Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Europees alarmsysteem over veroordeelde artsen

Artsen en verplegers die zijn veroordeeld in hun thuisland moeten in de toekomst niet langer aan de slag kunnen in een ander EU-land. Dat is uitwerking van een nieuw systeem, waarmee het Europees Parlement (EP) woensdag instemde.
Europees alarmsysteem over veroordeelde artsen
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Europa wil zeven beroepen automatisch erkennen. Het gaat om artsen, tandartsen, apothekers, verplegers, verloskundigen, dierenartsen en architecten. Hierdoor moet het makkelijker worden voor deze beroepsgroepen om in een andere EU-land aan de slag te gaan.

Waarschuwen

Maar de misstappen van de betreffende personen zouden ook via deze beroepskaart kenbaar zijn. Lidstaten moeten namelijk binnen 3 dagen de andere EU-landen waarschuwen over een veroordeling of andere disciplinaire maatregel. Zo wordt voorkomen dat een veroordeelde via achterdeurtjes toch elders in Europa aan de slag gaat. (ANP)

1 REACTIE

  1. Dit is beslist goed nieuws. Het is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat disfunctionerende artsen en verpleegkundigen in een ander land hun kwalijke praktijken voortzetten. Dus het alarmsysteem zou niet alleen voor Europa moeten gelden, maar wereldwijd.
    Overigens is ook van belang dat de Europese burgers direct toegang hebben tot de informatie met namen van disfunctionerende artsen. Een meertalige duidelijke goed toegankelijke website is hiervoor een eenvoudige adequate oplossing.
    Overigens bepleit SIN-NL/IEU-Alliance dit alarmsysteem sinds 2007.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.