Geslaagde uitkomstbekostiging in het buitenland

[Executive] Nederland heeft nog een lange weg te gaan naar zorgbekostiging op basis van uitkomsten. Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat succes mogelijk is, maar allerminst eenvoudig bereikbaar.
Geslaagde uitkomstbekostiging in het buitenland
Foto: ANP XTRA/Roos Koole

De Tweede Kamer riep in 2011 de regering op om toe te werken naar uitkomstbekostiging in de zorg. Betaling van zorgaanbieders zou vanaf 2020 niet meer (alleen) moeten gebeuren op basis van verrichtingen, maar vooral van de uitkomsten die hun zorgverlening teweegbrengt. De invoeringsdatum van 2020 is echter onhaalbaar, stellen Frank Eijkenaar en Erik Schut van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg. Daarvoor ontbreken te veel noodzakelijke randvoorwaarden.

Populatie plus prestatie

Toch is goed werkende uitkomstbekostiging volgens hen geen utopie. Ze beschrijven elf voorbeelden uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Vier daarvan zijn geflopt, twee matig geslaagd. Dat

1
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.