Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Implementeren van telemonitoring vraagt om een andere visie op zorg’

Redactie Qruxx
Door zelfmanagement en telemonitoring belanden IBD-patiënten minder vaak in het ziekenhuis en hebben ze minder complicaties op de lange termijn. Toch blijken implementatie en financiering lastig. Maag-darm-leverarts Marieke Pierik van het MUMC+: “Het geldstuk wordt bij waardegestuurde zorg vaak belangrijker geacht dan het verbeteren van de uitkomsten voor alle partijen.”

Maag-darm-leverarts Marieke Pierik van het MUMC+ is hoofdonderzoeker van een aantal registers voor inflammatory bowel disease (IBD) in onder meer Zuid-Limburg. IBD is een chronische ziekte die mensen vaak al op jonge leeftijd treft.

Pierik: “Zelfs bij goede behandeling hebben mensen vaak blijvende klachten die een belangrijke impact hebben op hun leven.” Omdat er meerdere achterliggende oorzaken zijn, verloopt de ziekte anders bij verschillende patiënten. Bij sommigen werken geneesmiddelen onvoldoende en zijn veel operaties nodig. Anderen hebben een opvlamming en daarna nooit meer klachten. “We kunnen nog niet goed voorspellen wie tot welke groep behoort.”

Treat-to-target

Het behandelparadigma veranderde van behandelen van symptomen alleen naar treat-to-target. “We zijn steeds meer tot het inzicht gekomen dat de gewenste uitkomsten voor de dokter en de patiënt niet altijd hetzelfde zijn”, zegt Pierik. “Je moet rekening houden met alle betrokken partijen. Centraal staat daarin de patiënt, die een waardevol leven wil. Arts en verpleegkundigen kijken vaak naar klinische eindpunten. Voor zorginstellingen staan weer andere uitkomsten op de voorgrond zoals minder ligdagen, dure geneesmiddelen en spoedopnames. Daarbij heb je nog het belang van de maatschappij. Je moet rekening houden met de doelen van ál die partijen, anders is duurzame implementatie moeilijk.”

Zorg verbeteren

“Door vast te leggen wat mensen belangrijk vinden, kunnen we de zorg verbeteren”, vervolgt Pierik. Zelfmanagement en thuismonitoring zijn daarin volgens haar zeer waardevol, maakt ze ook duidelijk in de whitepaper Zelfmanagement en thuismonitoring bij IBD: Nuttig of noodzakelijk. “Je kunt daarmee op een efficiënte manier de uitkomsten van verschillende partijen in het zorgsysteem vastleggen, dus zonder extra herhaalconsulten of extra last voor het ziekenhuispersoneel. Met daarnaast ook die psychosociale en leefstijlfactoren die een rol spelen bij chronische aandoeningen, waar we nu vaak te weinig aandacht voor hebben.”

Minder complicaties

Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit in het telemedicine zorgpad met mijnIBDcoach hoger ligt, zegt Pierik. “We lieten zien dat het effectief en kwalitatief is en dat de psychosociale en leefstijlfactoren beter het risico op een opvlamming voorspellen dan de klassieke medische.” Patiënten belanden door thuismonitoring minder vaak in het ziekenhuis en mensen hebben minder complicaties op lange termijn. Daardoor bespaart telemonitoring kosten: “Je krijgt minder gecompliceerde zieken die heel duur zijn voor de verzekeraar en de maatschappij. Ons zorgpad zorgt voor een gemiddelde kostenbesparing van 575 euro per patiënt per jaar.”

Lees ook: ‘Zelfmanagement is binnen tien jaar vanzelfsprekend’

Behoefte

Door thuismonitoring kan de zorg veel meer worden afgestemd op de behoefte van de patiënt. “Als het goed gaat en iemand voelt zich veilig, dan hoeft diegene niet onnodig reiskosten te maken om van mij alleen maar te horen dat het goed gaat.”

Sommige mensen voelen zich echter niet comfortabel bij thuismonitoring, benadrukt Pierik. “Voor die mensen blijft de klassieke zorg gewoon bestaan. Ik denk dat daar de kern ligt. Je moet mensen laten kiezen welk pad ze volgen.”

Implementatie

Ondanks de goede resultaten is implementatie en financiering van telemonitoring lastig. “Ik geloof in waardegestuurde zorg in het ideale concept. Echter, het geldstuk wordt bij waardegestuurde zorg vaak belangrijker geacht dan het verbeteren van de uitkomsten voor alle partijen.” Wij vinden dat verzekeraars waardegestuurde zorg vaak gebruiken om quick wins eruit te pikken die eigenlijk goedkoper zijn en niet beter betekenen.”

Investering

Als je telemonitoring wilt implementeren, moet je iets veranderen aan je traditionele zorg, zegt Pierik tot slot. “Je moet een a priori investering doen om later winst te maken. Over die add-on zijn we nu aan het onderhandelen met de NZa. Dat speelt al zo’n tien jaar, maar lijkt nu pas te gaan lukken. We konden dit project tot nu toe alleen maar doen doordat we onze ziekenhuismanagers hebben overtuigd dat dit een waardevol project was.”


In een webinar dat op 22 juli wordt opgenomen, gaan we met onderzoekers én ervaringsdeskundigen de diepte in over arbeidsgerichte zorg in het ziekenhuis. Wat wilt u van hen weten? Deel uw vragen via eindredactiezm@bsl.nl.

Het webinar wordt mogelijk gemaakt door biofarmaceutisch bedrijf AbbVie. AbbVie steunt het webinar omdat arbeidsgerichte zorg aansluit bij haar ambitie: mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.