waarbij mensen met diverse zorgvragen in één zorgcomplex wonen, waarbij niet alleen de zorg meebeweegt, maar ook de financiering. Zelfs met een verpleeghuisindicatie kun je gewoon blijven wonen en is de zorg 24/7 binnen 5 minuten aanwezig. ‘Het verpleeghuis achter je eigen voordeur’ is bij Envida intussen volledig geïmplementeerd, zowel thuis als in geclusterde woonvormen. Zelfs deeltijdopname is mogelijk, zodat op de dagen dat iemand in het verpleeghuis verblijft, de mantelzorger even tot rust kan komen, zodat die het veel langer volhoudt. Het is echte persoonsvolgende zorg. Om dit financieel mogelijk te maken heeft Envida niet alleen de zorg, maar ook de systemen moeten ‘ontschotten’. Hoe Envida dit voor elkaar heeft gekregen hoort u tijdens deze bijdrage.
Dit kwartier staat in het teken van 3 partners die in 5 minuten hun oplossing voor een zorg en vastgoed oplossing pitchen. Wie presenteert het beste idee? Welk idee komt er als winnaar uit de bus? De deelnemers beslissen.
Zorgorganisatie Aafje en woningcorporatie Wooncompas werken al geruime tijd goed samen. Zo realiseren ze samen betaalbare woonruimte voor (nieuwe) zorgmedewerkers van Aafje.
Tijdens deze bijdrage hoort u over de kansen, de uitdagingen en de voorwaarden van deze succesvolle samenwerking.
Kennissessies
Door de val van het kabinet is het lot van de Regiewet ongewis. De onderdelen in de Regiewet over Wonen & Zorg kennen echter een aanloop die veel verder teruggaat dan dit wetsvoorstel. Het is dan ook niet te verwachten dat een nieuw kabinet een geheel andere lijn kiest. Genoeg aanleiding om goed op te hoogte te zijn.
Tijdens deze bijdrage:
- Wordt de Regiewet nog wel aangenomen?
- Wat is de impact van de Regiewet op het werkveld Wonen & Zorg?
- Hoe verhouden de landelijke, regionale en lokale afspraken zich tot de Regiewet en Wonen & Zorg?
- Wat betekent de Regiewet in de praktijk voor mijn instelling en wat moet en kan ik ermee?
Het vastgoed van zorgorganisaties kampt met veel verschillende uitdagingen: NHC verlaging, veroudering, (ver)nieuwbouw, leegstand, andere behoeften van de cliënten/patiënten, de tendens om de zorg naar thuis te verplaatsen. Nieuwbouwplannen worden gemaakt en weer aangepast. De inzet van flexibel vastgoed is in deze gevallen een goede oplossing. Zorgorganisatie ZorgSpectrum maakt gebruik van flexibel vastgoed.
Zij hebben De Meeuw de opdracht gegeven om een uitbreiding in de revalidatiezorg en eerstelijnsverblijven te realiseren voor 30 revaliderende mensen en alle bijbehorende ruimtes voor fysiotherapie en behandelaars. Deze eenpersoonskamers beschikken allemaal over een eigen zit/slaapkamer, toilet en douche. Per 15 eenpersoonskamers is er een gemeenschappelijke Petit Café met keuken. Het is de bedoeling dat het revalidatiecentrum minimaal 10 jaar blijven staan. Tijdens deze bijdrage hoort u:
- Wat de afwegingen waren om flexibel vastgoed in te zetten
- Wat deze keuze voor financiële consequenties heeft
Er zijn ruim 2.500 ouderenzorglocaties in Nederland van 25 jaar of ouder. Hoe maak je die geschikt voor de volgende 25 jaar? De eisen aan duurzaamheid, woonkwaliteit en flexibiliteit zijn sterk toegenomen. Bovendien vraagt het nieuwe zorglandschap een bredere, domeinoverstijgende kijk op de toekomst. Samenwerking tussen gemeente, thuiszorg, verpleeghuiszorg, verzekeraars en vrijwilligers is cruciaal als we ook in de toekomst goed zorg willen blijven bieden. En een gebouwde omgeving die dit ondersteunt. Dit krijgt concreet vorm in Woonzorgcentrum Beatrix in Hollandsche Veld. Zorginstelling NNCZ en Aedifica onderzoeken gezamenlijk hoe dit gebouw geschikt kan blijven voor de komende 20 jaar. Van visie naar prioriteiten naar plan van aanpak: in deze sessie schetsen we de noodzaak tot aanpassing en het stappenplan naar een duurzame, robuuste lange termijn woon/welzijn/zorg omgeving.
