Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instelling daagt staat om kosten illegalenzorg

ROTTERDAM - De Bavo RNO Groep, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, in Rotterdam kan en wil de kosten van hulp aan illegalen met psychiatrische problemen niet langer zelf betalen. Ze daagt daarom het Ministerie van Volksgezondheid voor de rechter om een vergoeding te krijgen.
Instelling daagt staat om kosten illegalenzorg

De afgelopen jaren heeft de instelling meer dan 1 miljoen euro bekostigd uit haar eigen spaarpot. “De bodem begint in zicht te komen”, aldus een woordvoerder dinsdag. Het kort eding dient vrijdagmorgen voor de rechtbank in Den Haag.

Zes maanden

De problemen begonnen in 1998, toen de Koppelingswet is ingevoerd. Hierdoor kunnen illegalen zich niet meer verzekeren voor medische kosten. Daarom werd een fonds opgericht waaruit zorginstellingen geld kunnen putten, maar daaraan zijn regels verbonden. De stichting Koppeling keert alleen uit als een illegaal minder dan zes maanden medische hulp krijgt. “Die termijn is veel te kort. Onze trajecten duren veel langer,” zegt een woordvoerder. Sinds 2002 heeft de Bavo RNO geen geld meer gekregen om de kosten te dekken. Daarom daagde de groep in 2002 in eerste instantie de stichting. In die zaak loopt nog een hoger beroep.

Gedwongen

Ondertussen wil de Rotterdamse instelling dat minister Hoogervorst zorgt dat de kosten worden vergoed. Sommigen illegalen moeten via justitie gedwongen worden opgenomen. “Wij weigeren nooit. Als mensen zorg nodig hebben, zullen wij die bieden. Veel mensen zijn een gevaar voor anderen en voor henzelf,” laat de Bavo RNO Groep via een woordvoerder weten. Momenteel vangt de instelling 28 illegalen op. Dit jaar kwamen er al twintig nieuwe patiënten bij.

Belachelijk

Tweede Kamerlid Naima Azough van GroenLinks eist van minister Hoogervorst van Volksgezondheid dat hij met een financiële oplossing voor de zorg aan illegalen komt. “Het is belachelijk dat ggz-instellingen een kort geding aan moeten spannen om een oplossing te vragen voor de onverzekerde zorg aan illegalen”, vindt ze. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.