Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jos de Blok geeft openheid over bv’s

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Jos de Blok heeft naar eigen zeggen geen premiegeld gebruikt voor private doelen. Dat zegt de oprichter van Buurtzorg Nederland in een exclusief interview met Zorgvisie over de organisatiestructuur van Buurtzorg.
Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland
Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Foto: Paul Tolenaar

Bij de oprichting heeft Jos de Blok juist zelf geld gestopt in Buurtzorg Nederland. De organisatiestructuur van Buurtzorg was een onderwerp van discussie met de toenmalige raad van toezicht. Een bankier in de RvT adviseerde hem te kiezen voor een bv, want dan zou hij als aandeelhouder binnen een paar jaar 20 to 25 miljoen euro kunnen opstrijken. De Blok deed dit niet. ‘Ik vind dat je moet oppassen met commerciële prikkels in een publiek stelsel.’ Uiteindelijk viel de keuze op een model waarin de ondernemende activiteiten in bv’s werden ondergebracht om de stichting Buurtzorg geen risico te laten lopen.

Organisatiestructuur van Buurtzorg

In 2015 concludeerde de Belastingdienst echter dat Buurtzorg te weinig vennootschapsbelasting had betaald. Het te vorderen bedrag liep op tot acht miljoen euro. In een vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst is in februari 2018 vastgesteld dat Buurtzorg dat bedrag toch niet hoeft te betalen. De bv-structuur is vereenvoudigd en er zijn waarborgen opgenomen om belangenverstrengeling tegen te gaan. De Blok zegt dat hij financieel niet wijzer is geworden van Buurtzorg. De bv’s keren geen dividend uit. ‘De buitenwereld denkt altijd “er zal wel wat achter zitten”, maar geld interesseert me niet. Wat mij leidt, bij elke stap, is wat patiënten ermee opschieten.’ Lees het volledige interview in Zorgvisie magazine of neem een abonnement op Zorgvisie.