Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Veranderaanpak: met hulp aan de slag met uitkomstgerichte zorg

Redactie Qruxx
Voor zorginstellingen die met uitkomstgerichte zorg aan de slag willen, is de Veranderaanpak in het leven geroepen. Via een uitleenconstructie van ambassadeurs en coaches ontvangen zorgprofessionals kennis en ondersteuning om van uitkomstgerichte zorg een succes te maken.

Het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg loopt nu enige tijd. Hierin werken acht partijen samen aan zorgverlening die gericht is op uitkomsten die voor de patiënt van waarde zijn. “Dit vraagt een verandering in houding en gedrag van patiënten en zorgverleners”, vertelt Jan de Boer. Sinds september 2020 coördineert hij vanuit Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) de Veranderaanpak. “Met dit project willen we umc’s, ziekenhuizen en klinieken meenemen op de beweging van uitkomstgerichte zorg en hen enthousiasmeren hier zelf ook mee aan de slag te gaan.”

Drie I’s

Informeren, inspireren en implementeren. Dat zijn de drie pijlers van de Veranderaanpak, die ervoor moet zorgen dat resultaten van het landelijk programma Uitkomstgerichte Zorg hun weg vinden. Zorginstellingen die behoefte hebben aan inspiratie en ondersteuning bij de start van uitkomstgerichte zorg, kunnen zich aanmelden bij het platform Uitkomstgerichte zorg. Afhankelijk van de vraag en behoeften wordt de instelling gekoppeld aan een ambassadeur of coach, professionals die met hun organisatie koploper zijn op het gebied van uitkomstgerichte zorg.

Do’s en dont’s

Inge Blokzijl-Boezeman is kinderarts en Medisch leider bij Bernhoven. Zij was binnen het ziekenhuis een van de kartrekkers om samen beslissen ziekenhuisbreed in te zetten. Nu deelt zij als een van de ambassadeurs haar opgedane ervaring met andere professionals. In haar rol focust ze zich vooral op het informeren en inspireren “om de vlam aan te wakkeren”.

Als ambassadeur vertelt Blokzijl-Boezeman waar professionals aan moeten denken als ze met uitkomstgerichte zorg willen starten, wat de valkuilen en heilige huisjes zijn en vooral ook de vraag wat de meerwaarde voor de dokter is.

Uitleenconstructie van experts

Waar de ambassadeur de voedingsbodem creëert voor draagvlak, ondersteunt de coach bij implementatie. “Hoe richt je een multidisciplinair team in? Hoe definieer je uitkomstmaten en hoe gebruik je die? Welke randvoorwaarden, zoals PROM-tooling en dashboarding, zijn hierbij nodig? En welke vertaalslag moet je maken om verbeteracties door te voeren? Bij dat soort vragen kun je de coach kosteloos als sparringpartner inzetten”, vertelt Marieke de Boer, programmamanager waardegedreven zorg bij Isala en coach. “Het is een uitleenconstructie van experts, waarbij het leren van elkaar centraal staat.”

Uit de startblokken

Afgelopen najaar zijn de ambassadeurs en coaches geworven. Corona gooide enige tijd roet in het eten, maar sinds januari komen de eerste aanvragen vanuit zorginstellingen binnen. “We zien dat er behoefte is aan ondersteuning en komen nu uit de startblokken”, aldus Jan de Boer. Zo is 15 februari een bijeenkomst over generieke PROM’s en starten de eerste coaches en ambassadeurs bij zorginstellingen die met uitkomstgerichte zorg aan de slag willen. Eind dit jaar wordt de Veranderaanpak geëvalueerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.