Onzekerheid over bouwkosten en energieprijzen en bezwaren van omwonenden tegen omgevingsvergunningen: de bouw van seniorenwoningen komt traag op gang. De ontwikkeltijd van ouderenzorglocaties is al gauw 100 maanden. Het is noodzakelijk om dit ontwikkelproces te versnellen, , maar hoe kan dit sneller? Hoe zorgen we dat de ontwikkeling van zorgwoningen voor ouderen sneller van de grond komt? Ontdek hoe Het Nieuwe Ontwikkelproces (HnO) voor u de sleutel is tot versnelling, dankzij het toepassen van een parametrische softwaretool.
Wij leggen u uit hoe HnO tot versnelling leidt en geven inzicht in de positieve impact die wij met deze innovatie op onze samenleving hebben en bijdragen aan het succes van locaties. Samen kunnen we een verschil maken in de ouderenzorg en een stralende toekomst creëren voor ouderen.
Sprekers
Hans Ton
Roger Ruijters
Koen Gosens
Erwin Drenth
Guy Buck
Rogier Brieko
Martin van Rijn
Sandra Kaspers-Plomp
Max van Son
Johan Gubbens
Jesper Rijpma
Vergroot uw netwerk
U ontmoet onder meer bestuurders, directeuren en managers uit de volgende organisaties:
Aafje
AAG
Activ Vastgoed B.V
Aedes
Aedifica
Allevo
Avoord
Bouwinvest
Carinova
Carintreggeland
Cazas Wonen
Cicero zorggroep
Collegamento
De Meeuw
Driezorg / Zonnehuisgroep IJssel-Vecht
Envida
Espria
Finance Ideas
Habion
Ipse de Bruggen
Kennedy West
Koninklijke Visio
Kuiper Groep
MET ggz
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Noorderbreedte B.V.
RegiozorgNU
RIBW Nijmegen en Rivierenland
RSR Revalidatieservice
St Elisabeth
Stichting Cicero Zorggroep
Stichting de Tussenvoorziening
Stichting Humanitas
Stichting Liberein
Stichting Livio
Stichting Triade Vitree
Stichting Vecht en Ijssel
Stichting Wassenaarse Zorgverlening
Waarborgfonds voor de Zorgsector
Woonzorggroep Samen
Woonzorgcentra Haaglanden
Zilveren Kruis
Zonnehuisgroep IJssel-Vecht / Driezorg
Zorg-Advies Twente
Zorgkantoren Coöperatie VGZ
ZorgSpectrum
Reviews
'Ik kreeg veel nuttige informatie door de verschillende bijdragen. Ook de info door deskundigen en mensen die ‘aan het front’ bezig zijn gaf mij nieuwe inzichten'
‘Het was zeer interessant om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen in de zorg specifiek gericht op vastgoed en eisen die daar aan gesteld worden op korte termijn’
'Het congres gaf veel inzicht in diverse vastgoed ontwikkelingen, vooral op toekomst perspectieven duurzaamheid en op gebied van financiering’
‘Interessante presentaties waarbij gelukkig oog was voor het bredere aspect: samenwerken, vertrouwen en relatiebeheer ’
‘Concrete voorbeelden van succesvolle projecten en concepten’
‘Inhoudelijk goede sprekers, visie op de toekomst en ruimte voor ontmoetingen’
Praktisch
Voor wie?
Dit congres is onder meer bedoeld voor directie, raad van bestuur, raad van toezicht, hoger management, managers bedrijfsvoering, facility, vastgoed en financiën in de volgende branches:
- Zorginstellingen
- Zorgverzekeraars, financierders, banken, woningbouw, verzekeraars etc.
- Overheid, gemeenten & VWS