Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geslaagde uitkomstbekostiging in het buitenland

Krista Kroon
[Executive] Nederland heeft nog een lange weg te gaan naar zorgbekostiging op basis van uitkomsten. Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat succes mogelijk is, maar allerminst eenvoudig bereikbaar.
Geslaagde uitkomstbekostiging in het buitenland
Foto: ANP XTRA/Roos Koole

De Tweede Kamer riep in 2011

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. De heren Eijkenaar en Schut maken het onnodig ingewikkeld. Ze stellen op blz. ii van hun rapport dat uitkomstfinanciering ook preventie dient te omvatten en dat ze uitgaan van <a title=’Definitie’ href=’https://gezondezorg.org/kem.php#populatie’ target=’_blank’>populatiebekostiging</a>. Dan wordt uitkomstfinanciering inderdaad heel erg moeilijk.
   T.a.v. preventie zijn er echter veel betere methoden, omdat de grote bedreigingen voor de volksgezondheid — roken, een slecht voedings- en beweegpatroon, overmatig alcoholgebruik en luchtvervuiling — veel kosteneffectiever te bestrijden zijn met <a title=’Beschrijving’ href=’https://gezondezorg.org/preventiebeleid.php’ target=’_blank’>bepaalde landelijke maatregelen</a>. Vooral van zorgpremiekorting voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon, af te lezen aan bepaalde biomarkers, zou veel verwacht mogen worden.
   Verder kent populatiebekostiging diverse financieel-organisatorische bezwaren. Men zou dus uit moeten gaan van voortzetting van de huidige <em>stand-alone</em>-bekostiging. En dan wordt uitkomstfinanciering een stuk eenvoudiger. Hoe eenvoudig kan men lezen en uitproberen op <a title=’Beschrijving’ href=’https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze.php’ target=’_blank’>Assessmentwerkwijze</a>. 

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.